Про митаря і фарисея

Євангельською притчею про митаря і фарисея ми входимо в особливу пору церковного року – у підготовчі тижні до Великого посту. Протягом кількох седмиць ми помічатимемо в нашому богослужінні відблиски і тіні пісних днів, які так щедро насичені Євангельською мудрістю і сенсами, що вони утішають наше серце і дають поживу розуму на цілий рік. У ці дні в храмі інше облачення, інший статут служби, особливі, зворушливі співи, глибокі і строгі стихирі та тропарі. І ця особлива глибина і суворість витвережує і надихає, бадьорить душу і “очищає помисли”, як співається в одній із стихир.

Чи випадковість те, що цей благодатний час починається притчею про митаря і фарисея? Адже є красива і драматична притча про багача і Лазаря, але навколо неї не побудований статут цілої неділі, та ще і підготовчої, яка відкриває відлік пісному часу. Є щось важливе в тому, що ми читаємо цей уривок саме зараз. Ми маємо намір вступити в пісний подвиг, і щось особливе ми повинні дізнатися перш, ніж зробимо перший крок.

Два чоловіки прийшли до храму помолитися: один фарисей, а другий митар” (Лк. 18:10). Сьогодні в нас словом фарисей зазвичай називають лицемірів. У той час, коли цю притчу промовляв Христос, значення в цього слова було зовсім іншим: благочестива людина, для якої головною справою життя було догоджання Богові. До храму увійшов благочестивий, богобоязливий, праведний чоловік. Можна було б додати: абсолютно щирий у своєму благочесті і богобоязливості. Другим чоловіком був митар, простіше кажучи, явний грішник: беззаконне життя його було очевидним і відоме всім. І Господь передає нам молитву цих таких різних людей. Фарисей почав з вдячності. Він дякує за те, що він не такий, як інші: “грабіжники, неправедні, перелюбники, або як цей митар” (Лк. 18:11). Після подяки він перераховує свої чесноти – піст і милостиню храму. От така двоскладова молитва: подяка і перелік здійснених праць і подвигів. З митарем ж усе набагато простіше: “Митар, стоячи віддалік, не смів навіть очей звести на небо; але, б’ючи себе в груди, говорив: Боже, будь милостивий до мене, грішного!” (Лк. 18:13).

Кому адресована ця притча? Євангеліст пише, що Господь говорить її “до деяких, які були упевнені в собі, що вони праведні, а інших принижували” (Лк. 18:9). От – важливий урок для кожного, хто бере на себе духовний обов’язок: не сподівайся на свою праведність і не дозволяй собі принижувати інших. Це дуже просте правило духовного подвигу. Просте і зрозуміле. Але як складно його здійснити! Тим більше, знаючи, що всі зусилля, які здійснені заради Бога, можуть розвалитися через цей невигубний дух марнославства і зневажання ближнім.

Преподобний Андрій Критський у своєму знаменитому покаянному каноні пригадує і фарисея: “Цей, вихваляючи себе, виголошував: “Боже, дякую Тобі” та інші слова нерозумні” (пісня 9-я). Як це страшно звучить: безрозсудність у вдячності! Хіба подячна молитва, яка взагалі є основою християнства, може бути безрозсудною? Виходить, що може. Фарисей живе в кожному з нас. Це прикро, але це так. Це навіть ріднить усіх нас якось по-особливому. Зернини марнославства невибагливі і ростуть на будь-якому ґрунті, навіть на ґрунті відсутності марнославства. І в кожного подвижника завжди залишається ризик задоволення собою, коли сам духовний подвиг здійснюється вже зовсім не перед очима Божими, а як би перед дзеркалом у жесті шанування власного зображення, яке стало ідолом, що вимагає людських жертв. І тобі не потрібний ближній, і Сам Бог – вже зайвий у цьому танці чистої самовтіхи. Але як би не було все це бридким, Господь не гребує навіть нашим нечистим добром. Віддаючи перевагу молитві митаря, Спаситель все ж каже: “Кажу вам, що цей пішов до дому свого виправданий більше, ніж той: бо всякий, хто підноситься, принижений буде, а хто принижує себе, піднесеться” (Лк. 18:14). Господь не прокляв нещасного фарисея, не відкинув і його безумної подяки, просто той пішов менш виправданим, ніж митар, який кається. Ось це і є оспівана апостолом Павлом любов Христова, яка перевищує розуміння (див. Еф. 3:19).

Це дивно, це просто дивовижно, але авторами двох найвідоміших православних молитов були не стовпи благочестя, а грішники, які каються. Молитва “Пом’яни мене, Господи, коли прийдеш у Царство Твоє!” – щодня звучить у храмі, особливо під час посту. Але її автор – розсудливий розбійник, який розділив хресні страждання з Христом. Не святий, не єпископ, не чернець, а справжнісінький розбійник! З порочним минулим, можливо навіть з кров’ю. Але страждання і щире покаяння зцілили цю людину. Історія зберегла лише одну фразу, сказану їм перед смертю, але – яку фразу! І молитва “Боже, будь милостивий до мене, грішного!” належить митареві. А митар він і є митар: кривдник, зрадник власного народу, який наживався на чужому горі. І от він кається, і його покаяння бачить лише один Бог. Але на основі цієї митаревої молитви пізніше з’явилася знаменита Ісусова молитва, а це одна з найскладніших духовних вправ християнства, яка вимагає особливих зусиль, чистоти і старанності.

Хіба Євангеліє не диво? Хіба можна людині давати так багато надії? Той, Хто виправдав фарисея і прославив митаря, знає нашу неміч і наші хвороби. Скоро ми приступимо до цього скромного пісного подвигу, і нехай не бентежиться наше серце тим, що немає в нас ще здатності чисто творити добро, щоб було воно бездомішковим, справжнім, без тіні марнославства чи якоїсь іншої нечистоти. Але сьогодні Церква і вчить нас, і утішає: “Смиріться під міцною рукою Божою, щоб підніс вас свого часу. Усі турботи ваші покладіть на Нього, бо Він піклується про вас” (1Пет. 5:6,7).

Автор: архімандрит Сава (Мажуко)

Усе по темі: Неділя про митаря і фарисея