Пасха перемоги

Щоб гідно святкувати Пасху, треба зрозуміти її значення і перебудувати своє життя відповідно до вчення Євангелія. Пасха – свято Перемоги влаштоване Богом для всіх нас. Але якщо відбулася перемога, значить, була і битва, а де відбувалася битва, там були і вороги. Христос отримав перемогу над цими ворогами, і ми тепер повинні знати про це, щоб підкоритися Переможцю і знехтувати наших ворогів.

І. Христос переміг диявола!

Диявол – це занепалий дух, що має величезний інтелект і силу. Він – наймогутніший супротивник людей, винуватець і співучасник наших бід.

Слово Боже називає його брехуном за те, що він невпинно бреше про характер Бога, про Біблію, про цінність людини.

Він названий злодієм, бо краде слово Боже з людських сердець, і мир і радість з людських взаємин. Він краде здоров’я і заощадження. Краде розум і совість.

Диявол названий вбивцею, бо губить людей абортами, війнами, алкоголем, наркотиками, депресією. Улюблена дія сатани – спокусити людину і залучити до гріха, а потім задавити звинуваченнями: “Ти вже згрішив, ти вже заплямований нечистотою і непридатний для Бога. У тебе вже немає вибору! Гріши далі! Все одно ти пропаща людина, кінчений грішник, якому ніколи не стати праведником!”

Як легко людині погодитися з цими убивчими аргументами, в яких так багато правди! “Так, я такий! Мій розум, і совість, люди і сам злочин підтверджують це!” Людина робить з цього усього найпохмуріші висновки про своє минуле, сьогодення і майбутнє: “Я нащадок мавпи, моє життя не має сенсу, коли я помру, мене з’їдять черв’яки”. А дияволу тільки це і треба! Він ніколи не скаже людині, зломленій відчуттям провини: “Бог любить тебе, адже за твої гріхи помер Христос!” Його улюблена тактика – не стовідсоткова брехня, а тільки половина правди. От чому так важко розпізнати його наклепи!

Проте цього лютого ворога переміг Ісус! Апостол Павло писав: “…і вас, що були мертві в гріхах і в необрізанні плоті вашої, оживив разом із Ним, простивши нам усі гріхи, знищивши вченням рукописання, що було про нас і проти нас, і Він узяв його з середовища і прибив до хреста; забравши сили у начальств і властей, владно вивів їх на ганьбу, подолавши їх Собою” (Кол. 2:13-15).

Христос позбавив диявола основи маніпулювати відчуттям провини.

Заради страждань Христа віруючий прощений, як би важко він не згрішив. Сатані тепер складно залякати його! Якщо сатана нагадає йому про минулі і справжні гріхи і скаже: “Ти ніколи не потрапиш на небеса!” – християнин дасть відповідь йому: “Я належу Христу, яким би грішником я не був! Він заплатив Своєю кров’ю за моє беззаконня, Він не ставить мені гріх у провину, тому відійди від мене, проклятий ворог істини!” Біблія говорить, коли ми в ім’я Ісуса Христа протистоїмо сатані твердою вірою, він втікає від нас.

Я не раз бачив, як йдуть з цієї землі віруючі люди. Вони йдуть на небо з радістю, і цю радість віри безсилий відняти в них сатана!

Проте остаточна і нищівна поразка сил пекла попереду. У призначений Богом час диявол і його біси, а також люди, що залучилися до них, будуть судимі за злі справи і кинуті “в озеро вогненне і сірчане, де звір і лжепророк, і будуть мучитися день і ніч на віки віків” (Одкр. 20:10)

ІІ. Христос переміг смерть!

Зішесття в пекло, Михайло Нестеров

Нікому не хочеться старіти і помирати, але, незважаючи на людське “не хочу” і “не треба”, смерть безжально і безповоротно розлучає рідних і друзів.

