Довіряти Богові

Христос і Хананеянка, Лодовіко Каррачі

Велич віри жінки-хананеянки полягає в її повному довір’ї до волі Ісуса, у витривалій молитві, у готовності на любі жертви, сповнити будь-які умови, щоб отримати від Христа ласку оздоровлення дочки від злого духу. Серед християн іноді чути таке твердження: „Я багато молюся до Бога, щоб позбутися своїх гріхів, за навернення грішників, але немає відчутних змін, поправи з гріхів. Напевно слабка моя віра”.

Але звернімо увагу на те, що ми часто представляємо Богові наші потреби молитвою «Отче наш» і кожного разу повторюємо в ній слова „Нехай буде воля Твоя”. А це означає, що успіх молитви залежить не лише від віри, а й від згоди людини з Божою волею, від довір’я Богу і Його волі.

Молитву в дусі віри можна порівняти до листка паперу.

Молитва без довір’я, це так само, якби ми написали на папері свої потреби, спосіб їх вирішення і подали Богу на затвердження, підпис. Таким чином це буде проявом певного насилля, накидання своєї волі Божій волі.

Молитися з вірою, в дусі довір’я, означає неначе подати Богові чистий листок, щоб Він написав на ньому Свою відповідь, спосіб вирішення наших потреб, Свій план нашого життя.

Отже молитися з вірою – це бути готовим прийняти Божий спосіб вирішення наших потреб.

Дуже часто ми переконуємось, що після кожної тривалої молитви, раніше чи пізніше, сповняються Христові слова: „Просіть, і дасться вам; шукайте, і знайдете; стукайте, і відчинять вам” (Мф. 7:7). Витривалість у молитві – це кінцева вимога щоденного життя і запорука успіху. Вона є запорукою нашого спасіння згідно слів Христових: „Хто витерпить до кінця, той спасенний буде” (Мф. 10:22).

Якщо молитва в дусі віри і довір’я не приносить нам швидкого вирішення наших проблем, то завжди дасть важливий плід – душевний спокій. А це буде знаком того, що Бог є з нами, чує нас, Його опіка є над нами. Амінь.

Автор: о. Михайло Чижович

Усе по темі: 17 неділя після П’ятидесятниці