Людина, яка не має страху Божого є загиблою

(Слово святого Єфрема про безстрашність. Пролог Липня 25)

Людина, яка не має страху Божого в серці, є людина загибла; бо вона коїть тільки зло і завжди готова на всяке нечестя і неправду. Це довести неважко.

Святий Єфрем каже: «Той, хто не має страху Божого в собі, здатний на всякі диявольські справи. Той, хто не має страху Божого, повинний відданий вічному вогню. Він з усіх глузує, нікого не боїться, спить без числа, про справи свої не дбає, буває вмістищем поганої похоті, любить одні світські задоволення, не страшиться пришестя Господнього. Такий завжди згорає пристрастю, радіє неробству, турбот тікає, упокорювання гидке йому, гордість він любить. І тому, коли прийде пан його, то пошле в пітьму непроглядну. І хто окаянним не назве його?» Так каже про тих, хто не має страху Божого, святий Єфрем. Подивимося, що скаже про нього проповідник інший. Цей каже: «Немає в нечестивого страху Божого; тому він і осмілюється на всяке нечестя і неправду. Немає страху Божого в ньому; тому він пиячить, краде, розпусничає, вдається до усіляких вад. Немає страху Божого в ньому; тому він не ходить у храм Божий, не дбає про свій порятунок і все життя своє проводить у нерозкаянні. Бачте? У кому немає страху Божого, той загибла людина». (Повчання прот. Піскарьова.)

Так говорять про тих, хто не має страху Божого, проповідники. Але подивіться ще на справи його. От він на вулиці: що він робить? Без лайливих слів він обійтися не може. Вони смердючою річкою течуть з вуст його. За склянку вина він співає мерзенні пісні, над усіма знущається і насміхається, кощунствує, продає честь ближніх. Як же він не загибла людина? Адже в Царство Боже не ввійде ніщо нечисте, а в ньому одна скверна тільки і є.

Нехай же, якщо не розкається, він пам’ятає, що такі послідовники диявола, як він, так, звичайно, в числі їх і сам він, «будуть мучитися день і ніч на віки віківі дим мучення їх здійматиметься повік, і не матимуть спокою ні вдень, ні вночі» (Одкр. 14:11; 20:10). Амінь.