Чи дійсно хочеш?

Зцілення розслабленого, Натан Грін

Проповідь священика Сергія Ганьковського в Четверту неділю по Пасці . . .

В ім’я Отця і Сина і Святого Духа

Христос воскрес!

Христос запитує мене і кожного з нас: “Чи хочеш бути здоровим?” Питання це здається багато кому щонайменше дивним. Та хто ж, перебуваючи при повному глузді і твердій пам’яті, відповість на нього: “Не хочу?” Чи є на світі людина, готова відкинути найбажаніше – здоров’я? Чи знайдеться серед нас хтось, хто мріє про хворобу? На перший погляд здається, що таке допущення просто безумне. Проте якщо ми уважно вникнемо в сьогоднішнє євангельське читання, виявиться, що усе не так просто і з нашим бажанням бути здоровими, і з нашою вірою в зцілення, і з нашим наївним уявленням про важливість і сугубу цінність здоров’я.

Згадайте, коли Господь зустрічає зціленого в Храмі Він каже йому: “Ось ти одужав; не гріши більше, щоб з тобою не сталося чого гіршого” (Ін. 5:14). Слова ці явно натякають на те, що колишній розслаблений чимось тяжко згрішив, і Спаситель попереджає його від повторення минулих помилок, застерігає від чогось такого, що може виявитися важчим і жахливішим цих тридцяти восьми років хвороби. І ось нам необхідно уявити собі це “щось”, що страшніше, що тяжче за долю нещасного каліки, що близько сорока років – більшу частину свідомого життя людини – пролежав без надії, без сил, без близьких друзів і рідних, самотнім, усіма покинутим, усіма забутим…

Якщо уявити собі, що цей нещасний каліка згрішив до своєї хвороби і хвороба стала покаранням за його гріх, тоді навіть людське милосердя, те найубогіше і найжалюгідніше милосердя, пошкоджених гріхом людей, про яке Господь сказав: “Отже, якщо ви, будучи злими, вмієте дари добрі давати дітям вашим” (Мф. 7:11), навіть це милосердя заволає до небес з благанням про поблажливість: тридцять вісім років страждань перекриють будь-які помилки, спокутуватимуть будь-який гріх. Тим більше – наскільки ж більше – милосердя Отця Небесного!

Ні! Спаситель попереджає зціленого про гріхи майбутні, про гріхи, ще не скоєні, бо Він прозріває прийдешнє, бо бачить лукаве і жадібне серце людини, яка відповідає на диво зцілення просто і без затій: зцілений зраджує свого Зцілителя. Причому зраджує на подив легко, навіть якось буденно. Його не мучать, не б’ють, не загрожують відлучити від синагоги, тобто вигнати з суспільства людей доброчесних, його, нарешті, не катують на дибі… І тим страшніше, тим болючіше звучить остання фраза сьогоднішнього уривка з Євангелія від Іоанна: “Чоловік цей пішов і сказав юдеям, що Той, Хто зцілив його, є Ісус” (Ін. 5:15).

Перша думка, яка спадає, коли усвідомлюєш сенс прочитаного: цього не може бути, так не буває! Навіщо нещасний хворий зраджує Того, Хто його зцілив? А з тієї ж причини, що і ми, грішні, коли коїмо беззаконня, коли знову і знову після сповіді і причастя, після клятв коїмо те, про що жорстоко, але справедливо сказав апостол Петро: “Але з ними трапляється за правдивим прислів’ям: “пес повертається до своєї блювотини” i “помита свиня йде валятися в багно”” (2Пет. 2:22).

Якщо, не дай Боже, таке повернення до гріха повторюватиметься частіше і частіше, то можна собі уявити, що одного разу людина відмовиться каятися знову і залишиться навіки в задушливих обіймах своєї сморідної пристрасті, там, де немає надії, там, де немає Світла, там, де немає Бога, – у пеклі. Опинитися в пеклі ще за життя – ось жах, гірший найстрашнішої хвороби, ось те, про що попереджає Христос розслабленого.

Тепер нехай кожен запитає себе: чи правда я хочу бути здоровим? Чи дійсно я хочу позбутися гріха, що мене терзає? Чи подібно до блаженного Августина, що в дні своєї язичницької юності волав до Бога з благанням: “Дай мені цнотливість і стриманість, тільки не зараз!”, ми розраховуємо грішити ще усмак, бо “все одно ж каятися, так сім бід – одна відповідь”

Чи хочеш бути здоровою, людино? Чи солодкість гріха тобі бажаніша обителей твого Небесного Отця? Якщо ти дійсно хочеш здоров’я і радості в Господі, тоді пам’ятай, що гірше за хворобу, гірше за тридцятивосьмирічне розслаблення може бути лише одне – відмова від Бога, морок невіри, пекло на землі. Амінь.

Автор: священик Сергій Ганьковський

Усе по темі: Неділя про розслабленого