Наші вчинки

В одного фермера, який постійно збирав гарні врожаї кукурудзи запитали:

– Поділись досвідом, що ти робиш, що отримуєш весь час гарні врожаї?

– Зібравши врожай, я відбираю гарні качани. Залишаю собі на насіння і даю своїм сусідам. Вони засівають гарним зерном свої поля і пилок з їхньої кукурудзи летить на мої поля.

Фермер по суті виконував заповідь Господню: «Люби ближнього твого, як самого себе» (Мф. 22:39), і тому вже в цьому земному житті мав гарні наслідки.

Ісус Христос прийшовши на цю грішну землю, вчить: «Я прийшов прикликати не праведників, але грішників до покаяння» (Мф. 9:13). Біля самарійського міста Сихар Ісус порозмовлявши із жінкою-самарянкою, яка жила блудно, Словом Божим перемінив її на святу. Порозмовлявши з Христом жінка змінила своє життя і сьогодні ми її знаємо як святу Фотіну, Світлану.

Зайшовши на гостину до грішника Закхея, порозмовлявши з ним, Спаситель почув слова каяття: «Господи, половину добра мого я віддам убогим і, якщо кого скривдив чим, поверну вчетверо» (Лк. 19:8).

Апостол Павло спочатку переслідував християн і коли він слідував у Дамаск, щоб ув’язнити тамтешніх християн, Ісус явився йому і промовив: «Савле, Савле! Чому ти гониш Мене?» (Діян. 9:4). Після цього випадку і тими чудами, що на Павлові проявив Ісус, Павло змінив своє життя і став ревним християнином.

Ідучи до грішників і навертаючи їх до Бога, Христос прискіпливо добирав Собі учнів. Юнаку, який прийшов до Нього з наміром стати апостолом, Христос промовив: «Все, що маєш, продай і роздай убогим, і матимеш скарб на небесах, і йди слідом за Мною» (Лк. 18:22). Юнак був багатим, і багатство не дозволило йому стати апостолом. Прийшовши у Вифсаїду, місто в якому жили апостоли Петро і Андрій, Іоан та Яків, Ісус побачив Пилипа та запропонував: «Йди за Мною» (Ін. 1:43). І Пилип чувши від Андрія та Іоана про Ісуса, з радістю йде за Христом. Цією радістю Пилип іде похвалитись до свого друга Нафанаїла.

Прийшовши до Нафанаїла, Пилип розповідає, що він став учнем Ісуса Христа, на Якого на річці Йордан вказав Іоан Хреститель і запевняв, що Він є Месія, Якого так довго чекало людство, і Він є родом з Назарету. Нафанаїл добре знає Святе Письмо і тому дивується, як з Назарету, адже Месія повинен народитись у Вифлеємі. Проте Пилип так захоплено і переконливо говорив, що Нафанаїл погодився піти за Пилипом. Коли вони підійшли до гурту людей, Ісус вказав на Нафанаїла і промовив: «Ось воістину ізраїльтянин, у якому нема лукавства» (Ін. 1:47). І передав Нафанаїлу ту розмову, що відбулась між ним і Пилипом, коли Нафанаїл сидів під деревом. Вражений почутим Нафанаїл промовляє:

Учителю! Ти – Син Божий, Ти – Цар Ізраїлів (Ін. 1:49).

І вони з Пилипом стали учнями Христа. Багато чудес створених Ісусом бачили ці та інші апостоли, але найбільше чудо – це Воскресіння Христове. Саме воскресіння Христове змінило апостолів і вони просвітлені божественною наукою Ісуса рознесли, поширили Благу звістку по всьому світу. І Пилип і Нафанаїл пішли на мученицьку смерть, щоб ми мали життя вічне. Завдяки апостолам і сьогодні Христова наука звіщається по всьому світу.

Ця наука звіщає нам, що всі ми станемо на Страшний суд, де Господь Ісус буде на судити за наші діла, слова, думки. Це лякає нас і лукавий підкидає думку: ти не спасешся. А Феофан Затворник вчить: «Не Бог нас буде судити, нас будуть судити діла, слова і помисли наші. Навпаки, Милосердний Господь буде шукати наші добрі вчинки, дії, слова, щоб виправдати нас, а лукавий і його слуги будуть вказувати на наші недобрі вчинки, на які вони ж і нас підпихали і осуджували нас». Тож робімо добро, поширюймо добро, щоб наші добрі вчинки нас виправдали на Страшному суді. Амінь.

Автор: ігумен Дмитро (Ющак)