Вхід Господній в Єрусалим. Сльози Христові

Вхід Господній в Єрусалим, Педро Оретнте

Христос розплакався двічі. У Лазареву суботу і неділю, що йде за нею. Христос плакав, а народ тріумфував. Приводом була смерть друга і Єрусалиму.

Коли помер Лазар – Його друг, сестри Лазаря докорили Христу:

Господи! Якби Ти був тут, не помер би брат мій. (Ін.11:21)

І Христос розплакався і люди, які були поруч, сказали:

Дивись, як Він любив його. (Ін.11:36)

Ним здалося, що Господь плакав від того, що Лазарю, через недогляд, довелося випити смертну чашу до пришестя нового Царства Месії. Але вони помилялися. Христу було шкода стягувати Лазаря з неба на землю. А кому б це сподобалося?

Якщо раніше воскресіння мертвих Господь здійснював таємно, не бажаючи завчасно прискорювати історію, то тепер належало зробити те ж саме явно, на очах у всіх. Ця публічність миттєво переводила Його з розряду проповідників у статус Месії, і як наслідок – швидку смерть. Але був потрібен час для того, щоб раніше смерті залишити ядро першої християнської громади. Для воскресіння був вибраний друг. Передання говорить, що після свого воскресіння Лазар вже ніколи не посміхався. Очевидно, що хроніст звертає на цю увагу, тому що в першому житті Лазар був, ймовірно, людиною життєрадісною і тепер, відсутність посмішки так здивувала всіх, хто його знав раніше. Можна уявити драму особи, яка вже вступила в потойбічне життя, як раптом, її роблять свідком огидної історії зради і розп’яття Друга і Господа не лише одним з апостолів, але і всім народом. Христу було дуже шкода вводити Лазаря знову у світ. Він міг запропонувати таку жертву лише другові.

Сльози Господні в день Входу в Єрусалим були іншого роду. Тут Йому, насправді, було шкода бачити прийдешню загибель міста. Але його руйнування було тільки блідою картиною в порівнянні з падінням тисячолітнього дерева Ізраїлю. Того дерева, яке Бог так ретельно і довго обробляв. І от неплідна смоковниця рушиться, залишаючи гуркіт на тисячоліття.

Кажуть, у Грузії є останній засіб змусити плодоносити садове дерево. Розігрується сцена. До плодового дерева підбігає розсерджений хазяїн і розмахує сокирою, а друг хапає за руки і не дає рубати ствол. Вони трохи не б’ються, голосно кричать і сперечаються, поки “захисник” остаточно не умовляє хазяїна дати дереву термін у рік, щоб воно “виправилося” і принесло плід. І як не дивно, дерево наступного року, насправді, часто плодоносить.

Таким останнім шансом для Ізраїлю стало явлення відразу двох видатних особистостей. Іоанна Хрестителя і Христа. І обоє вони, один за другим були знехтувані і вбиті безглуздою і блюзнірською смертю. Один був обезголовлений заради дівочого танцю під час царського бенкету. А Месія був розіп’ятий з розбійниками. Причому народ єрусалимський стоячи на Голгофі біля хреста ще і знущався, з усмішкою кажучи: “Спаси Себе Самого; якщо Ти Син Божий, зійди з хреста” (Мф. 27:40).

Дорого їм обійшлося цинічне єхидство. Єрусалим був зруйнований. Не залишилося каменю на камені, земля засіяна сіллю, а народ ізраїльський разом з циганами став гнаним звідусіль.

Піднімаючи гілки верби, у цей радісний для нас день і приймаючи на обличчя краплі води, коли священик окроплює народ, нам слід також згадати сльози Христові.

Урочисто і страшно відчути зв’язок часів і усвідомити, що в цю неділю Господь знову входить тепер у наш Єрусалим. Ми самі, у свою чергу, встали на Його шляху з вайями-вербами. Що ми Богу: радість або сльози?

Піднімаючи гілки верби в храмі, ми повинні себе запитати цього дня, що приніс сльози Христу, а нам радість:

– А чи немає в цій моїй радості фальші? Мені, насправді, потрібен Христос або щось від Нього?

Люди в церкві часто намагаються ввійти до стосунків з Христом абсолютно не бажаючи знати Його. Вони просять Того, Хто їм нецікавий, не милий, не любимий, не зрозумілий і навіть страшний. Більше того, іноді, причащаються Того, Кого не знають і Хто їм абсолютно байдужий. Такі самі люди, дві тисячі років тому, вийшли до єрусалимських брам зустрічати не Христа, а свою мрію. Вони для Бога придумали ім’я, властивості і написали сценарій. Але виявилося Богу не потрібні наші сценарії. У Нього власний задум про світ і про нас. У цьому сценарії Він відвів нам місце дітей Божих, спадкоємців Раю.

Сказав Господь:

Царство Моє не від світу цього. (Ін. 18:36)

Святкуючи вхід Господній в Єрусалим, ми готові вітати прийдешнього Царя нашими вайями – вербою і радісними вигуками жителів древнього Єрусалиму: “Благословен, Хто йде в ім’я Господнє! Осанна у вишніх!” Але чи точно, нам потрібен такий Цар з хрестом і таке Царство не від світу цього?

Автор: священик Костянтин Камишанов

Усе по темі: Вхід Господній в Єрусалим