Місія Христа не закінчилася з Його Воскресінням

Вважається, що католики – люди Різдва, а православні – люди Пасхи. І ніхто не вважається людьми Преображення, Богоявлення чи П’ятидесятниці. Між тим Христос прийшов не заради Різдва і не заради Пасхи. Він прийшов для того, щоб створити Церкву, а не для того, щоб втілитися, а потім розіпнутися.

Психологічно для нас Пасха – фінал нашого духовного року. Пасха для нас обрубує духовний рік, і він починається і повторюється знову. І ми живемо від Пасхи до Пасхи.

Після Воскресіння ми дозволяємо собі піти від сугубого посту. Але ненадовго. Скоро після Пасхи в церкві читається Євангеліє про розслабленого і чутна проповідь про те, що після розслаблення декількох післяпасхальних тижнів пора братися за розум і знову включатися в роботу Божу.

Передбачається, що післяпасхальна радість – це стан відпочинку і неробства, яким нагороджуються усі ті, хто пройшов випробування посту. А сам піст – це і є звичайна буденна робота і сенс нашого земного життя. Піст і праця – це норма. А радість і свобода – це приз. І ще передбачається, що свобода і радість – це небезпечні речі в справі спасіння, оскільки свободою ніхто толком не уміє користуватися, а радість може бути причиною духовного розслаблення. І тому радість радістю, а піст і упокорювання – справа надійніша.

А ось тут треба зупинитися і детальніше розібратися з тим, що вважаємо важливим ми і що важливим вважає Бог у справі нашого спасіння. Що для Бога наша радість і що для Бога наше пригнічення себе постом. І що для Бога наше розуміння Пасхи як найголовнішої події християнської історії.

Місія Христа не закінчилася з Його Воскресінням. Пасха – це тільки половина справи. Христос до самої Трійці залишався десь поряд з людьми і щось робив для людей і Бога. Після Пасхи він сказав: «Іду до Отця Свого», а не сказав, що вже «відійшов».

«Ісус говорить їй: не доторкайся до Мене, бо Я ще не зійшов до Отця Мого; а йди до братів Моїх і скажи їм: іду до Отця Мого і Отця вашого, і до Бога Мого і Бога вашого».

Значить, Пасха не була фіналом земного життя Христа.

Фіналом місії Христа стала П’ятидесятниця. За дивним збігом обставин, Трійця і Вознесіння перебувають у тіні Пасхи і за мірою і масштабністю святкування не йдуть у жодне порівняння з Пасхою. Як же так? Чому ми зупинилися на півдорозі? Це як дійти до середини гори, втратити інтерес підніматися до вершини і повернути вниз.

Ми взагалі дуже дивно сприймаємо життя Христове на землі. У цьому немає нічого дивного. Не ми одні бачимо місію Христову якось не так, як чекає від нас Господь. Апостоли хотіли не пустити Христа на розп’яття. Вони три роки спілкувалися з Ісусом, і для них одкровенням стало Його Воскресіння.

Для нас Різдво – дуже велике свято. А Хрещення менше. А Преображення ще менш значуще. Стрітення ще менше. Звичайно, мірою не можна виміряти нескінченність. Усі свята рівні, але так вже виходить, що не рівні. Це через те, що ми, як і апостоли, не до кінця уявляємо собі задум Христовий про наше спасіння і сенс Його домобудівництва.

Наприклад, для нас Страсна П’ятниця – найгірший і найтрагічніший день церковного року. Для Христа вечір П’ятниці – кращий день Його земного життя, бо земного життя в Ньому вже не було. Близько другої години після полудня Бог-Син повернувся в обитель Трійці до Свого Отця.

У Різдво Ісус був найбільш віддалений від неба і був зв’язаний по руках і ногах безсилою дитячою плоттю. На Голгофі Господь скинув наше земне тіло і став вільний, як ніколи не був вільний за усі Свої тридцять три роки місії.

Для нас фінал – Пасха. А для Бога – це тільки поточна робота з руйнування кайданів смерті, якими була закута людина від самого гріхопадіння і до Пасхи. За час до Воскресіння Христом була виконана робота із звільнення людини від гріха і пут плоті. Це частина роботи, яку Господь зробив під землею і на землі. Після Пасхи залишилася робота над землею і на небі. Сенс її – у підключенні людини до неба.

Ми земні. Тому перша частина роботи нам зрозуміла і результати її близькі.

