Боговгодний піст

Євангельське читання Сиропусної неділі (Мф. 6:14-21) безпосередньо вводить нас у Великий піст. Уривок власне подає прямі вказівки до Боговгодного посту: прощення, нелицемірство, збирання скарбів на небі.

Неможливо є вгодити Богові постом, якщо не примиритися з ближніми. Але не лише піст втрачає будь-яке значення, але й усе духовне життя, а й саме християнство як таке. Примиритися означає попросити вибачення у того, перед ким ми завинили. Але це означає також попросити вибачення у того, перед ким ми не завинили, але хто гнівається на нас.

Не противиться християнству практика просити вибачення у того, кого я не образив. Але противиться християнству практика чекати, поки інша сторона першою попросить вибачення. Якщо я чекаю, поки інший першим мене перепросить, не маю потреби починати піст, бо він буде безкорисним, а й не маю потреби виконувати будь які інші християнські практики, бо не маю Духа Христа. Примиритися означає першим попросити пробачення у тих, перед ким я завинив, а також у тих, перед ким я не відчуваю вини, але хто мені її приписує. Примиритися означає також прийняти перепрошення іншого і простити йому. Простити з усього серця. Не простити на якихось умовах, з якимись принципами, як от: «прощаю, якщо», «прощаю, але», «прощаю востаннє» і т.д., бо примиритися означає віднайти мир, а не встановити умови перемир’я.

Неможливо вгодити Богові постом лицемірним. Непотрібно постити про людське око. Навіть найстрогіший піст, вчинений не з любові до Бога, а з любові до людської слави, мало того, що не принесе духовної користі, а ще й принесе багато шкоди. Непотрібно без потреби виявляти іншим людям, що ми постимо і тому не їмо того чи іншого. Непотрібно творити піст на свою славу.

Неможливо вгодити Богові постом, якщо збираємо скарби не на небі, а на землі. Де скарб, там і серце буде. Збирати скарби на небі значить роздавати скарби на землі. Збирати на небі значить прощати, любити, служити, впокорюватись, постити, молитись. Збирати на землі ж значить зворотне: бути занадто гордим, щоби простити, занадто корисливим, щоби любити, занадто самолюбним, щоби служити, занадто марнославним, щоби впокорюватись, занадто лицемірним, щоби постити і занадто сріблолюбним, щоби молитися.

Сиропусна неділя своїм Євангельським читанням закликає отже кожного з нас до правдивого посту, який буде вгодним Богові та душекорисним для нас самих.

Автор: Марія Ярема

Усе по темі: Сиропусна неділя