День одинадцятий

«І спитали Його ученики Його: чому ж книжники говорять, що Іллі належить прийти раніш? Ісус сказав їм у відповідь: так, Ілля прийде раніш і все приготує; але кажу вам, що Ілля вже прийшов, і його не впізнали, і зробили з ним, як хотіли. Так і Син Людський має постраждати від них. Тоді ученики зрозуміли, що він говорив їм про Іоана Хрестителя.

Коли вони прийшли до народу, то підійшов до Нього чоловік і, ставши перед Ним на коліна, сказав: Господи! Помилуй сина мого; бо він на новий місяць біснується і тяжко страждає, бо часто кидається в огонь і часто у воду. Я приводив його до учеників Твоїх, та вони не змогли зцілити його. 17 Ісус же, відповідаючи, сказав: о роде невірний і розбещений! Доки буду з вами, доки терпітиму вас? Приведіть його до Мене сюди. І заборонив йому Ісус, і біс вийшов з нього; і отрок зцілився у ту ж мить» (Мф. 17:10-18).

Учні Ісуса хочуть утвердитися в тому, що Ісус справді є Месією і Спасителем, на Якого всі чекали і Якого заповідали пророки. У нашому житті часто є подібна до цієї ситуація: ми приходимо до Спасителя тоді, коли побачимо, що всі інші «спасителі» насправді не можуть спасти. Таке розчарування у світі та в собі, у своїх силах приводить до віри. Коли ми переконаємося, що Ісус Христос – правдивий Бог, Господь і Спаситель, тоді віра стає фундаментом нашого життя. Хоча час від часу потрібно утвердити свою віру. Недарма в східному обряді на кожній Божественній Літургії, а в латинському обряді на недільній Месі молимося «Вірую».

Учням не вдалося звільнити хлопця від біса, бо, мабуть, хотіли це вчинити власними силами, забуваючи, що без Христа нічого не можуть зробити. І батько дитини нарешті звернувся до справжнього Лікаря. «Хто не зі Мною, той проти Мене; і хто не збирає зі Мною, той марнує» (Мф. 12:30). Не марнуйте часу і сил, не пробуйте щось робити без Христа і не для Нього! Через Христа, з Христом, у Христі!

Помолімось за благословення всіх наших справ, щоб вони приносили славу Богові і були корисні для спасіння наших душ; за всі справи Церкви, місії та євангелізації, реколекції та християнські табори.

<< День десятий

День дванадцятий >>