Дружба зі світом… чи дружба з Богом?

14 вересня розпочався новий Церковний рік. Є навіть певний символізм у тому, що початок нового Церковного року припадає на середину осіннього місяця. А в принципі, чому початок Церковного року обов’язково має співпадати з початком світського року чи, принаймні, з початком календарного місяця? Адже Церква керується зовсім іншими принципами (принаймні, має керуватися) ніж цей світ.

Царство Моє не від світу цього (Ін. 18:36), – таку дав Христос відповідь Понтію Пилату, на його запитання, що Він зробив, що «народ і первосвященики видали» Його. І як апостоли, учні Христові не були від світу цього (див. Ін. 17:14), так і ми, послідовники Христові, маємо передусім керуватися у своєму житті заповідями Божими, а не законами світу цього, які часто суперечать Божим заповідям. І тут ми (абсолютно всі) постаємо перед непростим вибором: чи йти нам за світом чи слідувати за Богом, адже вибір дійсно непростий, «бо хто хоче бути другом світові, той стає ворогом Богові» (Як. 4:4), бо «ніхто не може двом господарям служити: бо або одного полюбить, а другого буде ненавидіти; або одного триматиметься, а другим знехтує. Не можете служити Богові й мамоні» (Мф. 6:24).

І перед таким вибором: служити Богові чи мамоні, тобто світу цьому, – ми постаємо кожен день, кожен день наша віра, довіра Богові випробовується світом цим, і нам ніяк не уникнути цього. Люди часто намагаються перекласти цей вибір на священнослужителів, на політиків, на певні обставини життя, стверджуючи, що «в мене не було іншого вибору…». Все це просто жалюгідне самовиправдання: вибір завжди є… просто нам його зручно часто не бачити. Що ж, дар свободи має свою ціну, і від цього дару ми не зможемо відмовитися, за цей дар заплачена найвища ціна – кров Господа нашого Ісуса Христа.

А новий Церковний рік, що настав, наблизив усіх нас до нашої особистої зустрічі зі Спасителем, «бо всім нам належить стати перед судом Христовим, щоб кожному одержати згідно з тим‚ що він робив, живучи в тілі, добре або лихе» (2Кор. 5:10). І від нашого щоденного вибору залежатиме характер цієї зустрічі: чи буде вона радісною, чи буде вона для нас страшною.

Редакція сайту


Ваш коментар: