Божа допомога у слові

Ісус Христос пояснюючи Своїм учням значення притчі про сіяча сказав, що зерном, яке сіяч сіє на своєму полі, є слово Боже. Тому практичне значення цієї притчі для духовного життя християнина у великій мірі залежить від того, що ми розуміємо під цим словом Божим.

Слово Боже – це не тільки суха інформація для нашого розуму, Божа наука, повчання, накази, дозволи, заборони чи перестороги. Слово Боже – це передусім звернення Бога, люблячого Батька до людини, Своєї духовної дитини, це пропозиції помочі, потіхи, розради, духовної підтримки, захист перед небезпеками.

Коли хтось з християн провадить духовну боротьбу з власними гріхами чи недоліками, звертаючись при цьому по допомогу до Господа Бога, то деколи не зразу бачить ясні знаки Божої помочі. Однак частіше проблема в браку знаків допомоги є не в Бозі, а в нас, бо ми не бачимо знаків Божої допомоги через брак духовного світла в душі. Тому слово Боже допомагає нам пізнати знаки Божої помочі, відповіді Бога на наші звернення до Нього. Воно наповнює нас духовним світлом, порадами надії на Бога, покори, покаяння, очищення душі, що сприяє покращенню нашого духовного зору.

Такими видимими і близькими знаками Божої помочі для нас є сповідь і Святе Причастя. У святій сповіді ми чуємо виразно слова Христа, сказані устами священика: „Відпускаються тобі гріхи твої. Іди в мирі”. Чи ці слова, які засвідчують очищення душі з гріхів, духовне оздоровлення, не є знаком Божої допомоги для нас?

Якщо в цих видимих тайнах християнин буде бачити знаки Божої допомоги, любові, то він розпізнає, відчує їх і в інших життєвих ситуаціях. А цьому може допомогти нам слово Боже, коли християнин буде старатися приймати його добрим і щирим серцем.

Щоб ми краще бачили в житті знаки Божої помочі, слухаймо і приймаймо слово Боже, голос Божий щирим і покірним серцем, а воно наповнить нас духовним світлом і об’явить нам знаки Божої любові до нас у нашому щоденному житті. Амінь.

Автор: о. Михайло Чижович

Усе по темі: 21 неділя після П’ятидесятниці