Як подолати розбіжності цінностей?

«Що високе в людей, те мерзенне перед Богом» (Лк. 16:15), – ці слова досить часто якнайточніше описують шкалу цінностей Бога та людства. Точніше підкреслюють її разючу відмінність. З цим, до речі, часто погоджуються не тільки віруючі, тобто люди, які не тільки припускають існування Творця, адже саме такий сенс вкладає світ у слово «віра», але й ставлять волю свого Творця перед своєю, тобто надають їй вищій пріоритет. Так от, із тим, що значуще в очах людей може мати в очах Божих мізерну ціну, часто погоджуються не тільки вірні, але й світські люди, які свого часу докладали значних зусиль, готові були піти на все, а то й більше, лише заради того, щоб досягнутих тих самих, начебто «значущих» речей, які насправді виявлялися лише «похіттю очей» (див. 1Ін. 2:16), лише обманом. Або як образно висловився один чоловік, він все життя дерся на стіну драбиною, щоб опинившись на висоті, з’ясувати для себе доволі неприємний факт – він опинився не на тій стіні.

Як же уникнути цієї доволі неприємної, а для когось і трагічної ситуації? Найпростіша та одночасно єдино вірна порада – довіритися Богу: «Усі турботи ваші покладіть на Нього, бо Він піклується про вас» (1Пет. 5:7). А також просити в Нього мудрості: «Якщо ж у кого з вас не вистачає мудрости, нехай просить у Бога, Який дає всім просто й без докорів, – і дасться йому» (Як. 1:5).

Поради, між іншим, доцільні і вкрай дієві, проте люди, які роблять лише перші кроки у вірі (а насправді, ми всі без виключення є початківцями у вірі, див. 1Кор. 13:12), часто скаржаться на вірних у тому, що вони на їх запитання зазвичай дають короткі цитати з Біблії, при чому часто одні й ті самі на деколи зовсім різні запитання. Причина нарікань зрозуміла, але річ у тім, що Біблія дійсно настільки унікальна, що в дійсності достатньо кількох цитат, щоб дати відповідь на те чи інше запитання, чи дати дієву, просимо зауважити, саме дієву пораду для виходу з/чи вирішення певної ситуації.

Стосовно ж питання, яке ми підняли в цьому дописі, а саме: не відповідності Божої та людської шкал цінностей, тут можна до двох біблійних цитат додати ще кілька зауважень (звичайно, узятих з Біблії), які допоможуть вам у слідуванні вірним напрямком у нормалізації стосунків з Творцем, у перейнятті Його шкали цінностей. Отже.

1) «Не хлібом єдиним житиме людина, але всяким словом, що виходить з уст Божих» (Мф. 4:4), – цей біблійний вірш налаштовує людину на те, що окрім тілесної складової, у кожної людини присутня духовна складова, яка живиться словом Божим. І про це ніколи не треба забувати. Звісно, якщо ви не хочете запізно переконатися в тому, що значущі для цього світу речі часто насправді не є такими.

2) «Представте ваші тіла в жертву живу, святу, благоугодну Богові, для розумного служіння вашого, і не уподібнюйтеся світові цьому, а змінюйтесь оновленням вашого розуму, щоб ви пізнавали, що є воля Божа, блага, угодна і довершена» (Рим. 12:1,2). Або ж як стисло про це вчить Христос у молитві Господній: «Нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі» (Мф. 6:10). Ці вірші нагадують нам, що окрім нашої волі, є воля Божа, яка, між іншим, «блага, угодна і довершена», і яку треба завжди ставити перед своєю. При чому волю Божу треба «пізнавати», тобто шукати, випрошувати в Господа в молитві, бо Він її відкриває лише тим, хто шукає її,  особисто не нав’язуючи.

3)  «Ніхто не може двом господарям служити: бо або одного полюбить, а другого буде ненавидіти; або одного триматиметься, а другим знехтує. Не можете служити Богові й мамоні», тобто багатству (Мф. 6:24). Вкрай практична порада: Богові в лице ближніх треба служити не тільки словами, які найчастіше набувають вигляду добрих задумів і помислів, тобто нічого, а у вигляді реальних справ, які потребують матеріальної (грошової) підтримки. Так що гроші – не зло (зло – надмірна любов до них, див. 1Тим. 6:10), а один із засобів служіння ближнім, а в їхньому лиці – Богові (див. Мф. 25:40).

Для цього разу, напевно, достатньо порад. Сподіваємось, що ми не занадто втомили вас.

Редакція сайту


Ваш коментар: