Найкращий банк

Сьогоднішнє євангельське читання зачіпає дуже важливу і дуже болючу, особливо для наших сучасників, тему співвідношення пріоритетів у духовному житті і піклуванні про матеріальний добробут. Господь говорить: “Не можна служити двом панам. Не можна служити, з одного боку, Богові, а з іншого боку, мамоні”, тобто матеріальному, богові матеріального добробуту.

Здавалося б, заклик Христовий, загалом, виглядає цілком провокаційним. Він наводить у приклад птахів, які не працюють, але в той же самий час мають усе найнеобхідніше. Він порівнює людський багатий одяг з квіткою польової трави, яка набагато досконаліша за виріб людських рук. У результаті Христос закликає не піклуватися про те, що їсти, що пити, у що одягнутися, бо саме цього, передусім, шукають язичники – прості люди, які намагаються духовними механізмами забезпечити собі матеріальний добробут.

Насправді Господь зовсім не проти того, щоб ми працювали, щоб ми чесною працею заробляли собі кошти і жили без якоїсь особливої гострої нужди і матеріальних проблем. Йдеться про інше, про те, що дуже часто в цій круговерті піклування про свій добробут ми витісняємо найголовніше на периферію. Ми намагаємося спочатку зробити все те, що є зрозумілим для нас, а тільки після цього збираємося зайнятися високими, духовними і вкрай важливими сутнісними питаннями.

Насправді все з точністю до навпаки. І про це каже Господь в останніх словах сьогоднішнього Євангелія, Він закликає нас: “Шукайте ж спершу Царства Божого і правди Його, і все це додасться вам“. Наш сучасник дуже часто виявляється спантеличеним, куди розмістити ті чи інші свої матеріальні капітали. У християн є найкращий банк, який ніколи не банкрутує, якому ніколи не страшні ніякі ні війни, ні революції, ні форс-мажори.

І цей банк, що саме головне, завжди поруч з нами – це наші ближні і сам Бог. Усе те добро, що ми робимо для них, воно йде з нами у вічність. Тому хочеться побажати, щоб кожен з нас, передусім, думав не про власний особистий добробут, а про благо ближнього, і це дасть нам, без сумніву, великий відсоток, коли ми виявимося поряд з Богом у Царстві Небесному. Амінь.

Автор: протоієрей Павло Великанов

Усе по темі: 3 неділя після П’ятидесятниці