Смерть увійшла до світу з непослухом Адама і Єви. Вона – безперестанне нагадування про серйозність гріха і про гнів Божий за його звершення. Смерть – це завжди погано! Біблія називає її ворогом людини.

Люди у всі часи роздумували над важкою проблемою смерті: чому людина засуджена на смерть? Навіщо вона приходить? Навіщо розлучає близьких людей? Навіщо робить наше життя безглуздим? Людина не хоче змиритися із смертю. Нещодавно жінка, яка поховала прекрасного чоловіка, сказала мені: “Я сумую за ним! Я поставила його фотографію, запалила свічку і часто дивлюся на неї. Коли я встаю, я кажу: “Доброго ранку, Ваню!” Коли йду в магазин кажу: “Ваню, я пішла, до зустрічі!…” Коли повертаюся додому, повідомляю: “Ваню, я прийшла!” Я знаю, що його немає, але мені легше, коли я з ним розмовляю!”

Радісна звістка Пасхи полягає в тому, що Своєю смертю і воскресінням Христос переміг смерть. Апостол Петро проповідував у день П’ятидесятниці: “Але Бог воскресив Його, розірвавши пута смерти: тому що їй неможливо було втримати Його” (Діян.2:24).

Смерть розлучає душу з тілом. Перемогти смерть – означає відновити цю порушену єдність. Душа Христа була розлучена з Його Тілом на три дні, проте в пасхальний день вона знову з’єдналася з ним, так що Христос міг сказати учням: “Погляньте на руки Мої і на ноги Мої; це Я Сам. Доторкніться до Мене і роздивіться; бо дух тіла і кісток не має, як бачите у Мене” (Лк. 24:39).

Увірування Фоми, Карл Генріх Блох

Апостол Фома розумів, що перемога над смертю полягає у возз’єднанні душі і тіла, проте він сумнівався, що це сталося з Христом. От чому він категорично заявив: “Якщо не побачу на руках Його рани від цвяхів і не вкладу пальця мого в рани від цвяхів, і не вкладу руки моєї в ребра Його, не повірю” (Ін.20:25). Він не бажав обманутися фантазіями чи привидом. І от через вісім днів після Пасхи Христос з’явився Фомі і сказав: “Дай палець твій сюди і подивись на руки Мої; подай руку твою і вклади в ребра Мої, і не будь невірним, але вірним. Фома у відповідь сказав Йому: Господь мій і Бог мій!” (Ін. 20:27,28). Він повірив, що смерть дійсно переможена, бо душа і тіло Христа з’єдналися знову. Дорогі друзі! Плоди перемоги Христа над смертю належать усім віруючим у Нього людям. Те, що сталося з Ним, неодмінно станеться і з християнами: їхні померлі тіла воскреснуть для вічного життя! Апостол Павло так описує цю захоплюючу перспективу: “Ось кажу вам таїну: не всі ми помремо, але всі змінимось; раптом, в одну мить, при останній сурмі; бо засурмить, і мертві воскреснуть нетлінними, а ми перемінимось. Бо тлінному цьому належить одягнутися в нетлінне, і смертному цьому одягнутись у безсмертя” (1 Кор.15:51-53).

Воскреслі тіла праведних будуть подібні до воскреслого тіла Христа. Передусім, воскресле тіло буде безсмертним тілом. Ніколи хвороби, старіння і смерть не торкнуться його.

Воскресле тіло буде вічно молодим. Чим старше я стаю, тим гостріше відчуваю, як не відповідає моє старіюче тіло вічно молодій душі.

Вічно молода душа ніяк не хоче змиритися з фізичним старінням! Тіло, яке подарує нам Христос, старіти не буде, але повністю відповідатиме безсмертній душі.

Тіло, яке подарує нам Господь, неодмінно буде надзвичайно красивим. Помічено, що люди, які наділені зовнішньою красою (якщо вони тільки не ведуть розгульний спосіб життя) більш упевнені в собі і не схильні до комплексу неповноцінності. Їх настрій стабільний, вони бажані в будь-якій компанії. Але таких порівняно небагато у світі. В основному люди невдоволені своїм зовнішнім виглядом.

