Чужі гріхи

Як багато сьогодні кажуть і пишуть про викриття гріхів. У принципі це закономірно: гріх навколо множиться, а значить, множиться і обурення ним у людей благочестивих. Мотив такого викриття теж зрозумілий: будь-який християнин повинен піклуватися не лише про своє спасіння, але і про спасіння ближніх. Усе начебто вірно. Але є одна річ: будь-яку справу в Церкві слід робити, що називається – благопристойно і статечно. Простіше кажучи, піклуватися про спасіння ближніх теж слід не як-небудь, а цілком певним чином. Для цього треба постаратися самому стати таким, яким тебе хоче бачити Бог, щоб ближні змогли в тобі побачити зразок людини Божої, поряд з якою буде вже неможливо вдаватися до гріха і пристрастей. Не одним тільки словом викривати, нехай і тричі правильним, але – власною чистотою і праведністю.

Виявляється, приводити ближніх до спасіння ми покликані власною поведінкою, своїм життям за заповідями Євангельськими. І тоді їх навернення до Бога буде природним наслідком наших чеснот.

І щоб викриття чужих гріхів не стало приводом для розбрату, я прагну нікому не вказувати на його гріхи, поки не навчився бачити так само добре свої власні. Мало того – доки не навчився перемагати їх з Божою допомогою. Лише в цьому випадку таке викриття буде на благо і мені, і тому, кого викриваю, лише так я зможу не просто вказати на гріх, але і підтримати людину в боротьбі з ним.

І ще одне правило я для себе вивів з настанов християнських подвижників: допомагай побачити гріхи лише тому, кого по-справжньому любиш, за кого готовий життя своє покласти. Святі любили всіх, уподібнюючись у цьому Богові. А якщо ти не святий, але бачиш чужий гріх і бажаєш допомогти людині виправитися – подумай, на що ти готовий заради цієї людини та її виправлення, наскільки дорога вона особисто для тебе. Адже мало просто – допомогти побачити, треба ще і допомогти здолати. А це означає, що ти неминуче понесеш частину відповідальності за її гріх, тобі доведеться постраждати за неї, узяти на себе частину її тягаря за законом любові. Якщо ж ти не готовий на це – зроби над собою зусилля, утримайся від викриття чужих гріхів, і подумай краще про свої власні.

Автор: Олександр Ткаченко