Господнє піклування

Текст:

«І сталось, наступного дня Він відправивсь у місто, що зветься Наїн, а з Ним ішли учні Його та багато народу…», – так розпочинається історія про воскресіння єдиного сина наїнської вдови, яку повідав усім євангеліст Лука (Лк. 7:11).

Лише короткою фразою: «Юначе, кажу тобі: встань!» (в. 14), – Господь Ісус Христос воскресив юнака, повернувши його з долини «смертної темряви» (Пс. 23:4) до земного життя. Зробив це Господь не заради слави людської, не заради того, щоб справити на когось враження, а через любов і жалість до нещасної матері. Власне через любов і жалість до занепалого і грішного людства Христос і втілився, прийшов у цей світ, став в усьому подібним «до нас, окрім гріха» (Євр. 4:15). Прийшов, «щоб кожен, хто вірує в Нього, не згинув, але мав життя вічне» (Ів. 3:16).

Проте дари Господні не обмежуються потойбічним, і, що найголовніше, вічним життям, Він охоче готовий обдаровувати нас усілякими благами і за цього, земного життя: «Я прийшов, щоб ви мали життя, і подостатком щоб мали» (Ів. 10:10). Але з отриманням бажаного від Бога часто виникають труднощі, на що Біблія звертає увагу: «Бажаєте ви та й не маєте…, бо не прохаєте, прохаєте та не одержуєте, бо прохаєте на зле, щоб ужити на розкоші свої» (Як. 4:2,3).

Отже, для Бога вкрай важлива наша мотивація, те, що саме і для чого ми в Нього просимо. І якщо ми не отримуємо в Бога бажане і жадане, то це більш за все свідчитимете не про брак нашої віри, вже не кажучи про брак любові Божої або ж Його всемогутності. Це швидше означатиме, що ми у своїх  проханнях проігнорували більш значущі речі, дозволивши речам земним, скороминущим затулити від нас речі значно цінніші, речі, що безпосередньо впливають на нашу посмертну долю.

Саме на цей факт вказує Ісус Христос у Своїй Нагорній проповіді: «Отож, не журіться, кажучи: Що ми будемо їсти, чи: Що будемо пити, або: У що ми зодягнемось? Бож усього того погани шукають; але знає Отець ваш Небесний, що всього того вам потрібно. Шукайте ж найперш Царства Божого й правди Його, а все це вам додасться» (Мт. 6:31-33). За такого випадку Господь попіклується про нас тоді, коли навіть не благатимемо про Його допомогу. Як це сталося у випадку наїнської вдови.

Братство “Vita”

Усе по темі: 20 неділя після П’ятидесятниці