До багатих

До вас, багаті, буде слово наше, і от що ми знаходимо за потрібне сказати вам. Господь учить: «Тяжко багатому ввійти у Царство Небесне… легше верблюдові пройти крізь вушко голки, ніж багатому в Царство Боже ввійти» (Мф. 19:23,24). Отже, за словом Господнім, вам, як бачите, важко спастися. Але як же бути? Адже якщо і тяжко, а спасатися все-таки потрібно, адже ви християни. Що ж вам треба для того, щоб перемогти всі перешкоди на шляху в Царство Небесне і нарівні з іншими християнами, що добре пожили, захопити вінці? Що потрібне для цього вам робити, от про це ми і маємо намір сказати вам.

Слово церковне, на 26-й день листопада, про те, що треба робити багатому для того, щоб спастися, каже наступне. «Омивай, – учить воно багатого, – гріхи свої у воді, що тече повз, тобто в жебраків, що проходять повз ворота; у тих, хто просить у тебе хліба і води, одягу, спокою і обмивання. Візьми до себе і, ввівши в дім свій, посади, нагодуй, напої та обігрій. Поступай так по силі твоїй, а Бог віддасть тобі за це сторицею, як Сам і обіцяв. Ти сій, а Він виростить… Якщо тут скоро не отримаєш подяки за своє добро, то отримаєш все-таки тоді, коли від цього суєтного світу перейдеш у той світлий і вічний град, який іменується небесним Єрусалимом… Тримай багатство, яке тобі Бог дав, але не будь жадібним… Не кажи: «Це маєток мій», – але кажи, що він доручений тобі на мале число днів, і доручене тобі роздавай, як заповідає тобі Той, Хто доручив, тобто Бог… Поступай так і купуй милостинею світлі палати небесні. І якщо купиш і найменшу з них, то і така ціна буде дорожче багатств всього світу. Пам’ятай, що і милостинею купується Царство Небесне, якщо тільки така лунає від щирого серця… Такої милостині старайся приналежати, і нехай милосердя безперестанне буде з тобою. «І коли так поступатимеш, тоді жоден ворог не поборе тебе, бачачи, що ти носиш на собі відбиток Царя Небесного».

З цього слова ви повинні зрозуміти, багаті, що для того, щоб спастися, вам передусім слід бути милостивими до бідних. І так має бути неодмінно, бо, так учить слово церковне, так само учать і слово Боже, і святі. Що сказав Господь багатому юнакові? Сказав: «Коли хочеш бути досконалим, піди продай добро твоє і роздай убогим; і матимеш скарб на небесах» (Мф. 19:21). Святі ж учать так: «Хто роздає своє багатство бідним, – каже Григорій Назіанзин, – той вживає його на користь душі своєї». «Дав багатий спраглому, – учить Василій Великий, – про свою користь подбав; бо що ти дав, з лишком отримаєш». До цього, нам здається, відносно користі милостині для вас, багаті, додавати нічого. «Отже, будьте милосердні, як і Отець ваш милосердний» (Лк. 6:36), і спасіння ваше буде забезпечене. Амінь.