Безглузде питання

Спроба редакції сайту відповісти на питання: “Навіщо людям молитися, просити щось у Бога, якщо Він наперед знає, що потрібно нам?”

Христова пряма мова: «І я скажу вам: просіть, і дасться вам, шукайте, і знайдете; стукайте, і відчинять вам, бо кожний, хто просить, одержує, хто шукає, знаходить, хто стукає, тому відчиняють. Який з вас, батьків, коли син попросить у нього хліба, подасть йому камінь? Або, коли попросить риби, подасть йому змію замість риби? Або, якщо попросить яйця, подасть йому скорпіона? Отже, якщо ви, будучи злими, вмієте добрі дари давати дітям вашим, то тим більше Отець Небесний дасть Духа Святого тим, хто просить у Нього» (Лк. 11:9-13).

Якщо не вчитуватися в біблійний текст, а на цю неувагу страждає переважна більшість людей, то в багатьох може виникнути цілком закономірне питання: а навіщо тоді молитися Богові, щось просити в Нього, якщо Він і так знає, що потрібне нам? До того ж про це неодноразово каже Святе Письмо: «Також і Дух підкріплює нас у немочах наших: бо ми не знаємо‚ про що молитися‚ як належить, але Сам Дух просить за нас зітханнями невимовними. А Той, Хто випробовує серця, знає, яка думка в Духа» (Рим. 8:26,27). Тоді навіщо потрібна молитва?

А навіщо побачення закоханим? Навіщо батьки хочуть бачити власних дітей? Або ж діти намагаються перебувати поруч з батьками, принаймні, у малому віці? – Відповідь на це цілком передбачувана і зрозуміла. Це любов. Так само, якщо людина любить Бога, вона не зможе не звертатися до Нього в молитві, бути мовчазною перебуваючи в Його присутності, поруч з Ним. Зазвичай, такі люди моляться Богу не з метою щось попросити в Нього або щось отримати за свою любов, як це часто-густо відбувається серед людей. Насправді, такі люди мають найголовніше, найбільше що може дати їм Господь – Його самого.

Недаремно ж, на початку допису ми пригадали, що зазвичай люди бувають мало уважними до вивчення Святого Письма. Перечитайте уважно наступні біблійні рядки: «Отже, якщо ви, будучи злими, вмієте добрі дари давати дітям вашим, то тим більше Отець Небесний дасть Духа Святого тим, хто просить у Нього». Отже, найважливіше, що може дати будь-кому з нас Господь, так це Самого Себе, Свою присутність скрізь і завжди, у будь-який момент дня і ночі. Дійсно, після цього всі земні бажання і речі якось непомітно відходять на другий план, адже коли з тобою поруч Господь по іншому просто відбуватися не може. І питання про те, навіщо взагалі людині потрібна молитва просто стає безглуздим.

Звісно, життя поруч з Богом висуває певні вимоги до самої людини. Можна навіть стверджувати дуже суттєві вимоги, які не уживатимуться зі старим гріховним життям. Тому більшість людей воліє залишити все як є, лише за негайної потреби звертаючись у молитві до Господа. І то в кращому випадку, а зазвичай люди намагаються в цьому плані обходитися власними силами. Навіть, якщо з цього і не дуже виходить. Що ж, це їх особисте право і не менш особистий вибір з усіма відповідними наслідками у зв’язку з браком Божої підтримки, адже недаремно Христос попереджав: «Просіть, і дасться вам», а якщо не просимо, то не варто очікувати на сильну підтримку з Божого боку. Адже якщо не просимо, то Бог у Свою чергу вважатиме, що ми не потребує Його підтримки і допомоги. Що поробиш, Господь сприймає це буквально, щоб з цього приводу не думали особисто ми.

Редакція сайту


Ваш коментар: