Трійця – свято любові

Зішесття Духа Святого (фрагмент), Луї Галош

“Православ’я, сестра, – це коли робиш те, що тобі не подобається. Подобається говорити, а ти мовчи. Подобається спати, а ти не спи. Подобається їсти, а ти не їси. Особливо цукерки. І телевізор дивитися не можна – він від Звіра”.

Так монастирська обивателька повчала літню паломницю. А та стояла і слухала, відкривши рота. Я пройшов повз і подумав: “Адже вона права. Віра для багатьох праця, мука, спокуси і нудьга. А Христос сильний, але не любимий”.

Я наприкінці сповіді часто запитую, як мені здається, головне:

– Чи любиш ти Христа?

А інші батюшки про це говорять, що це непристойно. А один диякон взагалі видав:

– Є такі речі, які не говорять священику навіть на сповіді!

Любити як би соромно і запитати про любов стало непристойно. Про те, що вкрав, убив, збрехав – пристойно, а про це – ні. Без позитиву. А можливо, слово “любов” просто лякає? Адже каятися – це стати не таким, як Каїн. Це погляд у минуле. А слово “любити” спрямоване в майбутнє. Їм не кидаються. Сказати “люблю” – це перейняти на себе життя і долю любимого. Сказати “люблю” Богові – це означає, як з головою у вир, жити розхриставшись, люблячи Бога, людей і звірів. А це страшно. І невигідно.

Навіщо ж апостоли розійшлися по землі на вірну смерть і муку? Бо вони, як сказала монастирська бабуся, любили робити на зло те, що не подобається? Може, вони були мазохісти, і їм подобалися страждання? Ні!

З Діянь апостолів: “І дивувалися всі і, не розуміючи, казали один одному: “Що це значить?” А інші, глузуючи, говорили: “Вони напилися вина”.

Петро ж, ставши з одинадцятьма, підвищив голос свій і промовив до них: “Мужі юдейські і всі жителі Єрусалима! Нехай це буде відомо вам, і вислухайте слова мої: вони не п’яні, як ви думаєте, бо зараз третя година дня; але це те, що провіщав пророк Іоїль: “І буде в останні дні, говорить Господь, – виллю Я від Духа Мого на всяку плоть; і будуть пророкувати сини ваші й дочки ваші, і юнаки ваші видіння бачитимуть, і старці ваші сновидіннями наставлені будуть. І на рабів Моїх і на рабинь Моїх у ті дні виллю від Духа Мого, і будуть пророкувати. І покажу чудеса вгорі на небі і знамення внизу на землі, кров і вогонь і куріння диму. Сонце перетвориться на темряву і місяць на кров, перш ніж прийде день Господній, великий і славний. І буде: усякий, хто прикличе ім’я Господнє, спасеться”” (2:12-21).

Чому вони були як п’яні? Вино – це милиця радості. А до них увійшла сама радість. Радість ця була небувалої сили. Сила цієї радості потрясла їх. Вони пішли в усі кінці всесвіту на голос цієї радості, маючи тільки одну мету – примножити її і поділитися. Нею не можна не поділитися. Вона давить душу, коли приймається самим. Вона множиться, коли нею діляться.

Це про цю радість любові говорив Христос самарянці: “Ісус сказав їй у відповідь: всякий, хто п’є цю воду, знову буде спраглим. А хто питиме воду, яку дам Я йому, той не буде спраглим повік; але вода, яку дам йому Я, стане в ньому джерелом води, що тече в життя вічне” (Ін. 4:13,14).

Христос і Самарянка, Фердинанд Георг Вальдмюллер

Мається на увазі, що з нашого серця потечуть потоки живої води, які напоять і наше серце, і серця ближніх.

Чи потекли? Чи правда, що з нашого серця річкою ллється щастя, якого вистачає нам настільки, що нам просто необхідно поділитися Його надлишком?

Це неправда. Ми вічно невдоволені собою, сім’єю, роботою. Засуджувати друзів – улюблене заняття. Пророкувати про долі уряду, світу – улюблений недолік. Нас можна упізнати, тому що більшість з нас – приховані психи.

Мій друг здає квартиру студентам. Студенти як студенти. Живуть у складчину. Він їх запитує:

– Куди поїдете на канікули? По домах?

– Ні.

– На море?

– Ні.

– А куди?

– В будинок престарілих. Ми вже багато років їздимо туди на все літо.

– !!!!!!!!!!!!!

– Так, брате, вони їздять не в будинок престарілих. Вони їздять у гості до Бога.

На вигляд не православні. Дівчата без довгих темно-синіх спідниць, без хусток. Хлопці без борід і чорних сорочок. У них немає на грудях єрусалимських хрестів і іконостасу з ладанок і медальйонів, але вони пізнали цю радість, яка увійшла до світу завдяки Богу і апостолам. Вони прийняли і пізнали це вино любові. Вони закохалися в Бога. Вони пізнали цю радість, і вони вже ніколи з нею не розлучаться.

Те, що сталося на день П’ятидесятниці з апостолами, мало вселенське значення. Вони не просто були приймачами Святого Духа чи медіумами. Вони стали свідками того, що Бог відновив єство людини. Людина раніше була нерозвинена і спасалася в громаді і народі, силою всього народу. Так було простіше спасатися, але важче особисто послужити Богу. Менше особистих можливостей – менше особистих досягнень.

Зішесття Святого Духа, Хуан Баутіста Майно

Але от сталося преображення людської природи. Те, що раніше давалося як штучний дар великим обранцям: пророку Іллі, Давиду, Аврааму – заради народу, дається тепер кожному християнину особисто. Будь-кому. Якщо тільки він захоче взяти.

У Трійцю сталася подія вселенського масштабу вже не з окремим народом, а з тим кожним, хто любить Бога – була змінена людська природа. Бог поставив людей перед дверима Раю іншими, ніж вони були до Христа.

Але чи потекли з нашого серця річки живої води? Чи говоримо ми як апостоли про Христа мовою тих людей, з якими нас зводить життя? Чи ми, як називають нас мусульмани, “люди книги” – читаємо, мовчимо і купуємо свічки?

Чи прийняли ми дари Духа Святого і чи пізнали вино радості? Чи весь час канючимо і скаржимося? Якщо так, то Свято Трійці – не наше свято. Воно свято апостолів, цих студентів, які живуть на квартирі, християн, які живуть заради Христа і своїх ближніх.

Можливо, смерть ще далеко від нас. Але що смерть! Дурниця – закрив очі і через мить знову відкриються очі душі. І скаже Бог:

– Ось Я тобі дав святковий одяг, де він? Як ти увійшов на шлюбний бенкет в одязі, забрудненим злістю, жадністю, розпустою, лицемірством, вбивством, злодійством? Навіщо ти порвав його? Навіщо ти його викинув?

Не тому так запитає, що Йому шкода дарів. Він не лише дари, самого Сина приніс у жертву. Тому що любить. І свято П’ятидесятниці – свято Його любові до нас.

Автор: священик Костянтин Камишанов

Усе по темі: День Святої Трійці