Ми земні, тому все небесне нам зрозуміти складно, і тому Вознесіння і П’ятидесятниця для нас важкі для розуміння. А тим часом, це, напевно, буде найважливіше – відновлення нашої небесної спорідненості з Богом. Це відтворення людини богом по благодаті, через з’єднання з природою Божества через Святого Духа.

Цікава форма випробування людини під час «земної» і «небесної» роботи Господньої. Перед Пасхою ми випробовуємо себе і готуємося до неї пригніченням плоті. Після Пасхи посту немає. І Господь випробовує нас свободою і радістю, готуючи до прийняття в себе Святого Духа. Дивно, що Бог дає людині Духа не після Великого посту, коли, здавалося б, для того найслушніший час, а тоді, коли дія посту згладжується п’ятидесятиденною радістю Пасхи. Насправді, не може Святий Дух увійти до душі, пригніченої постом. Духові потрібен ґрунт радості і свободи.

Це як з ранами. Лікар спочатку чистить їх. Потім прикладає ліки і тільки через якийсь час дозволяє навантажувати тіло. На відкриті і очищені постом рани душі не можна відразу накладати випробування. Вони повинні загоїтися.

Бог притягає людину усіма доступними засобами. На Страшному суді Він може сказати нам:

– Що ж ще тобі було треба? Я давав тобі піст, і ти скаржився. Я давав тобі достаток, і ти перетворив його на гріх? Що було тобі потрібно? І що Я тобі не дав? Я давав тобі свободу, і ти нашкодив собі. Я зв’язував тебе, і ти нарікав Мене за те, що уберігав тебе.

«Кому ж уподібню рід цей? Він подібний до дітей, що сидять на вулиці і, звертаючись до своїх товаришів, кажуть: ми грали вам на сопілках, та ви не танцювали; ми співали вам жа­лібних пісень, та ви не ридали».

Великий піст і післяпасхальна радість – це повний набір засобів, якими Бог міг притягнути нас до Себе. Усе, що міг дати нам Бог, Він дав заради однієї мети, заради якої прийшов Христос.

Сенс народження Бога на землі – створення Церкви. Щойно Церква була створена, Христос став невидимий і піднявся на небо вже остаточно. У нас залишилося з’єднання з небом – Церква. Суть Церкви в тому, що вона тіло Христове, втілене на землі. Наш зв’язок з Богом здійснюється через Святого Духа, усередині цієї Церкви.

І тепер найголовніше для нас. Пасха вийняла скалку зі світу. Світ після Пасхи став абсолютно іншим. Інше небо. Інші люди. Інша природа. Світ підготувався і прийняв Святого Духа. Усі ці шляхи повинен був пройти кожен з нас, так само, як апостоли прийняли Святого Духа.

Зараз, у післяпасхальний час ми оновлюємо обітниці з Богом і знову просимо Його нагадати нашій душі про благодать сходження Святого Духа в наше серце.

У давні комсомольські часи, згадується, увесь наш студентський гуртожиток сміявся над однією недолугою однокурсницею, яка була вагітна і боялася проспати пологи. Але сходження Святого Духа в нашу душу – подія в тисячу разів значніша, ніж пологи. Його ніяк не можна було проспати. Або воно було, або його не було.

Або ми, як апостоли Лука і Клеопа, одного разу вигукнули: «Чи ж не палало в нас серце наше!» Або ми десь заблукали між Пасхою і Трійцею і гадки не маємо про палання серця і про те, як серце живе зі Святим Духом, як воно сумує при Його втраті. Значить, ми ніколи не відчували спокою, заснованого в небі, яке народжується тільки в Матері-церкві. Цей особливий дивний стан і відчуття того, що усе стоїть на своїх місцях, влаштоване Богом для нас якнайкраще і перебуває під Його захистом і благословенням. Бути в Церкві – це приголомшливе відчуття себе в Богу, у Його тілі і дусі. Без Тіла Христового – Церкви взагалі неможлива повнота життя в Богу.

Якщо для нас і дія Святого Духа на нашу душу здається необов’язковою для спілкування з Богом і «нормального життя», то для нас не відбулося те, заради чого прийшов Христос і заради чого ми наділи хрест – зішесття Святого Духа. Якщо існування Церкви здається необов’язковим для сучасної людини, в якої Бог у душі і яка сама в змозі спілкуватися з Богом, без всяких церков і попів, то для нас взагалі виявилася безглуздою місія Христова – створення особливого союзу Бога і людини – Церкви.

