Важливість прикладу святих

Євангеліє першої неділі після Зіслання Святого Духа подає нам одну із наук Ісуса Христа, котра містить у собі досить тверді і вимогливі слова: визнання віри в Ісуса перед людьми, зречення любові до рідних, певність нагороди за земне життя, проведене в дусі віри і жертвування себе Богові. „Отже, кожного, хто визнає Мене перед людьми, того визнаю і Я перед Отцем Моїм Небесним. А хто зречеться Мене перед людьми, зречуся того і Я перед Отцем Моїм Небесним” (Мф. 10:32-33).

Щоб зрозуміти і знайти відповідь на питання, чому саме цю науку Церква пропонує у першу неділю після Зіслання Святого Духа, потрібно повернутися трохи назад, до свята Пасхи Христової і всього великоднього часу. Воскресіння Христове і весь великодній час кожного року пригадує нам про дві важливі речі:

– найперше про велику любов Бога і Його постійну турботу про наше спасіння, про щастя і життя вічне. Приклад життя Ісуса на землі і чудесні оздоровлення хворих, які Він чинив, були для людей видимим знаком існування Бога і Його любові до нас. А страждання, смерть і воскресіння Ісуса Христа стали незаперечним доказом правдивості всіх тих знаків, якими Ісус об’являв людям Свого Отця і потверджував те, що Бог не є байдужий до долі кожної людини.

– Пасха Христова пригадує нам також, що Ісус Христос хресною смертю і воскресінням відкупив нас з неволі гріха, цим дав нам наново можливість бути щасливими і жити з Богом вічно.

Євангельське слово, яке ми читаємо кожного дня і кожної неділі після Зіслання Святого Духа, подає нам різні науки Христа, котрими старається допомогти нам здобути те щастя, яке приніс нам Христос і вказує дороги, які ведуть до нього, підказує, як його знайти.

У першу неділю після Зіслання Святого Духа Церква подає нам науку Ісуса, котра нагадує нам основні умови, необхідні для того, щоб здобути щастя з Богом. Для цього Господь повинен стати основою життя кожного християнина і основною метою, до якої мають бути спрямовані всі її життєві старання. А для цього потрібно свідчити свою віру в Бога іншим людям словом і прикладом життя, проявляти цим вірність Богові. Якщо Бог є основою життя людини, то любов до Нього має переважати над любов’ю до всіх інших божих дарів і створінь.

Кожен християнин, який своїм прикладом буде показувати іншим, що основою і метою його життя є Бог, той вибір Ісус потвердить в небі, даючи такій душі можливість оглядати свого Творця лицем в лице і постійно насолоджуватися Його красою.

Як приклад пошуку Божого щастя, способу його осягнення і надійної дороги до нього Церква подає нам життя святих. Святі, це ті, котрі твердо увірували в Бога, вповні прийняли Його у своє життя і повністю пожертвували своє життя на служіння Богові і ближнім, кожен свій вчинок спрямовували на добро душі, щоб отримати в нагороду для своєї душі вічну, непроминаючу радість з Богом. Святі є тими, котрі зуміли вповні застосувати у своєму житті сьогоднішні євангельські слова Христові.

Майже кожне століття відрізнялося чимось одне від одного. У кожному столітті була своя архітектура, музика, стиль малювання, мода одягу і т.д. У кожному з них були теж видатні святі особи. І хоч мода тих чи інших речей час від часу змінюється, але святість життя ніколи не втрачає своєї цінності. Роздуми над словами нинішнього Євангелія насувають нам запитання: Чи святість є сьогодні в моді? У людському житті завжди є попит на плоди святості. Ми постійно відчуваємо потребу любові, взаємної поваги, ввічливості, доброти і милосердя, лагідності, зрозуміння, співчуття. А де нам взяти цю святість сьогодні, хто має її принести? Я залишаю це запитання відкритим. Нехай кожен сам роздумає над ним у своєму серці і дасть відповідь на це запитання.

Святі прикладом свого життя промовляють до нас: „Християни, не відкладайте у своєму житті на завтра те, що можна зробити сьогодні”. А сьогодні, коли вшановуємо пам’ять усіх Святих, піднесімо до них свої щирі молитви і просімо, щоб вони були нашими заступниками перед престолом Божим, а ми, наслідуючи їхній приклад, змогли також отримати вінок нев’янучої слави! Амінь.

Автор: о. Михайло Чижович

Усе по темі: Неділя Всіх Святих