Бути милосердними

Текст:

Христові притчі часто були як би продовженнями відповідей на питання оточуючих. Завдяки образам, спожитим у притчах, Господь намагався якнайкраще розкрити Своє вчення, щоб Його слухачі могли не тільки зрозуміти сенс почутого, але й зберегти їх якнайдовше в пам’яті та передати наступним поколінням. Звичайно, цей задум вдався, бо інакше ми зараз не розбирали сенс Христових притч. Зокрема притчі про немилосердного боржника.

Передумовою цієї притчі стало питання, яке Петро поставив Христу одного дня: «Господи, скільки разів брат мій може згрішити проти мене, а я маю прощати йому? Чи до семи раз?» (Мт. 18:21). Загалом, у ті часи рабини вчили, що достатньо прощати ближнього три рази на день. Петро ж вирішив значно підняти планку прощення – до семи разів. А до Христа, більш за все, звернувся, щоб отримати схвалення з Його боку. Проте, апостол з цим прорахувався, адже Христос задав абсолютно недосяжну для людини планку: «Не кажу тобі до семи раз, але аж до семидесяти раз по семи!» (в. 22). Це ж Петрове питання стало приводом для проголошення Христом притчі про немилосердного боржника.

Що передусім впадає у вічі в цій притчі – це невідповідність, незрівнянність боргів немилосердного боржника: те, що він був винен царю, і гроші, яку йому заборгував «співтовариш», через які колишній боржник запроторив того до в’язниці. Слід зауважити, що в притчі не говориться, що колишній боржник повинен був простити борг, він лише мав проявити милосердя, як свого часу було виявлено милосердя йому. І саме за брак милосердя, немилосердний боржник був виданий катам, «аж поки… не віддасть всього боргу» (в. 34)

Зважаючи на це, ми не зобов’язані покривати абсолютно все зло, яке спричиняють нам люди. Якщо є збиток – має бути відшкодування, інакше ми будемо потурати злу. Проте у відстоювання збитків, сатисфакції спричиненої шкоди, зла, нам варто не забувати, що ми у свою чергу також є чималими боржниками, як перед Богом, так і перед ближніми, і якщо хочемо, щоб з нами поводилися милосердно, так само повинні поводитися і ми: «Бо суд немилосердний на того, хто не вчинив милосердя» (Як. 2:13).

Братство “Vita”

Усе по темі: 11 неділя після П’ятидесятниці