Покарання Господнє

“Не Бог карає людей, а люди карають самі себе, коли свідомо грішать або порушують Заповіді Господні”, – переконана редакція сайту . . .

Багато хто помилково вважає, що Господь карає людей за їхні провини. Між іншим, з цим твердженням можна зустрітися і в Біблії, зокрема в Заповідях Господніх: «Не роби собі кумира і ніякого зображення того, що на небі вгорі, і що на землі внизу, і що у воді нижче землі; не поклоняйся їм і не служи їм, бо Я Господь, Бог твій, Бог ревнитель, що карає дітей за провину батьків до третього і четвертого роду тих, які ненавидять Мене» (Вих. 20:4,5). Але це лише мовний зворот, все ж таки Біблія не підручник з юриспруденції, а в дійсності люди карають самі себе, коли свідомо грішать або порушують Заповіді Господні.

На кшталт, коли людину б’є струмом при порушенні правил безпеки з електроприладами. У такому ж випадку не кажуть, що винен струм чи він якимсь чином «наказав» людину, усім зрозуміло, що в цьому нещасному випадку винна чи сама людина чи ця прикрість сталася з вини якоїсь іншої людини. Між іншим, цей приклад добре ілюструє взаємопов’язаність між людьми, коли через злочини одних людей страждають інші.

Але не будемо зараз заглиблюватися в цю тематику, а краще повернемося до ситуації, коли люди калічать себе, руйнують  власними гріхами. Коли заходить мова про це, в уяві відразу спливають образи алкоголіків чи наркоманів, проте інші вади та гріховні звички так само руйнують людей, їх психіку і свідомість, можливо не так наглядно і скоро, проте не менш «ефективно», якщо тут взагалі доречне застосування цього терміну. Наприклад, неконтрольований гнів приносить не менше шкоди самій людині та її оточенню, ніж сумнозвісні алкоголізм чи наркоманія.

А що з цього приводу думає сам Господь? – Свою відповідь Господь дав, зійшовши на Голгофський хрест, давши кожному можливість примиритися з Ним і завдяки щирому покаянню навернутися від пітьми до світла, щоб припинити низку своїх гріхів і тим самим уникнути, якщо не в повній, то хоча б в якійсь мірі, сумні наслідки цих самих гріхів. Вже не кажучи, що це відкриває можливість кожному з нас потрапити до вічних Небесних осель. Але більшості людей не до вподоби цей Божий план, тому вони починають вигадувати усілякі нісенітниці про благого Бога, уявляючи і дурячи цим голови іншим простакам, що Він зовсім не благий, а насправді є дуже жорстоким і мстивим, а переступ Його заповідей погрожує нам усілякими лихими карами. Певно, вам теж неодноразово доводилося стикатися з такими індивідуумами.

Насправді, на який «максимум» у покаранні людини здатен Господь, так це забрати від неї Свою благодать, полишити її наодинці з власними гріхами і усіма їх сумними наслідками. Повірте, покарання більше за це людині і не треба, власне це є пеклом, яке для багатьох людей може розпочатися ще за їх земного життя. Стається це, коли люди костеніють у власних гріхах і не виявляють жодного бажання в них каятися.

Редакція сайту


Ваш коментар: