«Не відлучайтесь із Єрусалима»

В ім’я Отця і Сина і Святого Духа

«Не відлучайтесь із Єрусалима, а чекайте обіцяного від Отця» (Діян. 1:4), – каже Господь Своїм апостолам, бо знає, що через десять днів «шум з неба, ніби від сильного вітру» (Діян. 2:2), наповнить світлицю Сионську і здійсниться те, заради чого в убогих Вифлеємьских яслах лежав «Начальник світу, що утілився, Отець будучого віку»; отримає своє завершення і остаточне виправдання небувала Голгофська Жертва, і виконається великий задум Домобудівництва нашого спасіння. Христос знає про те, що там, у духовному Центрі всесвіту, Місті Світу, належить народитися Його Церкві, якій, як Він обіцяв, не здолають «врата пекла» (Мф. 16:18).

Благодатними дарами Духа Святого Господь міг обдарувати Своїх учнів і не збираючи їх під одним дахом, бо Всемогутньому – усе можливо. Проте з того моменту, коли Він розкрив перед ними таємничу і чудотворну властивість майбутнього Тіла Христового, явлено було і ним, найближчим учням Його, і усьому народу Божому велике знання про те, що там, де «двоє чи троє зібрані в ім’я Моє, там Я серед них» (Мф. 18:20). От чому Церква, створена Пречистою Кров’ю Сина Божого, може існувати тільки у вигляді Собору, Зборів, Єдності, об’єднаної в ім’я Христове. Там, де люди зібрані разом не спільністю своїх егоїстичних інтересів, не згуртованістю політичних пристрастей, а речами невідчутними – Вірою, Надією і Любов’ю, – там дихає Дух Божий, там Таїнства, там чудеса, там Церква!

«Не відлучайтесь із Єрусалима», – каже Господь і нам, що живуть через дві тисячі років після того, як «з’явились їм розділені язики, мов вогненні, i спочили по одному на кожному з них» (Діян. 2:3). Не відлучайтеся від єдності з Духом Святим, Який перебуває у зібраннях вірних, бо поза цими зібраннями, за огорожею Церкви Христової немає ні Істини, ні Добра, ні Краси. А якщо і здається іноді, що правий був якийсь записний лиходій, коли прорік: «Усі кажуть: немає правди на землі. Але правди немає – і вище», – так це тільки через те, що очі лиходійські так влаштовані, що нічого, окрім зла навколо себе, не бачать і бачити не можуть!

Так, чада церковні немічні і грішні. Але через те вони і «сходяться до церкви» (див. 1Кор. 11:18), що «не здорові потребують лікаря, а недужі» (Мф. 9:12). Так, зі сторони дійсно може іноді здатися, що збирає нас у церкву не Дух Святий, а духи гордині і пихатого самовдоволення, що святість – доля небожителів, а вже ніяк не нас грішних. Зізнаємося один одному, ми і самі так часто думаємо!

Але хіба не очевидно, що стану святості не можна досягти, виконуючи якийсь певний набір дій? Хіба не очевидно, що святість – це нескінченний процес, що немає і не може бути ніякої «фінішної стрічечки», досягнувши якої, можна було б спокійно зітхнути, утерти піт з лоба і з почуттям глибокого задоволення прикрасити своє чоло лавровим вінком переможця? Церква учить нас, що святий не той, хто добіг, а той, хто біжить! Так, падає, так, спотикається, так, розбиває в кров коліна, але всякий раз встає і, перемагаючи біль, смуток і лінь, – біжить! Запитайте стороннього спостерігача: навіщо він біжить? Спостерігач лише розведе руками і не зможе відповісти.

Сторонні спостерігачі ні побачити, ні зрозуміти цього, звісно, не зможуть, бо осягнути Тайну Церкви можна тільки виконавши заповіт Христовий: «Чашу Мою будете пити, і хрещенням, яким Я хрещусь, будете хреститися» (Мф. 20:23). Тільки той, хто осмілився випити від цієї Чаші, тільки зважився хреститися хрещенням Спасовим, здатен «не відлучатися з Єрусалиму», тільки йому вдасться не покинути в тяжку хвилину спокус і гонінь стіни Церкви Христової, залишитися віруючим і вірним своєму Богові.

Дух Вседержитель, Дух Утішитель творить і зміцнює стіни Нового Єрусалиму, стіни Святої Христової Церкви, Вічного Граду, «художником i будівничим якого є Бог» (Євр. 11:10). Нам же, чадам Божим, залишається виконати те, до чого закликає нас Спаситель: не полишати цих стін, щоб благодать Духа Святого, що рясно зливається на нас, принесла в очищених покаянням наших серцях «плід у стократ» (Лк. 8:8). Амінь.

Автор: священик Сергій Ганьковський

Усе по темі: День Святої Трійці