Гріхопадіння. Наслідки

Бувають щасливі сім’ї, де молодші шанують старших, а старші піклуються про молодших, і усі люблять один одного; вони разом піклуються про дім, а їх господарство процвітає. Бог у Писанні порівнює Себе з Отцем саме в такій сім’ї. Проте стосунки такого роду можуть бути тільки добровільними – люди по своїй волі вибирають вірність, любов і турботу. І тут виникає можливість гріха – люди можуть і не вибрати любов. Люди можуть почати обманювати старших і утискувати молодших; вони можуть розоряти господарство, замість того, щоб піклуватися про нього. Прикладів цьому в нашому житті більш ніж достатньо.

Люди, наділені владою і свободою, можуть спожити її в зло; чим більше в них влади і свободи, тим гірше зло вони можуть скоїти. Саме це і сталося з нами; саме тому ми живемо в такому світі.

У всіх нас є досвід гріха. Майже усі з нас пам’ятають, як наші вчинки або слова руйнували наші стосунки з іншими, шкодили нам або іншим людям. Багато хто з нас може згадати, як наша власна безрозсудність оберталася болем для нас і наших ближніх. У нас є також і досвід зіткнення – як особистого, так і заочного – з гріхом інших людей. Ми знаємо, яке зло приносить пожадливість, заздрість, зарозумілість або безвідповідальність. Про дуже багато проявів зла ми можемо відразу сказати, що вони породжені злою волею людей. Ми можемо зрозуміти, що причина, за якою “світ лежить у злі”, – це зла воля людей, зокрема наша власна зла воля.

Християни бачать у гріху щось більше, ніж просто окремі погані вчинки. Сама людська природа змінилася в результаті гріха. Це можна порівняти з алкоголізмом – сам алкоголік вважає, що те, що він напився позавчора, учора і сьогодні – просто окрема провина; але з боку видно, що це хвороба, і окремі провали – прояви цієї хвороби.

Поки ви це читаєте, страшна і трагічна людська історія триває – армії воюють, терористи висаджують у повітря бомби або захоплюють заручників, злочинці скоюють гучні злочини – ви дізнаєтеся про це з найближчих новин. Про багато що в новинах не розкажуть – про злочини дрібніше, про кинутих дітей, про шлюби, що розпалися, про залишених помирати стариків. Багато людей – зокрема нехристияни – визнають, що з людським родом щось дуже сильне не так.

Багато разів в історії пропонувалися ті чи інші рецепти виправлення людства; люди бачили корінь зла в неуцтві, або несправедливому соціальному устрої, або в пригніченні сексуальності, або чоловічому домінуванні, або в чомусь ще. Остання велика спроба вивести “нову людину” була зроблена в колишньому СРСР і ми знаємо, що з цього вийшло. Як не гірко це усвідомлювати, усі ці спроби приречені. Проблема не в чомусь зовнішньому відносно людей – глибоко пошкоджена сама людська природа, “серце” як каже Біблія. Ця зіпсованість у християнстві називається первородним гріхом.

Вчення про первородний гріх зазвичай викликає найбільш рішучу критику – і найбільш емоційне неприйняття – з боку нехристиян. Це зрозуміло – якщо не вірити в Бога, тоді залишається вірити в людину; а в цьому випадку вчення про зіпсованість людини руйнує всяку надію. З погляду невіруючого мораліста, віра в первородний гріх підриває бажання і здатність людей домагатися соціального і морального прогресу; така віра не менш шкідлива, ніж віра здорової людини в те, що вона хвора. І дійсно, вселяти здоровій людині, що вона хвора – означає завдавати їй безперечної шкоди; проте ж безперечною шкодою обернеться інше – якщо людина насправді хвора, а ми вселятимемо їй, що вона здорова. У мене досить поганий зір, і, якщо я вселю собі, що я бачу відмінно, і відмовлюся від окулярів, то я натикатимуся на всі кути, і, швидше за все, кінчу своє життя під колесами. А наша історія – і наша повсякденність – свідчить про важке нездоров’я.

Такий погляд на людину здається бентежним і песимістичним; насправді він пов’язаний з тим безмірним оптимізмом, який лежить в основі християнства, – ми віримо, що Бог всемогутній і що Бог є любов. Ми віримо, що якнайглибша, вічна реальність – реальність Святої Трійці – сповнена безмежною любов’ю і милістю; Бог є світло і немає в Ньому жодної пітьми. Дві ці доктрини – віра в добрість Бога і в гріховність людини – так пов’язані між собою, що віра в одне припускає віру в друге. Ми віримо в реальність гріха, глибокого псування, що уразило світ і людину, саме тому, що ми віримо в абсолютну добрість Бога.

Слова апостола Іоанна “Бог є любов” – напевно, найвідоміші слова Біблії; їх часто повторюють і нехристияни, і ті, хто взагалі не знає, звідки вони. Проте ці слова, якщо ми сприймемо їх серйозно, приводять нас до усвідомлення реальності гріха. Бог є любов, а, як пише той же апостол у тому ж посланні, “світ лежить у злі“. “Світ повний кров’ю і сльозами” настільки, що часто люди взагалі заперечують буття благого Бога. Якщо ми віримо (як апостоли) що Бог все-таки благий, ми неминуче приходимо до визнання певного псування – передусім, у людях – яке опирається любові Божій і вносить руйнування і біль у створений Богом світ. Саме це псування, яке стоїть за усім злом і стражданням світу, християнство і називає гріхом.

Автор: Сергій Худієв