Коли заважають люди… (закінчення)

У попередньому записі ми пригадали, що добрими ліками від засудження ближніх є Слово Боже та церковні таїнства.

– Якщо так, – може подумати дехто, – можна вдома читати Біблію та не відвідувати богослужіння – і цього буде цілком достатньо.

Можливо і так, але в читанні Біблії є один «побічний» ефект – Слово Боже має дивовижну силу преображати читача, сповнювати його внутрішньою енергією, через що, за образними словами Спасителя: «З утроби його потечуть ріки води живої» (Ін. 7:38). Людина не в силах стримувати цей потік і починає ділитися своїми духовними переживаннями з оточуючими людьми, шукати однодумців, які б зрозуміли її. Так ця людина, яка вважала, що читання Біблії цілком достатньо, з часом знаходить церковну спільноту – сукупність людей, яких об’єднує віра в Божественність Ісуса Христа.

Так що читання Слова Божого, Біблії та дієва участь у житті певної церковної спільноти – це фактично, дві сторони однієї медалі. І якщо людина, відвідуючи богослужіння, регулярно приступаючи до церковних Таїнств, не читає Біблії, або ж, навпаки, вважає, що читання Біблії цілком достатньо – серйозно шкодить своєму духовному здоров’ю. Бо без двох цих цілющих пігулок – Слова Божого і церковних Таїнств – неможливе наше духовне зцілення. А те, що ми заражені гріхом, здається, доводити не треба.

Редакція сайту


Ваш коментар: