Корабель спасіння

«Бо благодаттю ви спасені через віру, і це не від вас, це – Божий дар: не через діла, щоб ніхто не хвалився. Бо ми – Його творіння, створені у Христі Ісусі на добрі діла, які Бог наперед приготував‚ щоб ми виконували» (Еф. 2:8-10). Ці слова викликають у мене перед очима картинку з якогось фільму – бурхливий океан, рятувальний корабель і людей з потонулого судна, яких витягують на борт – наскрізь мокрих, замерзлих і ледь притомних. Бог утягує нас у Церкву – щоб ми, відсапавшись, приєдналися до команди корабля і допомагали спасінню інших. Як Бог рятує нас? Апостол каже – «через віру». Про віру багато говориться і в Євангелії: «Хто увірує і охреститься, буде спасенний, а хто не увірує, буде осуджений» (Мк. 16:16). Ці слова часто викликають нерозуміння – яким чином віра, тобто певні погляди на Бога, може бути причиною спасіння, а відмова прийняти такі погляди – причиною засудження?

Коли ми читаємо тексти, написані в інші епохи і в абсолютно іншому культурному оточенні, у нас часто виникає одна проблема. Ми можемо сприймати деякі слова в абсолютно невірному значенні. Наприклад, слово «віра» в сучасній мові вживається в значенні «Думка про те, що існує надприродна реальність і, зокрема, Бог». Багато хто з нас застав епоху державного атеїзму, і ми звикли протиставляти вірних (яких відрізняє те, що вони визнають буття Боже) і атеїстів, які не визнають.

Але апостольська проповідь була звернена зовсім не до матеріалістів – вони зверталися до людей, які вже мали досить багате релігійне життя. Юдеї мали Писання, вони зберігали і сповіщали у своїх зібраннях слова Пророків; у них був Закон Мойсеїв, який учив використовувати усі сторони життя – зокрема, найменш незначні – як матеріал для послуху єдиному істинному Богові. Язичники не мали біблійного одкровення, але релігії в їх житті було більш ніж достатньо – від грубих простонародних забобонів до витончених міркувань філософів. Це був світ, в якому було надзвичайно важко знайти невіруючого в нашому сенсі.

Заклик «увірувати» не означав пропозиції визнати надприродну реальність як таку. У ній ніхто не сумнівався, люди давно вже мали якісь свої способи спілкування з духовним світом – вони приносили жертви і молилися, влаштовували пишні свята і складали гімни.

Віра в розумінні апостолів означала щось інше. Центром і змістом цієї віри був (і, звичайно, залишається сьогодні) воскреслий, живий і невидимо присутній серед віруючих Господь Ісус Христос. Апостоли закликали підкоритися Йому, як Господові, і довіритися Йому, як Спасителеві. Увійти з Ним до «завіту» – певних особистих стосунків, які Писання порівнює зі шлюбом, усиновленням, підданством і військовою службою. Приєднатися до Апостольської Церкви і наслідувати вчення Апостолів. Прийняти Хрещення і приступати до Євхаристії. Виправити своє життя згідно заповідям Божим.

Увірувати не означало тоді – і не означає зараз – прийняти певні смутні думки про Бога, що ні до чого не зобов’язують; це означало присягнути певній стороні, приєднатися до певного співтовариства, зайняти своє місце на борту певного корабля. І для апостолів, і для їх послідовників віра означала чіткий, усвідомлений, недвозначний вибір між спасінням і загибеллю. «Є шлях життя і є шлях смерті, і велика різниця між ними», як мовиться у «Вченні Дванадцяти Апостолів». Чи ви на борту, або ви за бортом – і, якщо ви зовні, вас наполегливо закликають, і просять, і перестерігають, і благають зійти на борт. Це послання непопулярне; воно непопулярне навіть серед християн.

Чому? Річ у тім, що воно примушує людей замислюватися про неприємне – про те, про що люди не хотіли б думати. Якщо ми приходимо до алкоголіка і сповіщаємо йому радісну звістку, що він може позбутися алкоголізму, перше, що ми почуємо – це скривджене: «Ви що ж, мене алкоголіком вважаєте?». Блага звістка про позбавлення від загибелі, про примирення з Богом, може викликати досить обурливу реакцію – ви що ж, хочете сказати, що мені загрожує загибель і в моїх стосунках з Богом не все гаразд?

Друга причина – ми усі вважаємо за краще ігнорувати проблеми, до тих пір, поки вони не стають нестерпними. Поки біль не стає неможливо заглушити жодними пігулками, поки старе устаткування не виходить з ладу вже остаточно, поки судно, яке ніхто не хотів ремонтувати, не йде на дно. Проблема вічного спасіння (чи загибелі) починає давити тільки «в окопах і під вогнем» – коли нам повідомляють страшний діагноз, або ми ще якось стикаємося з реальністю своєї смертності. А доки про «чотири останні реальності» – смерть, суд, рай і пекло – більшості з нас вдається не замислюватися. Декому вдається не замислюватися до самого кінця.

Але апостоли проповідували саме це непопулярне послання – ось шлях спасіння, сповідуйте віру в Христа, приєднайтеся до Церкви, виправте своє життя. Але якщо ми відмовимося? Нас попросять ще раз. І ще раз. І ще раз. Але що буде якщо відмовимося знову, знову і знову?

Тоді ми загинемо. Бог це допустить? Так, а як би Він міг цього не допустити? Якщо у вас є справжня вільна воля, ви можете сказати «ні» – і Бог прийме це. Є дійсно безглузда відмовка – «я не вірю в Бога, Який прирікає людей на погибель». Зрозуміло, я теж не вірю. Погибель – це те, на що люди прирікають себе самі. Бог робить абсолютно усе – до Голгофи включно – щоб врятувати їх від такої долі.

Люди завдають собі жахливе зло, і вони часто навіть не розуміють, наскільки жахливе. Страшно прокинутися від наркотичного дурману і виявити себе напівтрупом. Страшно згадувати, як голос совісті і розсудливості, можливо, стривожені рідні або друзі закликали зупинитися – коли ще було можливо – але ти не захотів. Люди, на жаль, коять страшні речі зі своїми тілами і душами – і можуть скоїти безповоротно страшні. Корабель спасіння вирушає не в розважальний круїз – він вирушає в зону страшного лиха. Ми повинні дати утягнути себе на борт, потім приєднатися до команди і допомагати спасінню тих, хто за бортом.

А для цього треба говорити про реальний стан справ – ось корабель спасіння, Церква Христова. Якщо ви займете своє місце на борту, усе буде набагато краще, ніж ви сміли сподіватися – ви набудете прощення усіх гріхів, вічне життя, і вічну радість, і вічну любов. Ось – безодня зовнішньої пітьми, що клекоче. Зрештою, ви виявляєтеся на борту або за бортом – є шлях життя, є шлях смерті, а третього шляху немає.

Автор: Сергій Худієв