Адамове вигнання з раю

Сьогодні в день заговіння перед Великим Постом наша увага звернена до спогаду Адамового вигнання з раю, яке Церква пропонує нам сьогодні для нашого морального повчання.

Ми повинні з вами згадати спочатку, а як же сталося це велике горе, трагедія в історії роду людського. Єву створив Господь з ребра Адамового, показуючи тим самим, що Єва однієї природи і плоті та рівної гідності з ним. Господь, створивши перших людей, помістив їх у раю. Це був прекрасний сад, в якому був надлишок земних благ і незвичайна краса і блаженство. Перші люди ні в чому не мали потреби і ні про що не піклувалися, і Бог, як сказано в Біблії, ходив у райській прохолоді і розмовляв з ними. Людина була створена Богом як вінець усього видимого і невидимого, вінець усього Божественного творіння. Вона поєднувала в собі, і поєднує досі, два світи: світ духовний і світ матеріальний; світ невидимий і світ видимий. Господь поставив людину хазяїном усього творіння і всієї створеної природи, і людина була другом Божим, співпрацівником і співтворцем Йому. Людина мала привести все творіння в послух Господові і зберігати та обробляти рай, піклуючись про ту красу, яку створив Бог.

Адаму підкорялося все тваринне царство. Біблія говорить нам, що Господь привів усіх тварин перед Адамом, і Адам дав їм імена, тим самим показуючи своє панування над тваринами. І в цьому нареченні імен тваринам Адам проникав у саму суть творінь, створених Богом. Називаючи їх, він глибоко бачив характер тварин, їх здібності, їх силу.

Недовгим було блаженство перших людей у раю. Диявол, який задовго до творіння людини вже відпав від Бога, позаздрив людині і, вселившись у змія, з’явився перед Євою.

Далі надамо слово Біблії: «Змій був хитрішим за всіх звірів польових, яких створив Господь Бог. І сказав змій жінці: чи дійсно сказав Бог: не їжте ні від якого дерева в раю? І сказала жінка змію: плоди з дерев ми можемо їсти, тільки плодів з дерева, яке посеред раю, сказав Бог, не їжте їх і не доторкайтеся до них, щоб вам не померти. І сказав змій жінці: ні, не вмрете, але знає Бог, що того дня, коли ви з’їсте їх, розкриються очі ваші, і ви будете, як боги, що знають добро і зло». (Бут. 3:1-5). І при цих словах Євині очі спалахнули цим бажанням, вона була обійнята сильним жаданням. Ці плоди дерева, на які вона завжди дивилася спокійно і байдуже, здалися їй незвичайно потрібними, приємними на вигляд і, напевно, смачними. І Єва не утрималася, зірвала цей заборонений плід, скуштувала від нього сама і дала Адаму. Адам їв, і разом вони згрішили.

І коли скуштували вони від цього плоду, сталася певна зміна в їх людському єстві. Що ж відкрили для себе перші люди, які згрішили? Відкриття було абсолютно дивним, наївним і страшним. Вони побачили, що вони нагі і тому сховалися, раніше ж Адам з Євою відкрито гуляли раєм і не відчували ніякого сорому від цього стану. Наші прабатьки зшили собі одежу з листя смокв і вже ховалися десь у тіні дерев, соромлячись вийти і зустрітися з Богом.

Господь знав, як Бог, про цей злочин. Як сказано в Біблії, гуляючи в прохолоді раю, Він шукав Адама і запитував: «Адаме, де ти?» Напевно, раніше не потрібно було його шукати, він абсолютно відкрито завжди ходив, і Господь знав, де Його творіння. Адам, почувши голос Божий, що закликає його, не став вимовляти слів покаяння, а сказав:

«Почув я голос Твій у раю, і злякався, тому що я нагий, і сховався. І сказав Бог: хто сказав тобі, що ти нагий? Чи не їв ти від дерева, з якого Я заборонив тобі їсти?»

І замість слів покаяння Адам відповів: «Жінка, яку Ти мені дав, вона дала мені від дерева, і я їв». Таким чином, Адам Бога виставляє винуватцем події, бо Він створив жінку.

«І сказав Господь Бог жінці: що це ти зробила? Жінка сказала: змій спокусив мене, і я їла» (Бут. 3:11-13). Таким чином жінка переклала свою провину на змія.

Адам і Єва в Едемському саду, Лукас Кранах

І от за цей злочин, за це порушення заповідей Божих, яке виражалося в непослуху, ховається дуже багато гріхів: це і зречення від Бога; це і падіння в гординю; це і лукавство, і брехня, які відразу входять у життя і в єство Адама і Єви.

Так і в нашому житті кожен гріх, скоєний нами, тягне за собою інший гріх, і цей нерозривно, жорстко зв’язаний ланцюг поневолює людину.

Адам і Єва були вигнані Богом з раю, і біля входу в рай був поставлений херувим з вогненним мечем, який закривав вхід у цей прекрасний сад. Адам, коли позбувся цього блаженства, гірко плакав. Історія Старого Завіту і передання Церковне свідчить, що він плакав усе життя, що залишилося. А жив він дев’ятсот тридцять років. Смерть поступово увійшла до роду людського. Адам ще був повний енергії і Божественного життя, і тому це життя затихало в ньому поступово. Тільки один із старозавітних прабатьків прожив більше, ніж Адам, на кілька десятків років. А далі життєві сили стали вичерпуватися в людях, і за дві тисячі років до Різдва Христового тривалість життя була приблизно така ж, як у нас з вами. Пророк Давид говорить, що дні років життя нашого – шістдесят років. Якщо в силах, то сімдесят або вісімдесят років, і більша частина з них у скорботі і хворобах.

Адам прирік на страждання рід людський. Хоч цей вчинок був його особистим гріхом, гріхом прабатьківським, але є в догматизмі таке поняття, як первородний гріх. Він включає усі наслідки гріхопадіння Адамового. Вони страшні, вони тотальні, вони руйнівні: у болях жінка народжуватиме дітей; земля проклята через гріх людський, терня й осот буде родити вона, і лише титанічною людською працею буде вона здатна давати прекрасні і добрі плоди. Усі стихії світу осквернилися гріхом людським. До тваринного світу увійшли ворожнеча, ненависть, кровожерливість, яких раніше вони не мали. Людське єство розстроїлося, втратило гармонію. Особа людська розпалася на дух, душу і тіло, які борються одне з одним і живуть абсолютно різними інтересами і різними прагненнями. Нарешті, смерть увійшла до роду людського, і тіло людини стало смертним. І схильність до гріха з’явилася після гріхопадіння Адамового, і багато інших страшних наслідків.

Вигнання з раю, Джованні ді Паоло

Ми згадуємо цю сумну подію сьогодні і, згадуючи її, Церква говорить про те, що не все втрачене в нашому житті. Бо Господь, виганяючи Адама і Єву з раю, пообіцяв їм, не залишив їх без надії. Він сказав, що сім’я жінки зітре голову змія, тобто, той, хто народиться від Жінки – Месія, зітре голову змія і відновить втрачену справедливість, і рай знову стане доступним і можливим для людини. Тільки щоб наслідувати Царство Небесне людина повинна виявити свою небайдужість, своє прагнення. Вона повинна знайти Бога в цьому житті, щоб з Ним бути і в житті майбутньому.

Зустріч з Богом і з’єднання з Ним відбувається в Церкві Христовій, яка заснована стражданнями, хресною смертю нашого Господа. Він створив Церкву як місце порятунку для людини. І ворота пекельні не здолають цієї Церкви до кінця віків. Через приналежність до Церкви, через благодатне життя церковне, участь у таїнствах церковних людина зможе повернути це райське блаженство, яке втратив Адам. І як вірний засіб для повернення втраченого раю Церква пропонує нам у час Великого Посту, що настає – піст і молитву. Це два реальних, сильних засоби, які здатні допомогти людині повернути райське блаженство. І дай Бог, щоб цей час Святої Чотиридесятниці, в який ми з вами вступаємо, був часом повернення блудних, грішних дітей до Отця Небесного, Який любить нас. Амінь

За матеріалами сайту: http://vsevhram.com

Усе по темі: Адамове вигнання