День перевлаштування Всесвіту

Зішесття Духа Святого (фрагмент), Луї Галош

Що краще: Різдво або Пасха? Преображення або Стрітення? Трійця або Різдво?

Вірогідно, усе однакове. Як тато не кращий за маму і навпаки. Але реально, якщо судити по урочистості служби і відгомону в народі, Пасха – свято свят. Різдво не так значне, як Пасха. Трійця більше Преображення, але менше Різдва. Хрещення головніше Стрітення.

А як у Бога? У Бога усі свята абсолютно рівні, як діти для батька. Усе на своєму місці. Усе – частина однієї логічної низки, що веде до… ні, не до Пасхи і навіть не до П’ятидесятниці. Господь прийшов на Землю не заради того, щоб народитися в хліву, не заради того, щоб обрізуватися, хреститися або зійти на хрест і зійти в пекло. Не заради того, щоб вознестися на очах у здивованих апостолів. Усі ці, без сумніву, необхідні етапи Христового життя були тільки проміжними зупинками на шляху до однієї мети, що закінчила земну історію Ісуса.

У нашому тілі є голова, руки, серце, очі, вуха. Усі ці органи важливі, але не мають сенсу окремо. Вони потрібні тільки в загальному зборі і супідрядності цілому організму. І хороший лікар лікує не серце чи очі, а лікує людину.

Так і зі святами. Усі вони логічно і необхідно розташувалися відповідно до етапів життя Христового, що веде людство до створення Церкви.

Господь утілився на землі, учив, творив дива, страждав, помер і воскрес тільки заради однієї мети – створення Церкви.

Спочатку Син Божий пройшов стадії, що демонструють очищення людського єства і присвячення його Богові: Різдво, Обрізання, Стрітення, Хрещення. Потім сталися події, що мають відношення до духовної складової людини: Преображення, Воскресіння, Пасха і Вознесіння.

Бог створив цей світ не заради нашої святкової служби, тропарів, кондаків та ікосів. Не заради канону на квітах. А для того, щоб нас зібрати усіх разом, розділити з нами любов і з’єднатися нами із Собою в одне ціле містичне тіло – Церкву.

Його проект «Втілення Бога на Землі» спрямований не у свята, а в життя. Усе має тільки одну мету – відновлення Раю і людської святості. Решта – це стадії лікування Землі від гріха. Для створення нової людини і створення умов для її життя на Землі була створена Церква.

Вона як посольство Раю на землі.

Вона як батискаф, що дозволяє дихати на дні морському.

Вона як оранжерея для вирощення особливої породи людей – святих.

Нічого подібного не було на землі до П’ятидесятниці. Дух Святий опочивав на праведниках як виключення. Вони заслуговували на цю честь великими трудами праведності.

І до християнства було життя народів з Богом. Бог нікого не залишав ніде і ніколи. Але якою мірою? Хтось приймав від Бога знання. Хтось – колесо і маїс. Хтось – Закон. Але ніхто не приймав Бога в себе особисто. Не було жодного народу, в якому Бог вирішив створити Собі дім, прямо в серці народу, у серці кожної людини.

Така історія планувалася, але не вдалася. Одного разу, оглядаючи весь світ, Господь побачив одну таку людину, серце якої виявилося на той момент найкращим серцем світу. Це був Аврам.

Інші релігії вибирали собі батьками віри багатирів, чаклунів, мислителів, молитовників, а Бог вибрав собі людину з чистим і добрим серцем. І вирішив посадити в ній зерно майбутньої Церкви святих. Господь уклав договір з Аврамом і його нащадками про те, що чоловіки цього народу будуть праведні і великодушні, як Аврам. А жінки будуть чисті і молитовні, як Сара. І тоді Бог дасть їм царство і владу на Землі. Хоча, якби вони стали такими, як Божа Мати, владу цьому народу не треба було б давати. Люди самі б охоче прийняли над собою владу святих.

