Петро, Павло і наш шлях

Мадонна з Дитям разом зі святими Петром і Павлом, Джузеппе Чезаре

Якось дивно, що християни святкують не дні народження святих, а дні їхньої смерті. Дванадцятого липня в один день з різницею в рік були вбиті апостоли Петро і Павло.

І цього дня в нас свято. Це і урочиста служба, і привітання, і куштування заборонених до того м’яса і вина. Яке дивне святкування смерті!

Для всіх нас хвороба і смерть – абсолютне зло. Смерть увійшла до світу гріхом і є його наслідками. Тілесна смерть не є фіналом життя. Вона – тільки мить. Закрилися на секунду очі, і тут же душа відкриє для себе новий невидимий світ іншого існування.

Ми практично нічого достеменно не знаємо про посмертне життя. Є рідкісні одкровення Божих обранців, які дещо відкривають завісу таємниці Того життя. Навіть апостол Павло, який бачив Третє небо, написав: “Тепер ми бачимо ніби у тьмяному дзеркалі” (1Кор. 13:12). Але переважно ці одкровення є чиїмсь особистим досвідом, але не думкою всієї церкви. Досвід не є канон. Церква не визнала потрібним формалізувати цей посмертний досвід з двох причин.

По-перше, образи Того світу настільки неточно перекладаються мовою земного буття, що робити такий переклад без збитку для сприйняття змісту небезпечно. Ми бачимо, що окрім користі такі тлумачення часто стають основою спекуляцій єретиків.

А по-друге, для того, щоб ми відчули, що той світ керується не нашим законом або тим, що ми придумали, а тільки волею і милістю Божою, які не виразиш в жодні формули та канони. Ми, таким чином, вже тут готуємося повністю вручити своє існування одному тільки Богові. І це правильно.

Тому смерть ми оцінюємо як підсумок того, що в змозі зрозуміти. А смерть праведників ми порівнюємо із зацвітанням рослини. Як написано в акафісті святителя Миколая про цього святого, “фінік проквітнув”. Ось цю рослину посадили, поливали і врешті-решт вона розцвіла і стала пахнути. За цими пахощами Церква вирішує, що померлий праведник догодив Богу. Насолоджуючись видом квітучої рослини, ми запитуємо, як і нам досягти такого ж стану. І як нам померти так добре, щоб наша смерть стала святом. Придивимося до смерті цих двох апостолів.

У Петра і Павла смерть була несхожою одна на одну. По-різному вони до неї підійшли. Але щось у ній було спільне, що і складає суть свята.

Відправною точкою їх смерті можна вважати зустріч апостолів в Єрусалимі. Ті п’ятнадцять днів, що вони провели разом, безумовно, їх взаємно збагатили і привели в міру досконалості настільки, що Господь вирішив їм дати останнє випробування і забрати після цього до Себе.

Христос покликав обох апостолів у Рим – у серце стародавнього світу. Це була найважливіша на той період нива Господня.

Велика імперія різко відрізнялася від інших держав тим, що в ній склалися унікальні передумови нової всесвітньої держави. Ця імперія знайшла універсальний закон співжиття. Їй бракувало тільки істинної віри для того, щоб поширитися по всьому світу як чудовий сад.

Покликання апостолів у Рим відбулося по-різному.

Петро був запрошений у вічне місто через ангела і пішов сам. Павла повезли під конвоєм.

Після прибуття апостола Петра в Єрусалим йому з’явився у видінні Господь і сказав:

– Встань, Петро, і йди на захід, – треба і заходу просвітитися твоєю проповіддю. Я буду з тобою.

Як ми всі хотіли б чути ці слова від Бога:

– Йди, ти потрібний. Я буду з тобою! … і як ми їх боїмося.

Він не злякався. Йому належало взяти Рим голими руками. Фантастичне завдання.

У Римі були дві голови – язичництво і армія. З язичництвом апостол Петро впорався духом, вступивши в боротьбу з волхвом Симоном. Улюбленець публіки і авторитет городян, Симон злетів і рухнув, убитий Богом, до ніг здивованих римлян.

Петро своєю боротьбою і проповіддю підрубив перший корінь античному язичництву. Християни працювали над ним до тих пір, поки воно через триста років не рухнуло остаточно.

Імператори Риму були по-своєму праві, вбиваючи християн. Саме вони і погубили класичний Рим, змусивши його стати не Вічним містом, а Pax Romana – новим простором і фундаментом нового світу. Апостол Петро першим почав переробляти Рим у світ. Він це зміг зробити, скрушивши віру римлян у богів. Петро осоромив віру самого імператора, і це не залишилося непоміченим. Римляни були розумні. Вони побачили, зрозуміли, і процес пішов.

Зраділий Петро поставив єпископів, влаштував адміністрацію і хотів піти геть, думаючи, що завершив роботу. Йому хотілося зайнятися тим же самим в Африці і Британії. Але він помилявся. Рим був набагато важливіший за Британію.

І його знову поправив Бог. З’явився йому Ангел і сказав:

– Наблизився час відходу твого з цього життя. Належить йти тобі в Рим, щоб зазнати там хресну смерть, отримати праведну нагороду від Господа Христа.

Рим був військовою державою. Античний філософ Сенека сказав: “Жити – означає бути солдатом”. Окрім релігії, цінністю в очах у Риму була військова слава, честь, поняття про громадянство і братерство. Про це добре написав Цицерон. Для людей війни в апостола виявився ще один аргумент – сміливість. Римські воїни і прості громадяни побачили в ньому сміливу людину. І вони як професіонали війни зрозуміли, що за такою сміливістю повинно стояти щось важливе і правильне. Смерть апостола стала дуже переконливим словом на користь істинності християнства.

