Стати оселею Святого Духа

Сьогодні на наших дорогах ми бачимо безліч машин, мотоциклів та інших транспортних засобів, які поспішають з різними швидкостями і в різних напрямках. Але всі вони рухаються за строгими дорожніми правилами, і якщо хтось порушає правила, то стається аварія чи навіть катастрофа.

У нашому людському житті ми теж керуємося Десятьма Заповідями Божими. І ці Заповіді через Мойсея на Синайській горі Господь дав всім нам. І навіть якщо людина вважає себе атеїстом, все одно вона керується в цьому житті законом Божим. День вручення цього Закону дуже врочисто святкували євреї: вони прикрашали свої будинки гіллям, землю вкривали пахучими травами. Цього дня євреї співали ХІІ Псалом пророка Ісаї, в якому були слова: «І у радості будете черпати воду із джерел спасіння!» І от коли хор заспівав цей псалом, Христос промовив до всіх присутніх: «Хто спраглий, нехай іде до Мене і п’є. Хто вірує в Мене, у того, як сказано в Писанні, з утроби його потечуть ріки води живої» (Ін. 7:37,38).

Втім, багато з тих, хто Його слухав, обурились, і про те, що вони не зрозуміють Христа, пророкував за 700 років до народження Спасителя пророк Ісая, кажучи: «Слухом почуєте – і не зрозумієте, і очима будете дивитися – і не побачите» (Іс. 9:6). Але не тільки фарисеї не розуміли Ісуса, навіть Його учні, яких Він три роки навчав, не зрозуміли Його, – покинувши, вони розбіглися. Лише невеличка жменька, 50-60 чоловік були біля Христа після Його воскресіння. Їхні серця палахтіли любов’ю до Бога, а розум противився: цього бути не може. І як пише ап. Матвій: «І, побачивши Його, поклонилися Йому, а деякі засумнівались» (Мф. 28:17).

Бачачи це вагання, знаючи їхні сумніви, Христос наказує їм через кілька днів: «Ви приймете силу, коли зійде на вас Дух Святий; i будете Моїми свідками в Єрусалимі та по всій Юдеї й Самарії та аж до краю землі”» (Дії 1:8). Учні стали чекати обіцяного, бо Ісус не кидав слів на вітер. І в день Свята дарування Мойсеєвого законодавства, в горницю, в якій закрились учні через острах перед юдеями, зійшов Дух Святий на кожного учня. І вони із переляканих рибалок стають діяльними, сміливими апостолами. Тепер вже сміло проповідують Слово Боже не боячись ні смерті, ні катувань.

Апостол Павло в Кесарії, Микола Бодаревський

Як колись давні євреї прикрашали гіллям, травами і квітами свої будинки, так і ми сьогодні прикрасили свої будинки травами та зіллям. Але чи духовно ми приготувались до цього свята? Адже коли людина лихословить, свариться, проклинає, то хіба Дух Святий перебуває в ній? – Ні, у той час у ній переважає дух злоби, ненависті. А хіба як людина зневірюється, впадає у відчай, хіба Дух Святий є в ній? – Не має людина в той час Духа Святого. Навіть сьогодні чи ми всі станемо на коліна, коли священик буде призивати Святого Духа? А як і станемо, то будемо не щиро молитися, а думати, коли вже батюшка кінчить.

Отже позбудемося цих недоліків, очистимо себе, станьмо оселями Святого Духа, пам’ятаймо, що в Царство Небесне входять вузькими дверима і радісно заспіваймо: «Царю Небесний, Утішителю, Душе істини, що всюди єси і все наповняєш, Скарбе добра і життя Подателю, прийди і вселися в нас, і очисти нас від усякої скверни, і спаси, Благий, душі наші». Амінь.

Автор: ігумен Дмитро (Ющак)