П’ятидесятниця

Свята П’ятидесятниця – день народження і початок місії Христової Церкви. У день П’ятидесятниці сталася велика переміна в житті апостолів, а через них – у серцях багатьох людей.

Роздуми про сходження Святого Духа на початку життя Церкви, допомагають зрозуміти, як Він діє сьогодні в спільноті Божих дітей. Отець зіслав Утішителя, щоб Він перебував у нас до приходу Господа. Святий Дух завжди перебуває з Церквою. Звернімо увагу на символи, що супроводжували прихід Духа: шум буйного вітру і вогненні язики.

Вітер – символ Бога, Його дихання і дії. Ми чуємо шум, ніби подув буйного вітру. Це проповідь Божого Слова поширюється по всьому світі, звучить для всіх народів. Як перед зливою дощу, прихід вітру сповіщає спраглу землю, про близькість живої води, так шум вітру звернув увагу, сповістив людям прихід Духа животворчого. Вітер Святого Духа пробудив до нового життя апостолів і учнів Христових. Вітер проганяє рутину, звиклість, веде до нових місць. Освячуючи людину, Святий Дух спрямовує людську думку в правильному напрямку, просвітлює розум, щоб відрізнити добро від зла, вартісне від нікчемного. Святий Дух звільняє волю людини від рабства сатани, щоб вона могла служити Богу. У нас появляється бажання іти шляхом Правди. Святий Дух піднімає упалі колони і піднімає з руїн зруйновану будівлю. Вчорашні налякані і пригнічені рибалки понесли подих Його сили “аж до краю Землі”.

Наступним символом, ознакою приходу Святого Духа був вогонь. У Старому Завіті Бог у виді вогню являвся Мойсею, Соломону, Аврааму. Святий Дух зійшов не для того, щоб спалити, але запалити любов’ю, надихнути для праці. Вогонь дає світло, що просвічує серця і думки. Нехай цей вогонь наповнить наші серця, знищуючи гріх і запалить бажання і ревність для служби Богу.

Сьогодні величезні кошти спрямовані для розвитку індустрії розваг, пропаганду розпусти, ще більше – для виробництва зброї. Все для того, щоб знищити людину, зруйнувати її життя зараз і у вічності. Людину набагато легше схилити до гріха, ніж врятувати від загибелі. На захисті людини любов Бога Отця, кров Божого Сина і міць Святого Духа.

Сьогодні світ має потребу вітру Духа, що понесе вогонь Слова в темряву гріховної ночі. Якщо вітер і вогонь об’єднають свої зусилля, хто може протистояти? Що потрібно зробити, щоб Дух Святий перемінив наше життя, села і міста, що слід робити, щоб мільйони душ прийшли з покаянням до підніжжя Хреста? Для Бога не має нічого не можливого! Молімося до Господа, щоб дарував нам дихання духовного життя і вогонь ревності для євангелізації – поширення Божого Царства! Святий Дух зійшов на первісну Церкву, коли учні однодушно перебували на молитві. Очікуючи Його приходу і ми перебуваймо в спільній молитві. Просімо, щоб Господь зіслав вітер і вогонь у наші серця і – оновив лице цієї Землі.

Автор: о. Михайло Будник

Усе по темі: День Святої Трійці