Петро і Павло: як брати від одного Отця

Замість таємниці – абсолютне підпорядкування

Хто не чув про те, як апостол Петро ходив по воді, обрушив літаючого чаклуна, бачив славу Господню під час Преображення і вечеряв з Христом? Хто не знає про те, як Ісус умив йому ноги і як Петро зрадив Христа, а потім помер за Нього на хресті догори ногами?

Знаючи такі великі подвиги апостола, можна було б чекати від Петра розкриття його секретів. Беремо в руки його Послання і не розуміємо: там немає жодного секрету ходіння по водах і як своєю тінню зціляти хворих. Більше того, написано вражаюче мало. Людина, яка провела з Христом три роки, їла і пила з Ним, розмовляла, була свідком незліченних чудес, не визнала доречним розповісти про кожен день з Христом, про кожну бесіду і кожне диво. А замість того ми читаємо в посланні те, що і так усім зрозуміло: любити Бога, виконувати заповіді, молитися, постити, і настанови пастирям!!! Це і усе? Але ж це і до Петра усе було відомо: шануй Бога, дотримуй заповіді, май страх Божий, утримуй священиків і будь милосердним.

Прочитаємо послання ще раз і виділимо місця, які позначені словом «отже». Під ними короткий підсумок великих смислових блоків. У них кредо апостола.

«Отже, відкладіть злість і станьте домом духу.

Отже, провадьте чисте життя серед язичників, щоб і вони, бачачи ваші добрі справи, прославили Господа.

Отже, …а це третє «отже» є щось абсолютно важко прийнятне для сучасників. Скажи сьогодні такі слова настоятель столичного храму, його тут же ославлять на увесь всесвіт, образять і обіллють презирством:

«Отже, будьте покірні всякому людському начальству заради Господа: чи цареві‚ як верховній владі, чи правителям‚ як від Нього посланим для покарання злочинців і для похвали тим, хто робить добро, – бо така є воля Божа, щоб ми, роблячи добро, закривали вуста неуцтву нерозумних людей, – як вільні, не як ті, хто використовує свободу для прикриття зла, але як раби Божі. Усіх шануйте, братство любіть, Бога бійтеся, царя поважайте» (1Пет. 2:13-17).

Це що означає? Треба було шанувати Леніна, Узбек-хана, Єльцина і Горбачова?

Це що означає – прийняти свою долю як долю раба і передати свої громадянські права Церкві і Богові? Можна подумати, сам апостол так вже шанував Нерона, який жорстоко терзав Церкву і убив самого Петра.

Чи пропозиція «внутрішнього рабства»: «Слуги, коріться з усяким страхом господарям, не тільки добрим і лагідним, але й суворим, бо те угодне Богові, коли хто, думаючи про Бога, терпить скорботи, страждаючи несправедливо» (1Пет. 2:18,19).

Чи про хворобу: «Озбройтеся тією самою думкою; бо хто страждає тілом, перестає грішити, щоб останній час життя в тілі жити вже не за людськими похотями, а за волею Божою» (1Пет. 4:1,2).

Це означає – благословити свою хворобу як благо? Чому Богові повинні подобатися наші несправедливі страждання?

Далі навіть писати страшно. Жіноча революція в нашій Церкві досягла таких розмірів, що такі слова можуть пробачити тільки Богові, а слова апостола дозволено пропустити повз вуха. Простого священика за такі слова парафія може зжити зі світу: «Також і ви, жінки, будьте покірні своїм чоловікам, щоб деякі з них, які хоч і не підкоряються слову, життям своїх жінок без слова приєднувались, коли побачать ваше чисте, богобоязне життя. Нехай буде прикрасою вашою не зовнішнє – заплітання волосся, золоте вбрання або нарядність в одязі, а потаємна людина серця в нетлінній красі ла­гідного і мовчазного духу, що дорогоцінне перед Богом. Так колись і святі жінки, покладаючи надію на Бога, прикрашали себе, підкоряючись своїм чоловікам. Так Сарра підкорялась Авраамові, називаючи його господарем. Ви – діти її, якщо робите добро і не лякаєтесь ніякого страху» (1Пет. 3:1-6).

Причому апостол просить коритися не лише розумному, красивому і щедрому, а будь-кому! У сучасну жіночу свідомість цю вміститися не може.

Досить цитат. Замість таємниці ходіння по водах, замість секрету, як побачити воскреслого Христа, замість світла Преображення нам пропонується абсолютне підпорядкування будь-якій влади, церковним наставникам, та ще і визнати чоловіка паном! Замість духовних таємниць пропонуються якісь матеріальні дії в соціальній ієрархії.

Хто в домі головний звір: чоловік або дружина?

При чому тут усі ці організаційні і адміністративні правила і духовне життя? Тим більше дивно, що слова ці написав віруючий неформал, який легко побачив в Ісусові Бога, який вічно щось вигадував і в результаті вигадав разом з друзями саму структуру – Церкву. Для таких дій потрібна і сміливість, і натиск, і віра, і неймовірна свобода в Богу. І ось ця творча людина, абсолютно вільна в Богу, пропонує те, що безбожникові дуже нагадує секту: відречися від усього і корися. Майно маємо разом. Гроші в храм, а то спіткає доля Ананії і його дружини. Пам’ятаєте, як цей Ананія продав маєток, і вони з дружиною втаїли гроші від общини і того ж дня померли?