Але жоден з воскреслих святих не виглядатиме “бридким каченям”. Бог потурбується, щоб у кожного було унікальне прославлене тіло. Нам не буде соромно порівнювати себе з іншими!

Воскресле тіло матиме небачені раніше властивості. Воно не втомлюватиметься. Для нього не буде проблем з подоланням перешкод і відстаней. Такий воскреслий Христос запросто проходив крізь стіни, несподівано з’являвся і зникав, миттєво возносився на небо.

Але найголовніша особливість безсмертного тіла в тому, що в ньому не царюватиме гріх. Воно буде абсолютне святим, цілком упокореним душі.

ІІІ. Христос переміг пекло!

Зішесття в пекло, Микола Кошелев

Це найжахливіший ворог! Пекло було приготоване для диявола і його ангелів.

Багато хто бездумно повторює один за одним, як папуги: “Раз у пекло, так у пекло”, “що всім, то і мені” “і в пеклі люди живуть”, не розуміючи, що цими безрозсудними словами підписують собі вирок на нескінченні муки. Нормальна реакція на думки про пекло – жах, відраза, прагнення всіма силами уникнути цього страшного місця.

В одному з похоронних співів рефреном повторюються слова: “Чи того ти шукала, душе моя?”

Невже ваша душа шукає абсолютної пітьми, яку ніколи не осяє промінь світла?

Невже ваша душа шукає вічної самотності і неприкаяності?

Невже ваша душа шукає нестерпного болю і вічного плачу?

Невже ваша душа шукає Божого гніву?

Вашій душі потрібний рай! Потрібне вічне щастя, вічна молодість! Вашій душі потрібний Христос! Подумайте: вічне життя перед тимчасовим – те ж, що “все перед ніщо”. (Д. Мережковський)

Майже 350 років тому великий учений Блез Паскаль помітив: “Між нами і пеклом або небом перегородкою служить тільки життя, а це найламкіша у світі річ. Ми безтурботно прагнемо до прірви, поставивши щось перед собою, щоб завадити собі її бачити”.

Хтось намагається відгородитися від безодні чуттєвими задоволеннями, хтось забобонами, хтось – віддалитися від її краю гонитвою за матеріальним добробутом. Усе, що примушує вас відкласти питання вічності “на потім” є темною пов’язкою на очах, що закриває пекельну безодню. Бог не бажає, щоб ви потрапили туди! Своїми попередженнями, напученнями, святами, бідами Він намагається зняти цю пов’язку з ваших очей, щоб ви побачили, що можливість уникнути пекла існує!

Запам’ятайте, чим ближче ви до Христа, тим ви далі від пекла! Апостол Павло учив: “Бо коли, бувши ворогами, ми примирилися з Богом смертю Сина Його, то тим більше, примирившись, спасемося життям Його” (Рим.5:10). Зверніть увагу на апостольське “тим більше”. Якщо Господь зробив найважче – викупив нас від гріха, тим більше Він зробить найлегше – врятує віруючих у Нього від пекла.

Хтось сказав: “Якщо Христос не воскрес, то Він гідно розіп’ятий, бо обдурив людство найбільшим з усіх обманів, стверджуючи, що Бог є Отець Небесний. Бог, Котрий допустив знищення такої Особи, якої весь світ не вартує, – не Отець, а кат, не Бог, а диявол, і весь світ – кепкування цього диявола над людиною, уся природа – безумство, прокляття і хаос”.

У нас немає причин заперечувати воскресіння Христове, і тому немає більше підстав боятися страшних ворогів – диявола, смерті і пекла! Ми покликані скористатися плодами перемоги Христової – виправданням, освяченням і прославленням. Христос воскрес, щоб Пасха була нашим святом перемоги!

Автор: Віктор Рягузов

Усе по темі: Пасха