Неділя четверта Великого посту

Побачивши Його, дух стряснув його

Життя день за днем іде вперед. Після зими оживає природа і наповнює наше життя весняним теплом і радістю квітів дерев і галявин. Та в цій радісній зовнішній атмосфері триває час посту, продовжується наше приготування до празника Пасхи Христової. Ми продовжуємо нашу духовну боротьбу, працю над очищенням душі з гріхів з допомогою молитви і сповіді, духовною обновою себе і свого життя через покаяння і навернення. Тим самим стараємося відновити, зміцнити свої духовні стосунки віри і любові з Богом, ще на один крок зблизитися до Ісуса Христа..

Євангеліє неділь Великого Посту допомагає нам зробити черговий крок зближення до Бога. У другу неділю посту ми читали розповідь про оздоровлення розслабленого, котрий потребував допомоги товаришів, щоб зустріти Ісуса і отримати оздоровлення. Ця подія принесла нам духовну науку, що піст, це час духовного оздоровлення, бо багато проблем і хвороб у житті є наслідком наших гріхів.

Зцілення біснуватого отрока, Гюстав Доре

Сьогоднішнє Євангеліє, четвертої неділі посту, розповідає про оздоровлення Ісусом молодого хлопця від впливу злого духу. Цією подією Ісус навчає нас, що піст, це час духовної боротьби з власними гріхами і спокусами злого духу, який хоче панувати над нами. Подібну боротьбу переживав батько, шукаючи порятунку для сина. Щоб вилікувати його, батько шукав допомоги в людей, в апостолів, а потім прийшов до Ісуса. На прохання батька вилікувати його сина, Ісус відреагував певним жалем, кажучи: „О роде невірний і розбещений! Доки буду з вами, доки терпітиму вас?” (Мф. 17:17). Цим Він вказав на причину недуги сина – гріхи невірності і розбещеності.

Оздоровлення біснуватого хлопця пригадує нам три важливі речі:

– різні нещастя і хвороби в нашому життя дуже часто є наслідком гріхів, зокрема невірності Богові і розбещеності – пристрастей тіла.

– навернення, очищення з гріхів, духовне і тілесне оздоровлення постійно потребує Божої допомоги, про що Ісус виразно сказав: „Без Мене не можете робити нічого” (Ін.15:5).

– злий дух спричиняє в нас різні проблеми і душевний неспокій через брак знання і розуміння науки Ісуса Христа.

Недавно до мене звернулася за порадою одна жінка, котру почав переслідувати сильний душевний неспокій, не могла спокійно спати. Для боротьби з тою проблемою вона придбала собі молитовник і молилася молитви на відігнання злих сил. Та від цього їй не ставало краще, а навіть гірше. Таке явище було для мене дивне і незрозуміле. Під час розмови я попросив її показати ці молитви, які вона молилася. Як виявилося, там були надруковані молитви, які може відмовляти над хворими тільки священик. Тоді і виявилася причина її неспокою.

Серед засобів духовної боротьби, які Ісус залишив нам: Євангеліє і Святі Тайни, окремі дари він дав лише апостолам, щоб оздоровляли людей від злих духів і різних хвороб, які не можуть вилікувати самі. Коли хтось хоче перемогти різні спокуси, підступи сатани без належного духовного приготування, зміцнення себе Божою ласкою і вживає для цього засоби, на які не має Божого благословення, тоді такі старання будуть безуспішні, бо ніколи слабший не може перемогти сильнішого суперника. Лише маючи достатньо Божої сили і захисту через молитву, Святі Тайни, Боже благословення, ми можемо бути впевнені в успіхах боротьби з гріхами і спокусами.

Пригадаймо собі, що говорить апостол Павло про духовну зброю християнина: „Нарешті, браття мої, зміцнюйтесь Господом і могутністю сили Його. Одягніться в повну зброю Божу, щоб вам можна було стати проти хитрощів диявольських, бо наша боротьба не проти крови і плоті, а проти начальства, проти влади, проти світоправителів темряви віку цього, проти духів злоби піднебесних. Для цього прийміть повну зброю Божу, щоб ви змогли протистояти в день злий і, все подолавши, вистояти. Отже, станьте, підперезавши стегна ваші істиною‚ і зодягнувшись у броню праведности, і взувши ноги в готовність благовістити мир; а понад усе візьміть щит віри, яким зможете погасити всі розпечені стріли лукавого; і шолом спасіння візьміть, і меч духовний, що є Слово Боже” (Еф. 6:10-17).

Отож, щоб успішно вирішувати життєві справи і проблеми з Божою допомогою, треба мати міцну віру і надію на Бога, які запевнять нам надійну Божу опіку, а тоді успішними будуть усі наші духовні старання і молитви. Амінь.

Автор: о. Михайло Чижович

Усе по темі: Четверта неділя Великого посту