Але історія пішла не так, як хотів Бог. Люди чомусь вирішили, що Бог їм дасть Землю тільки тому, що вони мають Аврамову кров, а їх праведність вміститься в розклад заборон і дозволів дріб’язкового закону побуту. Вони гадали, що небо відчиняється генетикою і пін-кодом. Ні. Не відчиняється.

Христос і фарисеї, Джеймс Тіссо

Один філософ написав, що моральність лежить у природі речей. Ні, не лежить. Ні моральність, ні святість не передається ні в спадок, ні природою речей. Праведність і моральність мають не матеріальну, а духовну природу.

Історія Бога і людини – не є сценарій, жорстко розписаний Богом, в якому усе давно вже прописане і кожному з нас визначені ролі. Історія Бога і людини – це історія безперервних пропозицій Бога людині і реакція вільної людини на них. Часто драматична і помилкова.

Бог тільки припустив загибель Ніневії. Через пророка Іону Він повідомив про Своє рішення жителям міста. Вони правильно зреагували, і місто було врятоване. І сценарій Бога був Ним самим відкоригований. Ось приклад історичної взаємодії Бога і людини.

Так тривало до тих пір, поки людство в особі найкращого народу остаточно втратило пам’ять про те, навіщо їх створив Бог. Вони вирішили, що Бог створив світ не заради людей, а людей заради світу або якогось там земного царства, навіщось потрібного Богові. Богові не потрібне тлінне царство. Земна вітчизна або земне царство – тільки робочий цех або університет, в якому Бог готує людей до небесного життя.

Помилка древніх полягала в тому, що вони поставили і царство і закон вище за людську душу. Їм помилково здалося, що виконання закону, обряду і служба якомусь обраному царству дає святість і право бути з Богом.

Але хіба не ясно, що з гнилих колод і трухлявої цегли не можна нічого звести, навіть якщо їх розташувати за найкращим кресленням? Царство Небесне на землі не можна влаштувати з негідників. Не можна його також побудувати з комерсантів, які укладають угоди з Богом. Богові не потрібні слуги. У нього повно слуг і без людини. Ангели, Архангели, Престоли, Сили і нема числа архангельському воїнству. Бог створив людину, як істоту, подібну до Себе, не для комерції, не для юридичного торгу і не заради того, щоб бути гарантом якогось там царства якогось народу.

Бог створив собі вільну істоту, головне достоїнство якої полягає в здатності любити і творити справи любові. Для цього Господь дарував Адаму не стільки Закон, скільки божественну свободу. Свобода – атрибут Божий.

І ми відчуваємо, що дар любові і свободи – найголовніша наша коштовність. Ми усе життя шукаємо цю свободу. Але часто не там, де живе ця свобода. Часто ми обманюємося в цих пошуках, і шукаємо не божественної свободи, а свободи бути без Бога. Людина торгується з Богом, і так з’являється Закон. Так Закон стає богом.

Апостол Павло точно підмітив відношення між людьми любові, людьми Закону, і свободою:

– На таких немає закону (для людей, що живуть у Дусі-любові).

Людство тисячі років шукало свободу. Шукало її в законі, даному від Бога. А Бог прийшов і замість закону приніс свободу і любов. Найбільший ступінь свободи полягає в подобі Богові. Для більшої подоби і більшої свободи Бог дав людині причастя Духа Святого і звільнив людину від уз тяжкої матерії.

Матерія найменш впливова тоді, коли життя усієї істоти духовне. А максимум духовності – у любові.

Це так просто! Це просто і логічно. Для того, щоб бути подібним до Бога і бути вільним від світу, треба любити. Любов найменше пов’язана з матерією і понад усе наближає до Бога. Жоден закон не може йти в порівняння з любов’ю. Жодне Царство Боже не може бути зведене на розрахунку. Тільки на любові. А любов – це дар Божий.

