Бути «чимось» або мати віру

Христос і Хананеянка, Паоло Веронезе

Євангельський уривок сімнадцятої неділі по Зісланні Святого Духа (Мф. 15:21-28) розповідає про велику віру жінки-язичниці. Хананеянка, що не була просвітлена Богопізнанням, оскільки сповідувала ідолопоклонство, все ж таки Бога пізнала. Натомість юдеї, що вірили в одного Бога, не пізнали Його сущого серед них.

Великою була не лише віра, але й смиренність жінки. Її серце не порушилось гнівом від образливого порівняння. І вона отримала те, що просила. Але хто з нас готовий, як і вона, прийняти образу і не поринути у пристрасть більшого чи меншого гніву, але й далі просити в того, хто образив? Переважною нашою реакцією на образу є образа у відповідь. Деколи, а може часто, ще поважніша, ніж та, яка була завдана. Набагато рідкіснішою реакцією є мовчання.

Це «вдається» небагатьом, адже ми завжди маємо, що сказати у відповідь. А ще рідкіснішою реакцією є почути образу і не прийняти її як образу, а як належне. Те, що зробила жінка-хананеянка. Почула образу і сприйняла її як належне. Не заперечила, не оправдувалась, не гнівалась, а навіть не мовчала, а продовжувала благати милосердя. Хоча здавалося, що надії на милосердя уже немає. Але була в неї надія, і була покора, і була віра. І тому був результат.

Людина, яка думає, що вона є «щось», не здатна стерпіти образу і упокоритись, щоб щось просити в того, хто ображає. «Бо хто вважає себе чимось, коли він є ніщо, той обманює себе», – каже апостол Павло (Гал. 6:3). Отак і ми, що не вміємо терпіти образи, обманюємо себе самих. Обманюємо себе в тому, що є християнами.

Христос не мав наміру образити жінку, але звеличити. Однак це звеличення прийшло через упокорення та образливі слова. Бог не має наміру нас образити, коли допускає неприємності, але хоче нас вознести. Ми ж натомість так прагнемо самі вознестися, що чинимося нездатними, щоб Бог нас возніс. Тим способом і задумом, який Він знає. Не обманюймо себе самих. Не думаймо, що ми є щось, бувши нічим.

Автор: Марія Ярема

Усе по темі: 17 неділя після П’ятидесятниці