Ангели Божі оберігають людину і в нужді допомагають їй

Свята віра наша учить нас тому, щоб ми пам’ятали, що по доброті Божій, Який завжди печеться про нас, добрі Ангели близькі до нас, часом благодіють нам, печуться про нас, як старші брати про молодших, і охороняють нас від видимих і невидимих ворогів і від всякого зла, бід і нещасть. Чи можна, браття, довести цю істину самою справою? Так, відповідаємо, знайте, що можна, і легко можна, у чому ми зараз і переконаємо вас.

Ангели врятували Лота від погибелі разом з нечестивим містом Содомом, який за беззаконня людей, що в ньому жили, винищений був вогненним дощем. Ангел Господній двічі являвся пророкові Іллі і живив його, коли Пророк, переслідуваний нечестивою Ієзавеллю, тікав пустелею і знемагав від скорботи і голоду. Ангел, по молитві царя Єзекії, врятував Єрусалим від нападу Ассірійців, винищивши в одну ніч сто вісімдесят п’ять тисяч війська Ассірійського. Ангел врятував пророка Даниїла від левів, замкнувши вуста їх.

Ангел звільнив апостолів з темниці (Діян. 5:19) і також апостола Петра (Діян. 12:7), Корнилія сотника наставив призвати апостола для наставляння його з сімейством вірі в Христа (Діян. 10:3) і, нарешті, апостола Павла утішив і підкріпив у небезпеці (Діян. 27:23).

З цих прикладів ясно відкривається та істина, що св. Ангели дійсно близькі до нас, благодіють нам, печуться про нас і позбавляють, нарешті, нас від всяких бід і зла. А знання усього цього до чого має провадити нас? Звичайно, до того, щоб ми пам’ятали милості до нас ангельські, шанували святих Ангелів, прибігали до них з молитвами, шанували дні пам’яті їх і, нарешті, явно і таємно намагалися б робити тільки одне добро, щоб доброю поведінкою заслужити їх благовоління, заступництво і клопотання перед Отцем Небесним. Амінь.