А так, як любов не від світу цього, то Царство Боже не від світу і ніколи не може бути створене на Землі в принципі. Людство знову заплуталося. Тому Богові довелося відновити заповіт з людством, укладений з Аврамом, через Марію. Господь знайшов нову ниву для вкорінення лози Царства Небесного – серце непорочної Діви. Він вибрав найкраще серце на Землі і створив щось нове і дивне – послав Свого Сина на Землю, у цю чисту плоть, для того, щоб з неї, як з родючої землі проросло зерно вічного життя. І воно успішно зійшло. Бог зріднився з людиною. У Христі поєднувалися два досконалі єства – божественне і людське. Ця нова модель з’єднання Бога і людини була запропонована людям, і апостоли перші приміряли її на себе.

У П’ятидесятницю в конструкцію людини було внесене серйозне удосконалення. Людині була додана божественна частина – дари Святого Духа. Людина стала подібна до Христа Бога по благодаті. Віднині “Людина – не лише темне хотіння, але і світлий образ… Людина – не лише буття, але і правда, не лише життя, але і істина, не лише міць, але і розум, не лише плоть, але і дух” (о. Павло Флоренський).

Людина стала як поплавець рибалки – верхня частина її істоти перебуває в небі, нижня – на землі.

Людина після П’ятидесятниці наблизилася до Бога на максимально допустиму відстань, залучившись і прийнявши в себе Святого Духа. Ближче вже не можна через інертність природи.

Але окрема, наполовину обоженна людина не стала метою Бога. Богові було вгодне зібрати образ Адамів, розпорошений у людстві, в єдине ціле. В образі нового Адама – Христа. Нові люди Небесного Царя, зібравшись разом, утворили нову природну і обпалену суть – Церкву.

Сьогодні – День Народження нової людини, нового творіння Божого. А також, цього дня Бог створив і новий дім нової людини і нову суть – Церкву. Вона є Тіло Христове, в якому зібрані усі вірні в Бога.

Апостоли, прийнявши в себе Духа Святого, були послані набирати в це нове царство нових громадян. Вони не розносили нове вчення, як розносять його прибічники ідей і релігійного толку. Вони понесли народам світу не ідеї, а спосіб життя з Богом у любові. Але тепер небесне громадянство стало видаватися не за тестом хромосом або не за знанням приписів заборон і дозволів на їжу, труд, молитву і на всяку дрібницю, а за розташуванням людини до святості, за чистоту серця і здатність любити – бути схожою на Бога. Апостоли рознесли по світу Грін-карту Царства Небесного. Отримавши її і довівши свою здатність стати громадянином неба, тепер будь-яка людина може стати жителем Раю.

Якби в нашій галактиці з’явилася нова планетна система, то це було б меншою подією для Всесвіту. Якби серед галактик з’явилася б ще тисяча нових галактик або тисяча чорних дір, то і ця подія не могла б порівнятися із створенням нового божественного утворення – Церкви, що стала мостом між простором світу і простором Божим. Всесвіт був приголомшений не стільки сходженням Христа в Пекло. Потрясіння землі в третю годину Голгофи було не таким значним, як зішесття Святого Духа на апостолів і творення Вселенської Церкви.

У день Трійці ми одночасно святкуємо день перевлаштування Всесвіту і день створення нової людини. Знову, як у день творіння Адама, Бог дав людині аванс свободи, сили і любові.

Це не означає, що ми святі або покликані на царство автоматично, як це одного разу подумали нащадки Аврамові. Ні. Зішесття Святого Духа – тільки потенційна можливість стати святим і вічно жити поряд з Богом. Це як закваска. Але, яка радість: дія цієї закваски приносить нам світло, силу і радість. Душі не важко йти в Рай. Бог підбадьорює її Своїми благодатними дарами і дарував силу пройти шлях від землі до неба.

Відсвіт Божественної слави веселить нашу душу. Тепло божественної любові гріє нам серце. Ми через причастя Святого Духа стаємо вільними від уз землі, піднімаємося душею в небо і вже зараз можемо переживати радість свободи в Богу. Вона приносить нам спокій у Богу, щастя в життя і сміливість перед смертю. А що ще потрібно? І чи є на землі щось більше цих дарів?