Ось це так! Як звести разом свободу і підпорядкування, життя в дусі і адміністративні заборони?

Просто. Люди, що живуть поза благодаттю і поза Богом, розуміють владу як систему насильства. У сім’ї безбожника дуже важливо, хто є домінантний хижак. Хто в домі головний звір: чоловік або дружина? Їм не зрозуміла влада любові і влада Бога в сім’ї. У тій сім’ї, де немає любові, йде непримиренна звірина боротьба за джерела існування і владу. Чоловік дружині пан? Та краще задушитися, ніж дати владу цьому п’яниці і ледареві. Дружині влада? Та простіше піти, поки все не зруйнувала у своєму безумному натиску. По суті справи, це навіть і не сім’я, а клубок змій, що цілуються. Яка ним влада Духа? Господи, помилуй!

Для безбожника важливо боротися. Боротьба для нього взагалі самоцінна. Як цінна для революціонерів революція. Не тому, що революція приносить благо, а тому, що революція сама – і є сенс існування. Кредо безбожника чудово виражене в «Інтернаціоналі»: «Згори визвольників немає – Ані богів, ані царів: Свої кайдани розламає Міцна рука пролетарів!». У них будь-який герой – хто бореться з будь-якою владою. Борються-борються, і який підсумок на прикладі СРСР?

Радянська влада з її ракетами, атомними бомбами, могутньою армією, чекістами, розстрілами, терором пала і здохла біля ніг новомучеників і Церкви. Без всякої озброєної боротьби беззбройний Христос і Його розстріляні і принижені священики убили це сталеве чудовисько нищівніше найгрізніших армій світу. Ось тому Рим і вбивав християн. Він – язичницький звір, нутром відчував смерть у Христовому вченні. Бог цю роботу – знищення антихристової держави – зробив краще, ніж Корнілов і Денікін, Сахаров і Олена Боннер, і усі правозахисники разом узяті. Дух християнства, яким просякнута наша країна, убив духів злості. Зробив це Бог і зробить її краще, ніж хто б то не було.

Влада земна безсила над громадянами неба

Петро говорить про підпорядкування не в тому сенсі, як його розуміють хижаки в харчовій піраміді. Якість влади визначається якістю суб’єктів стосунків. Влада, про яку говорить апостол, іншої природи інших суб’єктів.

Учитаємося в слова апостола уважніше. У його словесній конструкції влада двошарова. З одного боку, ми маємо усі прикмети влади звичайної, адміністративної, а з другого – ми бачимо, як ця конструкція перевивається божественною таємницею і осяюється ангельським світлом, що йде з глибин непізнанного Всесвіту. Петро описує якість суб’єктів, при якій небесна влада стає не схожа на владу земну. А влада земна безсила над громадянами неба: «Бо ви до цього покликані: тому що і Христос постраждав за нас, залишивши нам приклад, щоб ми йшли по слідах Його» (1Пет. 2:21).

«Нехай буде прикрасою вашою не зовнішнє – заплітання волосся, золоте вбрання або нарядність в одязі, а потаємна людина серця в нетлінній красі ла­гідного і мовчазного духу, що дорогоцінне перед Богом. Так колись і святі жінки, покладаючи надію на Бога, прикрашали себе, підкоряючись своїм чоловікам. Так Сарра підкорялась Авраамові, називаючи його господарем. Ви – діти її, якщо робите добро і не лякаєтесь ніякого страху» (1Пет. 3:3-6).

«Господа Бога святіть у серцях ваших; завжди будьте готові всім, хто домагається від вас звіту про ваше уповання, дати відповідь із лагідністю і благоговінням» (1Пет. 3:15).

«Отже, смиріться під міцною рукою Божою, щоб підніс вас свого часу. Усі турботи ваші покладіть на Нього, бо Він піклується про вас» (1Пет. 5:6,7).

Тут Петро звертається до божественної таємниці і благодаті, що перебуває на тих, хто вірить Богові і слухається Його, та змінює їх простір до невпізнання.

З усього цього ясно, що йдеться не про місце у вертикалі влади або участі в адміністративному насильстві, а про місце людини в духовній ієрархії і її участі в задумі Божому про Всесвіт. Апостол Петро не принижує дружин і слуг, а він просить замислитися над тим, навіщо Бог тебе послав у цей світ, у цю країну і в це твоє звання? Що Христос чекає від тебе в застінках ЧК, з чоловіком-алкоголіком або в сім’ї сучасних праведників? Він чекає осмислення людиною задуму Божого про себе і бачення себе перед Богом.

