Вознесіння. Далі діяти нам…

Віддаляючись від нас до Отця, Господь Ісус Христос знав, що робив. Він залишав нам доробити тут, на землі, важливу частину Своєї роботи з преображення світу, бо без нас, без нашої участі – не відбудеться це преображення.

Євангеліст Лука пише: “І, піднявши руки Свої, благословив їх. І коли Він благословляв їх, почав віддалятися від них і вознісся на небо” (Лк. 24:50,51). Благословення це дане як конкретне знамення: завдяки ньому учні можуть продовжити Його служіння, жест благословення – древній старозавітний жест: “Тоді він, зійшовши, підіймав руки свої на все зібрання синів Ізраїлевих, щоб устами своїми подати благословення Господа і похвалитися ім’ям Його; народ повторював поклоніння, щоб прийняти благословення від Всевишнього” (Сирах. 50:22,23) – цим жестом люди закликались діяти в ім’я і на славу Божу.

І ось відтоді, майже дві тисячі років, – Церква діє. Христос – пішов до Отця, хоча, звичайно, і залишається з нами, але проте, головні діячі – ми з вами. Уся відповідальність за те, побачить або ні, дізнається або ні світ свого Спасителя – на нас, якщо ми себе вважаємо наступниками апостолів, Його учнів…

У бунті, чи в лагідності і любові ми діємо? Чи служимо ближнім як слуги, як Він заповідав нам – чи звеличуємося над ними? Нам з вами, конкретним людям, вихованим у протистоянні з навколишнім світом, здійснити це надзвичайно важко. Але ту відповідальність, яку Христос поклав на нас – тих, хто осмілюється іменуватися “християнами” – ніхто з нас не знімав. Власне, про цю відповідальність я і хотів ще раз нагадати всім нам (і собі теж), роздумуючи про подію Вознесіння Господнього.

Ну і як нам виконати це благословенне служіння, коли ми виховані в боротьбі з ворогами, коли в усіх сучасних бідах і небудовах готові винити яких завгодно шкідників, тільки не самих себе? Можливо досить цього, а потрібно почати вчитися просто любити, поки не стало зовсім пізно? Можливо, Церкві Христовій потрібно займатися не політикою і підтримкою власного статусу в суспільстві, а подбати про ближніх?

Відповідати на ці питання необхідно зараз. Хоч би тому, що “час розпочатися судові з дому Божого” (1Петр. 4:17) – Господь, прийшовши звідти, куди Він пішов на якийсь час у день Вознесіння, ті ж самі питання поставить у першу чергу нам з вами – і яку ми дамо відповідь?

Автор: священик Сергій Круглов

Усе по темі: Вознесіння Господнє