Людство рветься в космос. Воно, обертаючи електронним оком телескопів, шукає собі нову Землю, бо знає, що цю Землю воно скоро уб’є, спалить і підірве. Людина передчуває загибель Землі. Вона вже боїться і шукає порятунку в небі. Але в якому небі нас чекає порятунок? Навіть якщо ми відкриємо і заселимо мільйон нових планет, це не позбавить людство від жадності, дурості та зла. Бісам не потрібні паспорти. Вони з легкістю поїдуть з нами хоч в Америку, хоч на Альфа Центавру. Нові світи космосу тільки помножать наше зло на число нових планет.

Бог розкрив ворота Всесвіту в несподіваному місці – у глибині нашої душі. Ми йдемо в інший простір, перпендикулярний видимому Всесвіту, у той світ, де немає зла, де немає бісів, де немає війн, де немає смерті. Спасіння приходить не від зірок. Воно приходить від Бога через дари Святого Духа.

Звичайно, Пасха нам свято свят ще і тому, що в ній бачимо найбільший драматизм і найбільшу жертву Христову. Нам простіше видиться те, що земне: Хрест, кров, спис, смерть на хресті, роздерта завіса і покладання в гріб. Але ж це не означає, що Христова жертва в духовному світі була меншою. Ми не знаємо, але можемо здогадуватися, що та жертва, яка приноситься Богові-Отцю Богом-Сином ще грандіозніша, величніша і повніша.

І Божа жертва зовсім не закінчена з Голгофою. Чого варте зішесття Бога-Духа в наші каламутні і грішні душі?! Там усе набагато гірше Ісусового вертепу. А Бог терпить і попри все сходить. Ця Його жертва, що не припиняється, триває ось вже дві тисячі років.

А що терплять наші ангели, перебуваючи поряд з нами і поглядаючи на наші неподобства?

Імператор Костянтин Великий помер точно в день П’ятидесятниці. Він помер аріанином, хрестившись тільки перед самою смертю. Він дозволив римським язичникам влаштувати на свою честь храм. Він… Та що там, усе як там не є – проти Твого милосердя! І, попри все, Ти дав знак Церкві, що він прийнятий у Царство Небесне. Маючи на увазі таку милість Господню, молитимемося Богові і про себе:

“Боже, ти врятував царя Костянтина і тисячі немічних людей тільки за одну любов до Тебе. Ти не відкинув їх слабкість, а взяв до уваги їх малу жертву правди. Ти як коштовність прийняв від них не лише їх справи, але і намір не втаївся від Тебе, ні сльоза. Навіть частина сльози була прийнята тобою як дорогоцінне підношення людей, що люблять Тебе. Ми, бачачи таке Твоє милосердя до нас – Твоїх дітей, і самі осмілюємося просити Тебе про наше власне спасіння, наводячи Тобі приклад Твоєї милості. Побач, Господи і серця нашого зітхання про Тебе, і жертву, що твориться нам під силу. І прийми покаянну скруху, як жертву, що приноситься Тобі в думках про те, що нам нічим відповісти на Твою любов, і ми боржники Твоєї любові. Хоча, у любові боргу бути не може.

Любимо Тебе, але немічні. Допоможи нам і не віднімай від нас благодать пресвятого Твого Духа, що виливається на нас. Не відніми від нас Благодать, але віднови нас, що люблять Тебе. Так, пізнавши дію благодаті Святого Духа, що виливається на нас і розриває ланцюги гріха, повстанемо душею, і услід за апостолами потрудимося на всякому місці життя нашого, просвічуючи ближніх любов’ю і жертвою Христа ради. Благослови нас дією Духа Утішителя, єлеєм співчуття, роблячи нас, на подив ангелам, Твоїми друзями і співрозмовниками”.

Автор: священик Костянтин Камишанов

Усе по темі: День Святої Трійці