Немає нічого суперечливого в тому, що апостол Петро називає нас священством і в той же час рабами. Ми для всесвіту, що лежить нижче за наші ноги, для звірів, Землі і матерії – боги по благодаті. Ми, у тій чи іншій мірі, священики для молодшого світу – довірені працівники Божі на Землі. Але для тих, хто вище нас: для ангелів, архангелів, святих і Бога, ми, насправді, пихаті нікчеми, що живуть виключно авансом Божественної любові.

Петрів секрет простий

Апостол Петро геніальний у своїй божественній простоті і діалектиці. Усвідомлення священства, що дароване нам усім Богом, не дає людині сумувати і не дозволяє втрачати надію і віру в нашій слабкості і в наших гріхопадіннях. Усвідомлення своєї глибокої зіпсованості, що увійшла до нас з первородним гріхом, не дозволяє нам стати схожими на пропащих ангелів, що почали вважати про себе немислиме і відкинутих за це до тварин.

Як премудро збалансована наша небесна слава і гріх, сила і неміч. Приголомшлива діалектика цих протиріч не може бути розкрита звичайною безбожною свідомістю, але повністю відкривається в системі координат духовного світу, у системі цінностей, встановленій Самим Богом. Петрів секрет простий – бачити себе правильно перед Богом у небесній ієрархії. А бачити себе на небесній драбині можна тільки розумом, очищеним Божественною любов’ю і благодаттю.

Правильне бачення себе в колесі історії дозволяє нам зайняти своє місце, і тоді, вставши на місце, як вивихнутий суглоб, ми набудемо свободи рухів і сили. А головне, ми набуваємо розуміння того, що треба Богові і як жити разом з Ним. Ми просто входимо в життя з Богом. А в цьому житті важливо не переплутати свої цілі і Божі, свою владу і владу Божу, свої обов’язки і обов’язки Господні.

Чи точно мені треба літати або ходити по воді? А навіщо це Богові? Отак, ходячи по воді, не вдасться і поплавати! Чи точно Богові угодне зцілення тих людей, про яких я молюся, або їм все-таки корисне бути зв’язаними недугою? Чи точно я можу вступити в битву з магами і чародіями або мені краще розсудливо залишити поле бою для справжніх духовних ратоборців? Розуміння задуму Божого природне і просто народжує розуміння нашого місця у вселенській ієрархії. Одне жорстко пов’язане з другим.

Наше знання – це нікчемна частина

І ще один важливий момент про те, наскільки ми здатні розуміти Бога. У багатьох з нас живуть домашні тварини. Кіт, наприклад, не знає і знати не може, що таке атомний криголам, сучасна хірургія або служба порятунку 911. Але, коли котові погано, людина хапає його і везе до лікаря. Там тварину лікують, а вона виривається і кричить, і не розуміє, що, незважаючи на уколи, її усі люблять і бажають блага. Так само і в школі. Учитель «мучить» дітей, не дає їм дуріти на уроках, лускати насіння, гойдатися на люстрі і «висіти» в інтернеті. Діти страждають, але вчаться, корячись задуму про їхнє благо.

Хочемо ми того або не хочемо, поступиться дружина місцем владі любові чоловіка або не поступиться, але небесна ієрархія є і буде навіки вічні, і жодним бабиним бунтом її не зламаєш. Це не змова чоловіків і не змова церковників, і не змова монархістів, рабовласників, олігархів або сектантів. Це слова одного з кращих Божих друзів, що знав Христа особисто. Або ти віриш Богові і апостолові Петру, або ти повстаєш на них і визнаєш, що апостол був неправий і говорив від себе, а що сказав Бог, ти знаєш краще. Хто бреше – апостол чи ти? Вибирай.

Світ у своїй повноті нами непізнанний у принципі. Ми тільки частково знаємо щось про Всесвіт, завдяки працям учених і богословів. Але наше знання – це нікчемна частина знань Бога і ангелів. І з нами вони іноді чинять так, як ми чинимо з метеликом, якого хочемо упіймати між віконними рамами і випустити на волю: ловимо його, мнемо і кидаємо в безодню вулиці. Є речі, які за усього бажання Бог ніколи не зможе нам пояснити, як, наприклад, таємницю Розп’яття і Воскресіння.

Бог часто просить просто повірити Йому через переконливість Його любові і зробити так, як Він просить вустами Своїх обранців: «Бо ви до цього покликані: тому що і Христос постраждав за нас, залишивши нам приклад, щоб ми йшли по слідах Його. Він не вчинив ніякого гріха, і не було лукавства в устах Його. Коли Його лихословили, Він не лихословив взаємно; страждаючи, не погрожував, а передавав те Судді Праведному. Він гріхи наші Сам возніс тілом Своїм на дерево, щоб ми, звільнившись від гріхів, жили для правди: ранами Його ви зцілилися. Бо ви були, як вівці заблукалі, що не мають пастиря, але нині повернулись до Пастиря і Охоронця душ ваших» (1Пет. 2:21-25).

Ось воно, загадкове і важке для розуміння:

щоб ми йшли по слідах Його.

От і все, що треба знати для того, як йти водами і зустріти воскреслого Христа лицем до лиця – йти Христовими слідами.

Автор: священик Костянтин Камишанов

Усе по темі: День Петра і Павла