У тіні Іудиної зради залишилася Христова проповідь

Істина визволить вас, Джеймс Тіссо

Іуді не було від роду зумовлено стать зрадником

Слова Христа так само багатопланові, як і Його особа. У них завжди є щось божественне і таємниче, немов Христос, розмовляючи з народом, у той же час продовжує вести діалог з Богом-Отцем. Ця багатоплановість відбиває звернення до різних рівнів буття від людини до Всесвіту.

Технічно усі Христові вчинки і Його мова мають стратегічний і тактичний план.

Події Страсної середи – приклад такої багатоплановості.

Людині простіше засвоїти те, що їй ближче і зрозуміліше. Такою подією, простою, емоційною і зрозумілою, стала Іудина зрада, яка є темою цього дня. Усе інше, написане про Страсну середу, затьмарює один сюжет Іудиної зради.

Але ця украй важлива подія мала лише тактичний характер.

Зрада Христа назріла, і мала статися в найближчий час. Питання було тільки в тому, де і коли, хто і як.

Зовсім не обов’язково, що зрадником мав стати саме Іуда. І невірно, що Господь від початку визначив йому цю роль. Іуда зрів для її виконання, але в Бога немає наказів, які не можна скасувати, як і будь-яких інших наказів. Свобода людини зберігається Богом завжди.

Іуді не було від роду зумовлено стать зрадником. Бог не примушував Іуду скоювати гріх. До останнього моменту це місце було вакантне. Зайняти його міг будь-хто. Кандидатів було достатньо.

Так первосвящениками були створені команди з арешту або вбивства Христа та учнів. У ту ніч в Єрусалимі було багато людей, які могли стати тими, через кого Син Людський міг бути зраджений.

У разі офіційного арешту можна було б сказати, що зрадником була не людина, а народ. І потім люди знайшли безліч пророцтв про іншу версію події, тому що Біблія – як повноводна річка, в якій багато усього можна знайти і підігнати під теорію події.

Елліни і маніфест нової Церкви

Стратегічною подією Страсної середи стала не Іудина зрада, а проповідь Христа про Свою Вселенську місію і визначення її місця і механізму.

Остання проповідь була така важлива для Бога і Всесвіту, що Отець відмітив її громом, а це траплялося тільки в найважливіших випадках Ісусової місії.

А спусковим гачком цього маніфесту стали…. елліни

Несподівано, почувши про бажання еллінів бачити Його, Ісус припинив бесіду з народом і видав маніфест нової Церкви, яка буде світлом всьому світу. Він немов чекав цих еллінів.

Елліни хочуть бачити Ісуса, Джеймс Тіссо

«Між тими, що прийшли поклонитися на свято, деякі були еллінами. Вони підійшли до Филипа, що був з Вифсаїди галилейської, і просили його, кажучи: господарю, хочемо бачити Ісуса. Филип іде і говорить про те Андрієві; а потім Андрій і Филип розповідають про те Ісусові. Ісус же сказав їм у відповідь: настав час прославитися Синові Людському» (Ін. 12:20-23).

У нашій традиції проповідь язичникам Христос благословив під час видіння апостолові Петру полотна з різними стравами.

Але якби апостоли були уважніші в Страсну середу, і для них би щось означав голос з неба, то вони б змогли утямити перемикання Богом масштабу Церкви з національного на вселенський набагато раніше. Але народ не потрудився цього зрозуміти.

«Стільки чудес сотворив Він перед ними, і вони не вірували в Нього, щоб справдилося слово пророка Ісаї, який сказав: Господи! Хто повірив тому, що ми чули? І кому відкрилася сила Господня?» (Ін. 12:37,38)

З’явлення еллінів було моментом контакту цивілізацій.

Одна з них, місцева східна, спиралася на договір з Богом – народ у ній виступав суб’єктом небесного права, а Церква була строго ієрархічною системою, що виключає прямий контакт з Богом.

Ця замкнута система ідеальна для стосунків «пан-раб» або «пан-найманець».

Інша, яку ми умовно називаємо античною, була не менш містична, але допускала взаємопроникнення світів, так що Афіна або будь-який інший небесний житель могли спокійно переходити цю межу і набирати вигляду людини-бога. Так, за бога греки прийняли апостола Павла.

У цій цивілізації Бог відкритий усім. Перед Ним суб’єктом права виступає не народ, а вільна особа. Це відкрита система.

Ця система зручна для реалізації сценарію любові і дружби між богами і людьми.

Дві ці системи сталі потрібні одна одній, і Христос їх зв’язує воєдино для того, щоб зробити об’єктом місії увесь Всесвіт: «Я Світло, прийшов у світ, щоб усякий, хто в Мене вірує, не залишався у темряві. І коли хто почує слова Мої і не повірить, Я не суджу його, бо Я прийшов не судити світ, але спасти світ. І коли Я буду піднесений від землі, то всіх приверну до Себе» (Ін. 12:46,47,32).

На початку проповіді Христос розкриває задум Божий про людину, що має реалізуватися в любові між Богом і людиною, яка врешті-решт може преобразитися через досконалість і смерть. Для греків це новина. Еллінська смерть упиралася тільки в безвихідь Аїда.

«Істинно, істинно кажу вам: якщо пшеничне зерно, упавши на землю, не помре, то залишиться одне, а якщо помре, то принесе багато плодів. Хто любить душу свою, погубить її, а хто ненавидить душу свою у світі цьому, збереже її в життя вічне (любити себе – річ протилежна до божественної любові і по суті справи є смерть). Хто Мені служить, нехай за Мною йде; і де Я, там і слуга Мій буде. І хто Мені служить, того вшанує Отець Мій» (Ін. 12:24-26).

Христа ніхто не зрозумів. І Він намагається розбудити серце слухачів, звернувши їх увагу на світло, яке здатне сприйняти віруюче серце. Господь, рятуючи сенс проповіді, мав на увазі світло, яким осяюється серце, що живе з Богом: «Тоді Ісус сказав їм: ще короткий час світло є з вами. Ходіть, поки є світло, щоб темрява вас не огорнула; а той, що ходить у темряві, не знає, куди йде. Доки світло з вами, віруйте у світло, щоб бути вам синами світла» (Ін. 12:35,36).

Ісус робить спробу пояснити механізм віри через світло, намагаючись включити його в серце слухачів, для того, щоб вони змогли побачити перед собою не Учителя, а Месію і Боголюдину.

Вражаюче, що і ці слова залишилися незрозумілими. Народ стояв поруч з Богом, і серце ні в кого не здригнулося, не побачило світло.

«Це промовивши, Ісус відійшов від них і зник. Стільки чудес сотворив Він перед ними, і вони не вірували в Нього, щоб справдилося слово пророка Ісаї, який сказав: Господи! Хто повірив тому, що ми чули? І кому відкрилася сила Господня? Тому не могли вони вірувати, що, як ще сказав Ісая: засліпив очі їхні, закам’янив серця їхні, щоб не бачили очима і не розуміли серцем і не навернулися, щоб Я зцілив їх» (Ін. 12:36-40).

До арешту і розп’яття залишаються лічені години, а Ісус йде засмучений, знову незрозумілий і несприйнятий.

Але повернімося до еллінів. Вони прийшли не за якоюсь практичною нуждою. Вони хотіли тільки бачити Христа.

В їх культурі бачити світло від боголюдини було нормою. Недаремно статуї богів були прикрашені німбами з променів. Вони якраз зрозуміли, про що говорить цей Проповідник. Для них якраз легко було побачити Бога в Ісусові. У них не було обмеженості стосовно духовного світу. Але їм бракувало Закону.

Зв’язуючи дві цивілізації в єдине ціле, Бог-Отець відмітив цю епохальну подію громом, як новий етап стосунків людства і Бога: «Отче, прослав ім’я Твоє! Тоді зійшов голос з неба: і прославив, і ще прославлю. Народ, який стояв і чув те, говорив: це грім. А інші казали: ангел говорив Йому. Ісус на це сказав: не для Мене був голос цей, а для народу. Нині суд світові цьому; нині князь світу цього вигнаний буде геть. І коли Я буду піднесений від землі, то всіх приверну до СебеБо Я говорив не від Себе; а Отець, Який послав Мене, Він дав Мені заповідь, що маю сказати і що говорити. І Я знаю, що заповідь Його є життя вічне. Отже, що Я говорю, то говорю так, як сказав Мені Отець» (Ін. 12:28-32,49,50).

Так у тіні Іудиної зради залишилася велика і епохальна проповідь Христа, в якій Він позначив коротко нові умови договору між Богом і людиною і визначив вселенські межі місії.

Увірували, але не признали заради слави

І раптом ми бачимо ще одну групу людей, яка усе зрозуміла!

«Проте і з начальників багато хто увірував у Нього; та через фарисеїв не признавалися, щоб не відлучили їх від синагоги. Бо полюбили більше людську славу, ніж славу Божу» (Ін. 12:42,43).

Які дивні слова: увірували, але не призналися заради слави людської.

Ці приголомшливі слова добрий християнин може застосувати і до себе.

Не лише роздуми про явну і відкриту зраду Іудою Христа, не лише роздуми про власну зраду Бога серед гріха, але і про зраду Христа у вірі – от у чому повнота роздуму сьогоднішнього дня.

Зрада любові до Бога, виражена у формі любові до себе.

Зрада місії благовістя і сповідання заради слави і свого комфорту.

Усе це є в кожному з нас. Але в кожному з нас може бути і те, що пропонує Бог – божественне світло, що народжується любов’ю до Бога.

Люди стояли поруч з Христом, чули голос з небес і продовжували з Ним сперечатися. Він розвернувся і пішов. Пішов від тих, хто нічого не зрозумів розумом, і від тих, хто нічого не відчув серцем, і від тих, хто усе зрозумів, але тихо зрадив Його і Його любов заради слави людської.

Де перебуваємо ми? Серед сліпих серцем і розумом, серед тих, що усе зрозуміли і відкинули, або серед еллінів, які прийшли тільки для того, щоб ПОБАЧИТИ і увірувати?

Так далі і сталося. Прийшли інші елліни, скіфи, латиняни, ефіопи, грузини, сирійці і теж побачили, що світло в пітьмі світить і пітьма не обійняла його, і вони стали новою Церквою.

По суті, ця остання проповідь була сказана не стільки народу, що оточив Христа того дня в Єрусалимі, скільки усьому людству. Слухачі тієї промови не зрозуміли. Але, слава Богу, записали її, для того, щоб її могли прочитати не лише інші елліни, але і ми. Христос вимовляв її для нас і для тих, хто як ми, житимете тисячі років потому і раптом забудуть про Бога і Його світло. Остання народна проповідь Христа ще раз нагадує, хто ми у Всесвіті, і хто для нас Бог, і як пізнається Його присутність у душі.

Дай Бог і нам побачити і почути громи, світло і славу Божу для зміцнення нашої віри, надії і любові.

Автор: священик Костянтин Камишанов