До парафіян про покаяння

Гряде, браття, Великий піст, і ви повинні потурбуватися про приготування себе до сповіді і причащання. Справа ця, на нашу думку, нелегка для вас; а тому ми повинні потурбуватися про те, як найкраще приготувати вас до великих Таїнств покаяння і причащання.

Але оскільки відразу про все не скажеш, то сьогодні ми поговоримо з вами про одне тільки Таїнство покаяння. Як же треба готуватися до нього? Преподобний Єфрем Сирин каже: «Друже мій! Очистивши душу і тіло, приступи до Спасителя, Який зціляє тебе. Повстань же і не лінуйся прийти до Нього. Сповнися упокорювання і розчулення, пости і засмучуйся про гріхи твої… Наслідуй жінку, яка сльозами омила ноги Спасителеві і волоссям голови своєї обтерла їх. Наслідуй її, гамуй у собі гординю, і спасешся. Почуття нерозкаяності перемагай у собі прикладом Содому і Гоморри. Щоб наблизити себе до щирого покаяння, дивися на Ниневитян. Вони приречені були на загибель: але оскільки покаялися, то Бог побачив справи їх, що вони навернулися від злого шляху свого, і пошкодував Бог про лихо, про яке сказав, що наведе на них, і не навів (Іон. 3:10)… Пам’ятай, що Господь готовий на милість і на зцілення: швидкий на допомогу і старанний на позбавлення. Тим, хто просить Він дає, хто стукає – відчиняє. Тим, хто благає Його – подає прощення, дає милості тим, хто просить їх, щадить пропащих і подає їм руку допомоги».

Отже, от у чому, за словом св. Єфрема Сирина, має полягати приготування себе до Таїнства покаяння. Християнин повинен очистити душу і тіло від всякої скверни; зміцнити в душі своїй почуття упокорювання, жаль про гріхи і розчулення, і пам’ятати, нарешті, що милосердя Боже і ціна заслуг Христових безмежні. Так, так насправді і має бути, браття мої! «Я прийшов прикликати не праведників, – каже Господь, – але грішників до покаяння» (Мф. 9:13). «Бо так полюбив Бог світ, – каже Він, – що віддав і Сина Свого Єдинородного, щоб усякий, хто вірує в Нього, не загинув, а мав життя вічне» (Ін. 3:16). Поспішайте ж до благодатного джерела! Лікуйте ваші душевні недуги. Поспішайте і не відкладайте до невизначеного часу очистити вашу совість покаянням і намагайтеся користуватися сприятливим часом, що настає. Амінь.