Життєві труднощі та невдачі зміцнюють нашу довіру до Бога

Досить звичайна на той час ситуація – рибалки закінчують цілонічну працю (тобто був десь ранок), і з несмаком збираються повернутися додому, не маючи із собою жодного улову (Лк 5:1-11). Не березі з’являється група людей, і один із цієї групи, без якогось чіткого дозволу на це, входить у човен і просить у рибалок про можливість використати його, щоби кожен із слухачів мав можливість безпосередньо його бачити і так краще розуміти. І хоча рибалки зовсім не знали ким є той, що проповідує до народу, погодились і відпливли з ним від берега.

Напевно, Петро по-особливому уважно і відкрито слухав слова Ісуса, що Господь побачив у ньому прагнення і здібність прийняти слово Боже – та й Ісус за час проповідування в човні став для Петра кимсь не пересічним. Тому Ісус говорить до Симона-Петра: «Відпливи на глибину і закиньте сіті свої для лову» – прохання яке саме в собі є нелогічним, бо якби Ісус був рибалкою, він би точно знав, що «клює» вночі, або над ранок, але аж ніяк не перед обідом (впевнений, що тут кожен може з легкістю впізнати себе, оскільки є багато сфер нашого життя, де ми є «спеціалістами» – зрештою саме на цих полях ми так часто і терпимо головні поразки… від Господа).

Та Петро робить щось зовсім протилежне ніж підказує йому його досвід і знання – робить лише тому, що Ісус цього запрагнув – і наслідки просто шокують Петра, але шокують не так, щоби наповнити його страхом, що паралізує, ні, ця ситуація допомагає Петрові визнати свою віру і побачити свою неміч: «Відійди від мене, бо я чоловік грішний!». У відповідь Ісус дає Петрові завдання, яке останній буде виконувати з вірою, покладаючись на правдомовність та всемогутність Господа, Який і доручив Петрові виконання цієї місії.

Дивлячись на поставу першого серед апостолів, та розуміючи, що кожен з нас має окрему і неповторну місію, якою є наше життя, стараймося з вірою проходити наші щоденні дороги, довіряючи Господу, Який Сам особисто нас обирає, бо знає, що з Ним ми в силі насправді добре жити.

За матеріалами сайту www.ukr-parafia-roma.it

Усе по темі: 18 неділя після П’ятидесятниці