Родовід Ісуса Христа: про головний подарунок майбутнім поколінням

Сьогоднішнє євангельське читання комусь може здатися найнуднішим і нецікавим. Дійсно, більшу частину оповідання займає перелік імен, так званий родовід Ісуса Христа по плоті. Насправді сьогоднішнє Євангеліє має величезне значення. Ми часто дивимося самі на себе як на самодостатній космос, який з’явився з порожнечі. Насправді ж наші добрі, світлі сторони, і наші гріхи, вади частенько виявляються багато в чому пов’язаними з тими людьми, які жили перед нами. Таким чином, з покоління в покоління міг формуватися або рід праведних людей, або рід людей нечестивих.

Ми знаємо, яка страшна річ спадкова вада пияцтва чи наркоманії. І ми знаємо, наскільки сильним виявляється благословення праведного роду, що відбивається на великій кількості поколінь, коли в роду є люди, що не просто догодили Богові, але дійсно залишили яскраве світло своєю святістю. Сьогодні, коли ми готуємося до пришестя у світ Господа нашого Ісуса Христа, потрібно згадати про одну, здавалося б, очевидну річ, про яку ми часто забуваємо. Кожен з нас хоче, щоб його діти були щасливими, не зазнавали матеріальної нужди, були благочестивими, і цілком зрозуміло, що ми докладаємо різних зусиль для того, щоб це сталося. Але насправді найголовніший подарунок і найголовніше – спадок, які ми можемо залишити нашим дітям – це наша власна праведність.

Якщо ми змогли впродовж свого життя здолати якийсь давній гріх, давню пристрасть, давню схильність нашої природи – тієї самої природи, яку ми отримали в спадок від батьків, від прабабусь і давніших родів, якщо ця духовна хвороба на нас з вами закінчилася, і закінчилася так, що наші діти навіть не здогадуватимуться про те, що колись їх батьки страждали від цієї пристрасті і немочі, – це і буде найголовнішим подарунком, який ми залишимо нашим наступним поколінням.

Автор: протоієрей Павло Великанов

Усе по темі: Неділя святих отців