Знак риби

Час від часу ми бачимо на чиїйсь машині, або майці, або кухлі символ риби. Що він означає? Він виглядає сучасно, але насправді це дуже древній християнський символ, про який нам варто згадати детальніше.

Але почати доведеться із символів взагалі – бо тут ми входимо у світ, який був своїм для наших предків, але малозрозумілий нам.

Ми звикли до плоскішої, утилітарної мови, в якій кожне слово або піктограма має одне значення, до мови, яку легко перекладати комп’ютером через те, що вона без зусиль розпадається на ізольовані фрагменти. Сучасній людині буває майже неможливо читати Писання з його глибоко символічною мовою, і значна частина атеїстичної критики Біблії якраз і пов’язана з нездатністю до символічного розуміння. Спробуємо, проте повернутися у світ символів.

Сам слово «символ» сходить до грецького σύμβολον. Розстаючись, друзі розламували дощечку – щоб через роки вони (чи їх нащадки) могли впізнати один одного по тому, як частини підходять одна до одної. Уявіть собі двох друзів – назвемо їх, скажімо, Алексіс і Генадайос – які виросли в одному Полісі, пліч-о-пліч билися у фаланзі гоплитів, потім Генадайос поїхав за море і оселився в одній з грецьких колоній. Алексіс одружився, у нього народився і виріс син, і от його син повинен поїхати в якихось справах у цю колонію – і Алексіс дає йому цей самий «символ», щоб його могли визнати в домі Генадайоса як сина його старого друга. Син Алексіса прибуває на місце і дізнається, що Генадайос вже давно помер – але його нащадки дбайливо зберігають «символ», і коли він показує свою половинку, сини Генадайоса радісно приймають його у своєму домі.

«Символ» був свого роду речовим паролем, за яким люди могли зрозуміти, що мають справу зі своїми.

Символ не просто повідомляв якусь інформацію – він був пов’язаний з почуттям спільності, розділеного життя, нагадував про спільні труди і небезпеки, про зобов’язання старої дружби. Сам по собі уламок дощечки нічого не коштував – і не мав жодного значення для сторонніх – але для тих, у кого він зберігався, він був дуже важливий.

Щось подібне буває в нас із старими речами. Але «символами» можуть бути і не предмети – а слова, зображення. Коли ми входимо в храм і співаємо ті ж співи, які співали багато поколінь наших предків до нас, і зараз співають по всій землі, ми розуміємо, що ми – одна сім’я, хоча нас можуть розділяти віки і континенти.

Мова Передання завжди глибоко символічна; вона не просто повідомляє нам якусь інформацію; вона відкриває вікна, за якими стоїть цілий світ. І ця мова не зводиться до слів; Церква сповіщає, роз’яснює, і відстоює свою віру мовою іконопису, храмової архітектури, богослужебного співу, жестів, обрядів. І от одним з прадавніх християнських символів є Іхтіс – зображення риби.

Розглянемо більш детально цей символ, Іхтіс – знак риби.

Передусім, це сповідання віри. Грецьке слово «Іхтіс» (риба, звідси «іхтіологія», наука про риб) можна прочитати як акронім (скорочення за першими буквами) імені Ісуса Христа, що складається з початкових букв слів: Ἰησοὺς Χριστὸς Θεoὺ ῾Υιὸς Σωτήρ (Ісус Христос Божий Син Спаситель).

Нам може здатися, що збіг назви риби і акроніма імені Господа абсолютно випадковий – просто забавна гра слів. Але для перших християн це було не так. Вони добре усвідомлювали, що світ, в якому вони живуть, – з його рибами і птахами, рослинами і тваринами – це Божий світ. Велика книга природи написана Богом, звернена до людей, і її головне призначення – говорити про Творця. Риба – це не просто риба, як і взагалі у світі немає нічого «простого», безглуздого, і нічого не означає. Риба є присутньою в цьому світі, щоб навчити нас чомусь і відкрити якісь таємниці. Не випадкові і людські мови – те, що риба нагадує про Христа, це не збіг, а задум.

Зображення риби означає, що чоловік на ім’я Ісус, Який жив у конкретний час у конкретному місці, – є Христос, тобто передречений пророками Спаситель, Син Божий і Спаситель. Причому в стародавньому світі слово «спаситель» (сотер) було царським титулом. Древні володарі претендували на те, що вони є «сотерами», тобто спасителями своїх підданих від війни та інших лих. Християни казали, що справжній Цар і Спаситель – Христос, Який рятує нас від справжнього лиха – гріха.

Іхтіс також служив «символом» у первинному сенсі – як знак, за яким свої дізнаються один одного. Це було особливо важливим під час гонінь – один християнин міг провести на землі дугу, яка сама по собі нічого не означала і не видавала його гонителям, а другий міг провести таку ж дугу, так що виходила риба – і так брати в Христі дізнавалися один одного.

Іхтіс служив (і служить) і як нагадування (ми могли б сказати «гіперпосилання») на багато Євангельських епізодів, пов’язаних з рибалками і рибами. Він нагадує про апостолів-рибалок; про дивовижний улов святого Апостола Петра, після якого він, уражений, вигукує: «Відійди від мене, бо я чоловік грішний! Бо жах охопив його і всіх, що були з ним, від того улову риби, яку зловили» (Лк. 5:8,9).

Про слова Господні Петру: «Не бійся, віднині будеш ловцем людей» (Лк. 5:10). Про помноження хлібів і риб, яке двічі згадується в Євангелії (Мк. 6:41; 8:7). Про диво з монетою в роті в риби (Мф. 17:7). Про другий дивовижний улов, коли вже після Воскресіння Свого Господь «сказав їм: закиньте сіті з правого боку човна і впіймаєте. Вони закинули, і вже не могли витягти через велику кількість риби» (Ін. 21:6). Про трапезу, яку Воскреслий розділив з учнями, – «Ісус підходить, бере хліб і дає їм, також і рибу» (Ін. 21:13).

У ранніх церковних авторів риба також асоціюється з Євхаристією, яку Христос подає Своїм вірним, як Він каже в Євангелії: «Який з вас, батьків, коли син попросить у нього хліба, подасть йому камінь? Або, коли попросить риби, подасть йому змію замість риби?» (Лк. 11:11) «Риба» – Христос, як істинний хліб життя, протиставлялася тлумачами «змію»-дияволу.

Тертуліану вода і риби говорять про Таїнство Хрещення: «Ми маленькі рибки, ведені нашим ikhthus, ми народжуємося у воді і можемо врятуватися не інакше, як перебуваючи у воді».

Зображення риби зустрічається в ранньому церковному мистецтві – наприклад, ми можемо згадати знамениту мозаїку в єрусалимській церкві Помноження Хлібів і Риб. Хоча символ риби ніколи не зникав з християнського мистецтва, він поступово відійшов на другий план – і пережив відродження в 70-ті роки ХХ століття, коли християни стали розміщувати його на логотипах своїх бізнесів або на машинах, іноді з написом «Ісус» або «Іхтіс» усередині.

А для нас символ риби, де б ми його не бачили – нагадування про Господа нашого Ісуса Христа, знак того, що нам варто зупинитися для роздумування над Його Євангелієм.

Автор: Сергій Худієв