Ангели-хоронителі

Сьогоднішнє свято переносить нас думкою до початків існування світу. В це свято вшановуємо не лише архистратига Михаїла, а й перші Божі створіння – всіх святих ангелів, як говорить про це сама назва свята – Cобор Архистратига Михаїла та інших безплотних Сил. Їх церква вшановує у своїх молитвах кожного понеділка. Вони мають різні чини, служіння, а особливим їх служінням є опіка над людьми, тому їх ще називають ангели-хоронителі. Кожна людина має свого ангела-хоронителя. За всю історію християнства були сотні тисяч випадків коли ангели Божі оберігали людей. Про те як справді ці невидимі духи – ангели охороняють людей від зла і нещастя, розповідає історія з життя одного священика.

Один священик прийшов висповідати і запричащати помираючого чоловіка, котрий так і помер на руках священика. Перед смертю він попросив передати свої кошти своїй родині, а це була чимала сума. Великий страх охопив священика: як провезти таку велику суму грошей через безлюдні лісисті місця? Але, вийшовши з дому, він сміливо пустився в дорогу. Священик щасливо перевіз ті гроші і передав родині. За деякий час він знов у цьому ж поселенні сповідав передсмертного хворого. Той розповів, що має гріх, бо мав намір пограбувати свого сусіда, який був багатий, і не міг чинити опору, бо був важко хворий. Але, підійшовши додому, я побачив священика. Тоді я намірився вбити священика, щоб заволодіти багатством. Священик спитав: „Коли це було?”, – і дізнавшись коли, скрикнув, – „Так це ж був я. Ви могли мене легко вбити?” „Ні”, – відповів помираючий, – „Бо з дому вийшло троє. Спереду був священик, а позаду ще двоє у білих одежах. Вони цілу дорогу супроводжували його”. Тоді священик зрозумів, що це ангели охороняли його і допомогли доставити безпечно гроші родині.

Коли б запитати когось із дорослих, чи ти молишся щодня молитву до ангела-хоронителя, то можливо хтось з посміхом скаже, що це молитва для дітей, а не для дорослих людей. А чи є хтось із людей хто б не хотів мати постійну Божу поміч і опіку через святих ангелів. Тому на кожній Божественній Літургії священик звертається до Бога з проханням: „Ангела миру, вірного наставника, охоронця душ і тіл наших у Господа просімо”. Якщо Бог кожному з нас дав таку могутню охорону, користаймо з цієї Божої опіки, молімось часто до своїх ангелів-хоронителів, щоб вони завжди і всюди хоронили нас від усякого нещастя духовного і тілесного. Амінь.

Автор: о. Михайло Чижович

Усе по темі: Собор Архистратига Михаїла