Висновок

При всій силі і дієвості благодатних дарів самі процеси морального відродження здійснюються поступово, часто непомітно для самої людини (як пояснив це Спаситель у Своїй притчі про невидимо зростаюче насіння, Мк. 4:26-29). Більше того! Господь навіть приховує від людини, отримані від Нього дари, їх відчутну сторону, щоб застерегти людину від зарозумілості і розслаблення.

Але хоча благодать Божа – невидима, вона потрібніша за повітря. Без неї людина бездуховна, морально слабка, порожня і нездібна до жодного дійсно-цінного вчинку (Ін. 15:5; 2Кор. 3:5). Якою би талановитою, дотепною і привабливою вона не здавалася, у духовному плані – вона пересохле і потворне поліно!

Ми знаємо, що звичайна фізична енергія може бути динамічною, тобто виробляти реальні корисні процеси, а може бути тільки потенційною як, наприклад, вода, що зібрана в штучному озері. Як бездіяльне озеро, яке наповнюється струмками, що впадають до нього, людина в таїнствах і богослужіннях Церкви може отримувати щедру благодать Божу, нічого доброго, проте, не здійснюючи.

Але як у штучному озері, якщо відкрити шлюзи, то потечуть потужні потоки води, завертяться турбіни і генератори подадуть електроенергію, так і кожен з нас може побороти свою інертність і почати жити повноцінним духовним життям. Тоді, за словами Спасителя, “з утроби його потечуть ріки води живої” (Ін. 7:38). На цьому ми завершуємо нашу бесіду.

Допоможи всім нам, Господи!

<< Особливі благодатні дарування