Щедрий Закхей

Текст:

На що ви готові піти, щоб краще дізнатися Ісуса Христа? – Багато людей буде стверджувати, що готові піти на великі поневіряння, жертви та подвиги заради Ісуса. Втім це буде швидше на словах, проте навряд чи на ділі. Проте мало хто заявить, що готовий стати посміховиськом, буквально ніким в очах оточення заради Нього. Це під силу лише дійсно упокореним людям. Людям, які готові відкинути все, що заважає їхньому єднанню з Господом: «Тож усе я вважаю за втрату ради переважного познання Христа Ісуса, мого Господа» (Фил. 3:8). Таким був апостол Павло, який «відмовився всього» і вважав «все за сміття, щоб придбати Христа», тобто ще краще пізнати Його.

Таким виявився і «старший над митниками» Закхей. Ні висока посада, ні статки не задовольняли його і тому він «бажав бачити Ісуса», коли дізнався, що Спаситель проходить через його рідний Єрихон. Проте Ісуса хотів бачити не лише він один, а натовп і малий зріст не давали йому можливості побачити Спасителя хоча б краєм ока.

Проте Закхей не зневірився, а «забігши вперед, він виліз на фіґове дерево, щоб бачити», коли Ісус проходитимете «побіч нього» (Лк. 19:4). Сама ця спроба без сумніву породила глузування з боку оточення, проте те, що сталося потім, просто уразило усіх! «Коли на це місце Ісус підійшов, то поглянув угору до нього й промовив: Закхею, зійди зараз додолу, бо сьогодні потрібно Мені бути в домі твоїм!» (в. 5). Що ж вчинив Закхей?

Він відразу зліз з дерева та прийняв Ісуса «з радістю» попри всі нарікання оточення: «Він до грішного мужа в гостину зайшов!» (в. 7) – адже митники працювали на окупантів римлян і через це зневажалися людьми. Проте Закхея це не зупинило, а під час гостини він став і «промовив до Господа: Господи, половину маєтку свого я віддам ось убогим, а коли кого скривдив був чим, верну вчетверо» (в. 8) – так сильно вплинула на нього Божа присутність. Що ж Закхей почув у відповідь?

«Ісус же промовив до нього: Сьогодні на дім цей спасіння прийшло, бо й він син Авраамів. Син бо Людський прийшов, щоб знайти та спасти, що загинуло!» (в. 9,10).

А як вчинили б ви на місці Закхея? Чи готові спочатку стати посміховиськом в очах оточення, а потім роздати половину майна, щоб почути з вуст Спасителя запевнення стосовно власного спасіння?

Братство “Vita

Усе по темі: 32 неділя після П’ятидесятниці