Ісус Христос є нашим світлом, що прояснює темряву наших сердець та розсіює сірість нашої щоденності

В євангельському уривку Неділі по Богоявленні (Мф. 4:12-17) можемо звернути увагу на три моменти.

По-перше, уривок починається з того, що Ісус вирішує щось чинити, а зокрема повернутися у Галилею та змінити місце, де Він жив, на Капернаум, після того, як дізнається, що ув’язнено Івана (Хрестителя). Промовистою є здібність Ісуса Христа завдяки іншим подіям розпізнавати те, що Йому вказує чинити Отець. Часто саме це є для нас складністю – багато людей говорять: «Якби я знав волю Божу…». І в багатьох випадках ми не отримуємо відповіді, бо очікуємо її звідти, звідки вона приходить винятково рідко – ми очікуємо відповіді Бога лише в образі якогось урочистого славного об’явлення, в той час Бог найчастіше промовляє до нас у конкретних життєвих обставинах, у наших добрих прагненнях та очікуваннях, у тому, як змінюються наші відносини з ближніми…

Постать Ісуса показує нам, що ми можемо мати таку здібність (згадаймо слова нашого Господа, коли Він закидав фарисеям: «То ви знаки природи розумієте, коли можете розпізнати завтрашню погоду, а знаки приходу Бога ні!?…»)

По-друге, саме присутність Ісуса Христа в «Галилеї язичників», зрештою з якої Він був родом, є для цього краю світлом – ані прогрес, ані економічна свобода, ані якась адміністративна автономність…, але саме присутність Ісуса Христа є світлом нашого життя, без якої ми не бачимо правдивого добра, відповідно, блукаючи в темряві, діємо радше спонтанно, ситуативно та нецілеспрямовано, відповідно не маючи можливості та мужності заспокоїти прагнення глибини наших сердець.

І врешті, по-третє, Ісус Христос не просто приходить з універсальною формулою щастя, яка Божим авторитетом гарантує людині успіх та благополуччя. Ісус приходить із прагненням визволити нас від гріха – приходить, щоби згасити його осередок саме в наших серцях, і саме тому заохочує до ПОКАЯННЯ, до навернення, до готовності змінити спосіб мислення, також змінивши навіть вже обрану нами та усталену прожитим життям ієрархію наших цінностей, тощо.

Нехай кожен з нас наново відкриє, що Ісус Христос є нашим світлом, що прояснює темряву наших сердець та розсіює сірість і морок нашого земного подорожування.

За матеріалами сайту www.ukr-parafia-roma.it

Усе по темі: Неділя після Богоявлення