Духовна переміна

Триває час Великого посту, нашої боротьби і праці за добре приготування до зустрічі з воскреслим Христом. Ми вже маємо перший тиждень і першу неділю цієї духовної боротьби. Кожної неділі під час всього посту Христова Церква словами Євангелія подає нам певні духовні настанови, орієнтири, якими старається допомогти нам, щоб ми впевнено ішли до цієї визначеної мети посту – Воскресіння Ісуса Христа, щоб наші старання, зусилля духовних подвигів приносили щедрі плоди покаяння і навернення.

У цю першу неділю посту Церква з допомогою історії покликання апостолів Филипа і Нафанаїла, пригадує нам основну мету Великого посту – зустріч з воскреслим Христом. А основне завдання посту – духовна переміна, зміцнення зв’язку Христом, які мають допомогти нам осягнути цю мету. Тому зв’язок людини з Богом потребує взаємно пізнати себе, відчути наново потребу Бога, знайти відповіді на питання: що зв’язує мене з Христом, чим Він може допомогти мені у житті?

Від сили, якості зв’язку з Богом залежить зміна нас самих, нашого життя, залежать плоди наших людських і духовних старань.

Нам довелося жити в час радикальної переміни суспільства, зміни свідомості багатьох громадян України, пробудження почуття особистої відповідальності за свою Батьківщину, за краще майбутнє. Добра зміна завжди потребує Бога, міцного зв’язку віри і надії з Богом. І це ми побачили у дні жорсткого протистояння між народом і владою на вулицях Києва. Саме піст і молитви тисяч українців дали учасникам протестів силу вистояти у цій боротьбі, захистити право на правду і справедливість в Україні. Бо тільки Бог може змінити людину, змінити на краще наше життя. Кожна надійна зміна потребує глибокого взаємного пізнання себе і Бога. Чи ж можна збудувати зв’язок з Богом, не знаючи Бога? Чим глибше знаються особи, тим сильніший і довготривалий зв’язок виникає між ними, який запевнює багаті плоди взаємної співпраці.

Один робітник займався чисткою дзеркального скла у великому магазині. Скло блистіло своєю прозорістю, лише однієї плями не міг відчистити. Коли він уважніше придивився, то побачив, що пляма була із внутрішньої сторони скла. Подібно багато людей намагаються змити гріхи зі своєї душі лише на рівні вчинків. Але забувають, що гріхи часто залишають свої приховані корені всередині нас, у вигляді думок і бажань. Тому християнин повинен очищатися не тільки на зовні, а також із середини, очищати душу від грішних думок, почуттів і бажань. А у цьому може допомогти нам тільки Христос. Він може виявити і змити всі гріховні плями з нашої душі.

Зустрівши Христа, Нафанаїл, завдяки щирості свого серця, побачив у Ньому когось особливого, важливого і близького для себе, про що свідчать його слова: „Учителю! Ти – Син Божий, Ти – Цар Ізраїлів” (Ін. 1:49). А що я можу сказати про Христа, в Якого вірую не лише з книжок, а з досвіду власного духовного життя, ким Він є для мене, що мене зв’язує з Ним? Чи тільки релігійні традиції, християнські обов’язки? На скільки в моєму зв’язку з Ісусом Христом присутній елемент живої віри і щирої любові до Нього?

Тому першочерговим завданням Великого посту не є обмежити нас в їжі чи розвагах, а допомогти нам глибше очиститись з гріхів, покращити якість нашого зв’язку з Христом у молитві, чуванні, прийнятті Святих Тайн, зв’язку віри, надії і довір’я через глибше пізнання Спасителя дорогою щирого покаяння і навернення.

Тож прибігаємо до Тебе, Господи, разом з Филипом і Нафанаїлом і щиро просимо: подай нам розум і натхнення пізнати Твою любов, звернути з наших гріховних доріг і в цьому Святому пості позбутися гріхів, а стопи свої направити дорогою виконання Заповідей Твоїх! Амінь.

Автор: о. Михайло Чижович

Усе по темі: 1 неділя Великого посту