Яке зло приносять людині в нинішньому житті гріхи проти сьомої заповіді Божої

(Слово святого пророка Єремії про розпусників)

У церковному слові на 13-е червня між іншим сказано: «Уникайте розпусти, щоб у вогонь вічний не були засуджені». З цих слів видно, що розпусники в майбутньому житті йдуть у муку. У майбутньому житті; а чи не терплять вони мук і в нинішньому? Так, браття, терплять і в нинішньому. І це ми зараз покажемо вам.

Подивіться навколо себе. От перед вами молоді люди, які вдалися до гріхів блудних, передчасно бліднуть і сохнуть і помирають, можна сказати, ганебною смертю в розквіті років. От багато хто з розпусників носить на собі жахливі сліди своїх вад. Як часто ми бачимо людей, у яких усе тіло вкрите страшними виразками, від яких йде страшний сморід, через який усі тікають від них, в яких згнили носи, в яких обличчя гірші, ніж у прокажених! Хіба це не мука? Ні, мука, і мука страшна.

Подивіться на сімейне життя розпусників: що ви побачите? Чоловік тікає від дружини, а дружина від чоловіка, сваркам і негараздам у блудних сім’ях немає кінця. Один одного мучать, один одного роздирають; тут і вбивства, тут і самогубства, і нанесення чоловіком дружині або дружиною чоловікові страшних ран; тут і крики дітей, що роздирають душу; тут і наслідки страшних ревнощів, а потім, дії ці дуже часто бувають жахливі, адже недаремно сказано: жорстокі, як пекло, ревнощі. Так, почитайте уважніше нинішні газети, і ви погодитеся з нами, що розпусники і через сімейне життя часто теж зазнають муку і теж страшну.

А втрата статків, – хіба це не мука? А часто і таке трапляється. Розпусник живе з розпусною жінкою, яка його оббирає іноді до останньої нитки, а дружина і діти сидять голодні і холодні. Як же йому дивитися на них? І тут, звичайно, часто серце в нього має розриватися на частини.

Отже, браття, правда, що розпусники терплять муки ще і в житті нинішньому. А що за труною? О, і там для них не легше буде! «Якщо хто зруйнує храм Божий, того покарає Бог: бо храм Божий святий, а цей храм – ви» (1Кор.  3:17). «Не обманюйте себе: ні блудники, ні ідолослужителі, ні перелюбники, ні малакії, ні мужоложці, ні злодії, ні лихварі, ні п’яниці, ні лихословці, ні хижаки – Царства Божого не успадкують» (1Кор. 6:9,10); але їх чекає «доля в озері, що горить вогнем і сіркою. Це смерть друга» (Одкр. 21:8).

О, позбав, Господи, нас усіх від страшного і праведного засудження на суді Твоєму. Амінь.