Незвичне мучеництво

Незвичний проте достовірний погляд на мучеництво пропонує Михайло Лукін . . .

«Мученик – людина, що прийняла страждання або загинула за сповідування релігії чи переконань, або навпаки – через відмову їх сповідувати. Мученики глибоко шануються послідовниками, вони є символами видатного лідерства та героїзму» – дізнаємося про мучеництво з електронної енциклопедії. Якщо ж розпитати пересічного обивателя, яким він собі уявляє мученика, то більш за все в його уяві з’явиться образ із середньовіччя з його підземеллями та багаттями або з часів Римської імперії, коли перших християн кидали на арену цирку на розтерзання хижим звірам. Але мучеництво може набувати іншої форми, можливо, не такої «героїчної», але попри це, воно не перестане бути мучеництвом.

Загалом, слово «мученик» у буквальному перекладі з грецької означає «свідок». Тобто мученик – це людина, яка готова зазнавати поневіряння, страждання заради свідчення. У християнстві мученик – це людина, яка попри все готова свідчити про Господа Ісуса Христа та дотримувати Його вчення і заповіді. Недаремно ж Спаситель попереджав: «Якщо хтось посоромиться Мене і Моїх слів у роді цьому перелюбному і грішному, того посоромиться і Син Людський, коли прийде у славі Отця Свого з ангелами святими» (Мк. 8:38). Зауважте, що Христос згадує Себе на рівні із Своїми словами, тому мало просто сповідувати Його Сином Божим і Спасителем, але потрібно дотримувати Його вчення, а для початку – бути з цим вченням ознайомленим.

А якщо людина вникає в Христове вчення і починає його дотримувати, то вона рано чи пізно постає перед вибором: слідувати далі Господньому вченню і через те конфліктувати зі світом, або… не йти на конфлікт із світом і тим самим переконатися на власному досвіді в слушності наступних біблійних слів: «Чи не знаєте, що дружба зi свiтом є ворожнеча проти Бога? Бо хто хоче бути другом свiтовi, той стає ворогом Боговi» (Як. 4:4). Третього варіанту тут не дано: або конфліктуєш зі світом або йдеш проти Бога, і якщо обираєш перший варіант – то поповнюєш число мучеників, свідків Христових.

Як вам таке? І зауважте, це зовсім не перебільшення, адже Христос попереджав: «Пам’ятайте слово, яке Я сказав вам: раб не більший за господаря свого. Якщо Мене гнали, то гнатимуть і вас; якщо Мого слова дотримувались, будуть дотримуватись і вашого» (Ін. 15:20). Христа гнали за правдиве слово, яке Він приніс людям від Отця, та сама доля спіткала і спікатимете всіх людей, які несли і нестимуть до людей слово Господнє. От лише гоніння не обов’язково має набувати вигляду нестерпних тортур чи насильницької смерті – у наш час втрату можливості кар’єрного зростання через незгоду бути разом з колективом, бо така згода порушує заповіді Божі, теж слід вважати мучеництвом.

І фінансові втрати, які людина зазнає через «банальну» чесність, через яку вона не хоче обманювати потенційних покупців, прикрашаючи споживчі якості запропонованих товарів чи послуг, – це теж прояв мучеництва. Але лише за умови, якщо людина свідомо сповідує оточуючим Христове вчення, і тоді подібні вчинки, коли вона через свої переконання недоотримала прибуток, пішла на конфронтацію з колективом, який примушував її прямо порушити заповіді Божі – є свідченням її віри, свідоцтвом того, що Христос, Його заповіді і вчення для цієї людини не є порожнім звуком. І таке свідоцтво, «мучеництво» не залишиться без уваги оточення і промовлятиме краще, ніж тисячі слів.

Автор: Михайло Лукін