Думки на день П’ятидесятниці

Що святкували євреї в день їх П’ятидесятниці за часів Старого Завіту? Як було сказано Ізраїлю в Законі Мойсеєвому, “Дотримуйся свята опрісноків” (це були пасхальні дні); “Додержуйся і свята жнив перших плодів праці твоєї, які ти сіяв на полі” (це була П’ятидесятниця, 7 тижнями чи 50 днями пізніше за Пасху) і, нарешті, “і свята збирання плодів наприкінці року, коли збереш з поля працю твою” (свято Куренів) (Вих. 23:14-16).

Але П’ятидесятниця в Старому Завіті – це не лише подяка за перші плоди жнив, це також дарування Закону. Через 50 днів виходу євреїв з Єгипту, тобто після 50 днів після їх першої Пасхи Мойсей отримав скрижалі Закону на горі Синай. Десять Божественних заповідей були накреслені на двох кам’яних табличках. Але серця тих древніх євреїв були такі самі скам’янілі, як ті таблички, що згодом були розбиті.

Ось чому набагато пізніше один з великих пророків, Єзекиїль, проголосить від імені Бога Ізраїльського: “І візьму з плоті їх серце кам’яне, і дам їм серце плотське, щоб вони ходили за заповідями Моїми, і дотримувалися уставів Моїх, і виконували їх; і будуть Моїм народом, а Я буду їхнім Богом” (Єз. 11:19,20). Отже, у Старому Завіті Святий Дух, “Який говорив через пророків”, проявлявся через Закон і пророків. Віднині Новий Завіт полягає між Богом і Його новим народом, новим Ізраїлем.

І цей новий народ є не що інше, як Вселенська Церква, яка сприймає дар Святого Духа вже не за допомогою Закону, але безпосередньо і без посередників через сходження вогню в П’ятидесятницю. “Я прийшов вогонь звести на землю, і як хотів би, щоб він уже запалав!” (Лк. 12:49) – ці слова Ісуса в тому числі і про цю подію.

І одночасно ми згадуємо іншу подію священної історії – будову Вавилонської вежі. Усі жителі Землі, які говорили однією й той самою мовою, захотіли зробити собі ім’я і побудувати вежу, що дістає до небес. Але коли вони почали її будувати, вони перестали розуміти один одного. Таким чином, будівництво її урвалося, і люди виявилися розсіяними по всій Землі.

Можна сказати, що це трапляється всякий раз, коли люди об’єднуються не для того, щоб творити справи Божі, справи, які мають значення у вічності, але робити справи заради власного імені, заради створення імені самим собі.

Якщо люди об’єднуються в ім’я істинного Бога, Який є джерело мудрості і істини, вони починають розуміти один одного, навіть говорячи спочатку різними мовами, або без всяких слів, бо, по суті, стають об’єднані мовою Духа. Бо немає жодних земних слів між трьома Особами Святої Трійці! А є тільки досконала і повна єдність у любові.

Коли ж люди захоплені тим, щоб “зробити собі ім’я” (Бут. 11:4), як ті будівельники Вавилонської вежі, то навіть говорячи однією мовою, вони стають далекими один від одного і починають говорити різними мовами по суті. І при цьому абсолютно не важливо, які цілі вони перед собою ставлять – нехай навіть це буде, наприклад, чистота віри. Той, хто бачить лише свою правду і правоту і не хоче зрозуміти та відчути правду і правоту іншого прирікають один одного на той самий розподіл, про який із сумом і гіркотою писав апостол Павло з приводу першої коринфької общини: “Я кажу про те, що у вас говорять: я – Павлів; я – Аполлосів; я – Кифин; а я – Христів. Хіба ж розділився Христос? Хіба Павло розп’явся за вас? Чи в ім’я Павлове ви хрестилися?” (1 Кор. 1:12,13).

Останнім часом виникає така аналогія у зв’язку зі святом П’ятидесятниці, коли ми протиставляємо дві вищезгадані біблійні події. Земна Церква, що утворилася таким дивним чином у хрещенні “Духом Святим і вогнем”, згодом сама зазнала все те ж “вавилонське” розсіяння, коли люди, які заговорили однією євангельською мовою, з віками також перестали розуміти один одного, та і серця багатьох знову скам’яніли. І все по тому ж промислу Божому було попущене їхнє розсіяння і розподіл на різні конфесії.

Кращі християни всіх часів завжди відчували цю серйозну проблему роздробленості християн, через яку справа Христова, доручена Церкві на цій землі, не здійснюється так, як багатьом хотілося б. Так, наприклад, як це було в перше століття християнської історії, без всяких ЗМІ і, тим більше, Інтернету! Тоді проповідь апостолів і їх наступних учнів йшла завдяки їх зусиллям, а наша сьогоднішня йде часто… всупереч їм.

Тому це свято – зайве нагадування всім християнам землі, що всі ми маємо в собі Духа Святого, Який об’єднує нас і наставляє “на всяку істину” (Ін. 16:13).

Автор: священик Філіп Парфьонов

Усе по темі: День Святої Трійці