Створення Церкви – ось те, заради чого народився Ісус, заради чого Його привели в храм на Стрітення, заради чого Він хрестився в Йордані, преобразився на Фаворі, розіпнувся, зійшов у пекло і зруйнував його кайдани, воскрес і вознісся. Фінал церковного року – Трійця.

А євангельське читання про розслабленого читається не для того, щоб ми повторили роботу посту і знову взялися за пригнічення тіла, а для того, щоб ми не забули про мету християнського життя – возз’єднанні з Богом за допомогою унікального організму цього нового союзу – Церкви.

Ми здолали важливу висоту на шляху до вершини християнського життя – життя у Святому Дусі. Ми випробували свою душу горнилом пристрастей посту. Тепер до П’ятидесятниці вона буде випробувана свободою. Бо свобода – атрибут Божий. Без випробування свободою ми не можемо уподібнитися Богові і не можемо бути повноправними громадянами неба, які відрізняються від нас умінням використовувати свободу на благо.

Будемо уважними в цьому випробуванні. Свобода в Богу – це свобода від гріха. Це свобода любові. Це наш усвідомлений вибір життя в Богу. Великим постом добрий християнин очистився від більшості своїх гріхів. Радість Пасхи припекла виразки душі, що залишилися, зціляючи їх новими ліками благодаті. І ось тепер у нас є п’ятдесят днів на те, щоб перевірити свій храм тіла, привести його в порядок, очистити і зробити гідним житлом Божим.

Розслаблення, про яке нам нагадує Євангеліє, – це розслаблення нашої душі, що неправильно підмінила пасхальну радість радістю поїдання пасок, м’яса і прийняття вина. Христос після Свого Воскресіння точно не їв яйця і паски. Христу Пасха була не піснями і пасками. Де Він один бродив після Воскресіння, знає один Отець. Що там у Нього були за справи в це Воскресіння, невідомо. Але точно це було не розговіння з яєчками і вином. Точно не похід до рідні і по гостях.

Але точно відомо, що Він готував конструкцію Церкви і творив кожному з нас Свою особливу особисту обитель. Як це було, швидше за все, ми ніколи не дізнаємося. Богові не треба, щоб ми знали ці питання Божественного будівництва. Йому важливо лише одне – щоб ми знали Його мету пришестя у світ, яка полягає в з’єднанні з Господом за допомогою Святого Духа. Його мета – створення Собі нового народу Божого.

«Так говорить Господь: І візьму вас з народів, і зберу вас з усіх країн, і приведу вас у землю вашу. І окроплю вас чистою водою, і ви очиститеся від усіх скверн ваших, і від усіх ідолів ваших очищу вас. І дам вам серце нове, і дух новий дам вам; і візьму з плоті вашої серце кам’яне, і дам вам серце плотське. Вкладу всередину вас дух Мій і зроблю те, що ви будете ходити у заповідях Моїх і устави Мої будете дотримувати і виконувати. І будете жити на землі, яку Я дав батькам вашим, і будете Моїм народом, і Я буду вашим Богом».

І ще із сьогоднішнього Євангелія про Фому: «Ісус же сказав їм вдруге: мир вам! Як послав Мене Отець, так і Я посилаю вас. Сказавши це, Він дихнув і говорить їм: прийміть Духа Святого».

Воскреслий Ісус з’явився не стільки для переконання апостола Фоми, але головним чином заради цього ось найважливішого подиху, що передбачив П’ятидесятницю. Цього дня апостоли уперше зіткнулися з цією новою реальністю життя в Богу через прийняття Святого Духа і… виявилися не готовими. Через сорок три дні Господь спробує ще раз дарування Духа Утішителя учням, і вона буде успішною.

Прости нам, Господи, і нашу колишню слабкість. Адже в апостолів теж не відразу вийшло. Потерпи. Помнож наші сили, а ми помножимо свої християнські труди заради засвоєння Твого подиху.

Люди Різдва? Люди Пасхи? Ні, усі християни – це люди Трійці або П’ятидесятниці.

З Пасхою не закінчується християнський рік. Різдво – тільки початок шляху Христового. Фінал життя Христового – П’ятидесятниця. І наш фінал життя – смерть за тілом і народження в Дусі, яке триває усе наше життя від хрещення до особистого Преображення, Пасхи, Вознесіння і особистої П’ятидесятниці.

Допоможи нам, Господи, зберегти в собі плоди Великого посту, здобуті трудом. Допоможи нам збільшити дари, послані Тобою на Пасху, і гідно пройти другу частину нашого приготування до громадянства Царства Божого.

Автор: священик Костянтин Камишанов

Усе по темі: Неділя про Фому