От наприклад, імператор Констанцій (337-361), покровитель аріан, дізнавшись про те, що у святителя Євсевія зберігається соборний акт про обрання на Антиохійську кафедру архієпископа Мелетія, послав до нього наказ віддати цей акт. Святитель рішуче відмовився виконати наказ. Розгніваний імператор послав сказати, що якщо він не віддасть акт, то йому відсічуть праву руку. Святий Євсевій протягнув посланцю обидві руки зі словами: “Відсічіть, але акту собору, в якому викривається злість і беззаконня аріан, я не віддам”. Імператор Констанцій здивувався сміливості єпископа, але не завдав йому шкоди.

Так, як не дивно, аргументи бувають і такі – вагою в життя. Іноземці зазнавали розп’яття і батоги. Перенісши все це, Петро виявився настільки бадьорий, що благав здивованих катів розіпнути його головою донизу, щоб так зухвало не уподібнюватися Тому, Кого одного дня зрадив.

Розп’яття апостола Петра, Ліонело Спада

Смерть униз головою надзвичайно тяжка. Ми точно не знаємо, що було причиною цієї конкретної смерті: крововилив у мозок, задуха, розрив серця. Але знаємо одне, що Господь усе це попустив не тому, що помстився Петру за колишню боязкість. І не тому, що Богу угодне, щоб ми всі, в ідеалі, померли на хресті. Просто іншого аргументу для римлян не було. І цей аргумент міг надати тільки друг, який любить Христа. І він це зробив.

Апостол Павло почав свій шлях у Рим також з Єрусалиму. Репетиція Римської проповіді відбулася в Єрусалимі. Тільки замість інтелектуала Вічного міста на нього чекав увесь вищій світ юдейства. Вони довго не наважувалися влаштувати публічний поєдинок. І от настав момент істини. Усі сили юдеїв проти найкращого і найрозумнішого з апостолів. І Павло, закутий в окови, виголошує промову так, що навіть з вуст фарисеїв викинулося: “Нічого лихого не знаходимо ми в цьому чоловікові. Якщо дух чи ангел говорив йому, не противмося Богові” (Діян. 23:9).

Нехай спробує хтось з нас говорити так, що хоча б тільки наші рідні могли сказати:

– Якщо дух чи ангел говорив йому, не противмося Богові.

А це були вороги.

Успіх був помічений на небі, і йому, як і Петру, прийшла “телеграма” від Бога:

Дерзай, Павле; бо як ти свідчив про Мене в Єрусалимі, так належить тобі свідчити і в Римі. (Діян. 23:11).

Єрусалим не міг вмістити більшого і тому його належало залишити. Павла чекав пересохлий духом Рим. Єрусалим того дня випав з обойми доленосних міст. Проблеми Єрусалиму на тисячі років стали проблемами регіонального штибу.

Імператор врахував помилку публічної страти апостола Петра. Для того, щоб не допустити ще однієї демонстрації переваги, Павла страчували таємно. Але це стало новою помилкою Нерона. Цією стратою без свідків він побічно визнав силу Павла і розписався у своїй слабкості.

Точних відомостей про загибель і останні дні Павла в Римі немає. Є апокрифи.

Але точно відомо, що Павло написав у Римі свої численні послання.

У письменника часто буває так, що йому здається, що ніби він пише для видавництва, для себе, для друга. А виявляється, що написав для Вічності.

Апостол Павло писав з Риму, як йому здавалося, до Филимона, Тита, Тимофія, євреїв, а написав до духовної еліти всіх часів і всіх народів. Тим самим він заповнив римські праці апостола Петра. Якщо подвиг апостола Петра був призначений для живих свідків, то праці Павла – для людей майбутнього. Він заповнив інтелектуальний простір Риму християнською альтернативою.

Свято – це завжди зміна і придбання. Передбачається, що ми, шануючи пам’ять апостолів, беремо з них приклад і набуваємо нового досвіду. Досвід цей полягає не лише в реальному русі до Бога через місію, але у визначенні свого місця розташування по відношенню до Бога.

Цей піст і свято – як включення просторового навігатора. Він включається, і ми точно визначаємо своє місце розташування і вектор руху.

Вектор визначається вірою в Бога і любов’ю до людей. Розумом це зрозуміти легко. А от рухатися – жити так, щоб жоден день не пройшов без доброї справи, дуже важко.

Про нашу мету і місце розташування свідчив апостол Павло:

А наше життя – на небесах, звідкіля ми чекаємо і Спасителя, Господа нашого Ісуса Христа, Який перемінить тіло смирення нашого так, що воно буде відповідне славному Тілу Його, силою, якою Він діє і підкоряє Собі все. (Флп. 3:20,21).

Сенс святкування дня пам’яті апостолів Петра і Павла не в тому, що християни закохані в смерть дивною любов’ю і не можуть відвести від неї погляд навіть у свято. А в тому, що ми за допомогою апостолів, виявляємо своє місце перед Богом.

Для звіряння навігатора нашого серця з небом існував цей піст. А свято – як радість того, що за його даними ми, не дивлячись на труднощі, все ще стоїмо на вірному шляху своєї особистої дороги. А смерть – це просто дурниця.

Автор: священик Костянтин Камишанов

Усе по темі: День Петра і Павла