Вузькі та просторі ворота

(Повчання про вузьку дорогу, що веде в життя вічне, і про широку, що веде нас у погибель і в муку вічну.)

Господь заповідає нам йти в Царство Небесне вузькими воротами і каже про це так: «Входьте вузькими воротами, бо просторі ворота і широка дорога ведуть до погибелі» (Мф. 7:13). Що ж це за вузькі ворота і що означає широка дорога? Поговоримо про це для нашого напоумлення.

Св. отці про вузьку і широку дорогу кажуть так: «Трудіться, браття, йти вузькою дорогою, що вводить у життя вічне. Дорога ж ця є скорботним шляхом: віра, любов, милостиня, послух, бдіння, стриманість. Не упивайтеся, не зводьте наклеп, не заздріть, не брешіть і не сваріться. Не вбивайте, не крадіть, не гнівайтеся, не дратуйтеся, не гордиться, не будьте пихаті; але упокорене і скрушне серце майте. Плачте про свої гріхи, піклуйтеся про своє спасіння. Більше всякої людини упокорюйтеся і нікого не засуджуйте; бо немає гірше за зло, як засуджувати інших. І Господь сказав: «Не судіть, щоб і вас не судили». От у чому спасіння: щоб засуджуваному терпіти, коли докоряють, упокорюватися і вважати себе найбільшим грішником перед Богом і перед людьми. Цей труд чекає на нас… Широка ж дорога, що веде в погибель, є: невіра, непокора, непослух, гордість, марнославство, лінощі, пияцтво, обжерство, розпуста, заздрість, наклеп, ненависть, нарікання, хула, засудження ближнього і взагалі додавати гріхи до гріхів і беззаконня до беззаконня.

Отже, ви бачите, браття, що вузькі ворота і вузька дорога суть способи доброчесного життя, що веде в Царство Небесне; а широка дорога і просторі ворота суть спосіб життя гріховного, яке веде до духовної вічної смерті. Тепер залишалося б нам обрати той або інший шлях. Але хто ж з нас, окрім людини, зовсім позбавленої розуму і почуттів, проміняє вічне на тимчасове, хвилинні задоволення на вічне блаженне життя і не піде вузькою дорогою? Звичайно, так. Але якщо так, то не забувайте при цьому, браття, одного: «Хто, – каже Василій Великий, – вирішив увійти до життя вузькою дорогою, той повинен остерігатися всякого відступу і спокушання від заповідей Господніх, згідно написаного; не ухиляйся ні праворуч, ні ліворуч від того, що вони скажуть тобі» (Втор. 17:11).

Значить, вже якщо пішов вузькою дорогою, то назад не озирайся. Інакше уся справа твоя уподібниться будинку, побудованому на піску, «і пішов дощ, і розлилися річки, і знялися вітри, і налягли на будинок той; і він упав, і руйнування його було велике» (Мф. 7:27). І ще каже Господь: «Жоден, хто поклав руку свою на рало і озирається назад, не придатний для Царства Божого» (Лк. 9:62). Амінь.